Ahoj hledame lidicky-vodaky s detma ve veku 5-12let,ktery maji chut a cas vyrazet spolecne na vodu.Zaciname,uz na velikonoce salzou a potom o dalsich vikendech chceme sject nase reky kamenici,jizeru,vltavu a ohri a hned zacatkem prazdin na slovensko na dunajec a hron.Mame kanoe baraku a rio a velky auto pro 8-osob,Mircus a Kristyna 6-let.
dobry den,mame tri letou dceru a zadne zkusenosti,nevite prosim kde mame zacit?s vami asi ne,ze?dekuji lenka
Ahoj,začít nejlépe s nějakou partou,která má také děti,nebo se poohlédnout po vodáckém oddíle ve Vašem okolí,spousta dětských oddílů "bere" nejen děti,ale i dospěláky.Taky je lepší začít na vodě klidnější a s někým kdo poradí jak pádlovat,kde si co půjčit,či co si pořídit.V první řadě bych pořídila kvalitní vesty pro děti.Kdybyste to k nám měli blízko,můžete začít u nás: www.kct-uhlava.com Ahoj Dashulka
Ahoj, zkuste Berounku, nádherná krajina a poměrně lehká voda.Doporučoval bych jet prvnívodu bez dětí. Voda prověří. Dobrou plavbu,ahoj Li
ahoj, naprosto ideální je řeka Pilica v Polsku. Jeli jsme ji 2x s dětmi 3 a 4 a potom 4 a 5. Klidný tok, písčité dno a pláže. Za celý týden jsme potkali jedny vodáky. Pro více info mi napiš na mail Martina
Je mi 33 let a mam 7 let syna. Vodactvi se nam moc libi,ale zatim jsme nemeli prilezitost se na vodu dostat. Tak pokud by jste nas priprali do party, budem radi.Alena Prostejov
Nejeli by ste v sobotu Oslavu (řeka)? Je to taková malá Salza co teče jenom na jaře. Máme Barču - ta je červená a máme Káťu tý je 6. Ještě máme psa, ale toho sebou neberem.
Oslava je u Náměště nad O. a jeli sme ji v neděli. Byla super a jediná nevíhoda je, že rychle klesá. Jinak máme na letošek co se týče řek taky docela plány a vodáci s dětma, kteří nemaj jenom důvody proč nejet by byli super.
tyjo -Salzu a Kamenici a šestiletou holkou? No já beru děcka na vodu od malička (od jejich dvou let), ale jezdim s nima Lužnici, Malši, Vltavu, Moravu, Berounku... Na salzu bych se staršího kluka, kterýmu je právě taky těch 6 neodvážil vzít. Salzu, Jizeru i Kamenici jsem jel hodněkrát (Salzu a další rakouský řeky víckrát - je to od nás blíž), myslím že to není voda pro takhle malý děcka. nemůžeš zaručit, že nezaplavete a i když děcko třeba plave dobře, tak v trojkový vodě je to o síle a vytrvalosti a někdy dost i pro dospěláka. Jel jsi už s Kritýnkou něco z těch vostřejších, nebo to máš zatím jen v plánu?
Salza za letního stavu (+-160cm) je na vzducholodi kochačka, s dítětem bych se toho nebál, ale:
1. musíš sám s jistotou zvládnout těžší vodu
2. dobrý počasí
3. plná výbava pro dítě
4. být připraven a schopen okamžitě dítěti při cvaknutí pomoct
5. používat rozum a umět taky říct ne, necejtím se na to
Těď o Velikonocích jsem s 6letým synem dali na laminátce asi 17k Stvořidla a i když ho to občas na háčku pěkně zlilo, byl nadšený, protože vše výše uvedený bylo splněný a plavat v tý studený vodě jsem rozhodně neměl v plánu :-))).
Klobouk dolů. je to evidentně o tréningu. máš nějaký doporučení co a jak potrénovat s šestileťákama k získání jistoty (mlaďas mi o víkendu vyčítal že ho nevezmu s sebou na čeňkárnu)...
čoveče na vodu jezdím od svejch 10ti let. vyrůstal jsem ve vodáckým oddíle, kterej jsem pak nějakej čas i vedl. i teď ve svejch 37 letech nejsem schopnej říct, že na 100% nezaplavu. kdekoliv. několikrát jsem zažil na čeňkárně, na ensu, na kamenici, na lipně - myslím na jezeře, ne na čerťákách :-)... i zkušený posádky, který zaplavali. zažil jsem na takovým potoce jako je blanice, že se děcka práskly, ztratili vertexku a už jsme ji neviděli. na vodě jsme byli dvakrát v tejdnu plus tři víkendy v měsíci. v zimě tejdně na plovárně. i tak jsem se několikrát vymáchal způsobem, kterej bych nerad vopakoval. asi stárnu, ale dokud mlaďas nepřeplave voblečenej řeku pod jezem, tak ho na >ww2 nevezmu.
Já bych si stvořidla taky s klukem netroufl i když sám si věřím . Na nácvik to není zrovna ideální terén občas nějakej kamen překvapí a na plavání to není ideální terén .Teplota vody taky nic moc a když se dítě zkrade , tak to má dlouholeté následky .Ideální na nácvik je kanál v létě a hlavně na vše kouknout , dítěti vysvětlit co a jak bude i co může být v katastrofickém scénáři .
však jsem s klukem na háčku taky nic nenacvičoval. Pádlo měl schovaný v lodi a držel se jí jak klíště, aby ho nějaká vlnka nesundala :-)).
Vlny tak půl metru, nabrali jsme minimálně a balvany bravurně míjeli. Soustředil jsem se teda maximálně a valil dolů bez obvyklých zastávek za kameny.
Pravda, bylo to na tý kulatý laminátce o trochu těžší, než jsem čekal. Ale taky jsme jeli tím nejlepší a skoro všude šlo v případě potřeby volit i jednodušší cestu
Ono je to taky o stavu vody a Stvořidla byla o Velikonocích tak kousek nad rozumnou jetelností. Byl jsem tam, byla to flákárna a pokud to s dítětem jedeš na lodi, kterou ovládáš a má dobrou výbavu, tak při tomhle stavu to risk nebyl - počítám v tom i případný cvakanec, který se samozřejmě vyloučit nedá nikdy. Ale bylo i teplo, takže si děcko usušíš celkem v klidu :-)). To Sázava při vyšším stavu je kolikrát riskantnější.
Souhlasím. Ale nejen vodní stav, nýbrž i typ lodi (pominu-li zkušenosti a další) určuje "jetelnost". Pro nafukovačky/kajaky opravdu flákárna.
V naší skupině jela ješte jedna lam. Vydra s dospělou posádkou, loď celkem slušně ovládali a najížděli vždy do nejlepšího. A v půlce Stvořidel museli akutně vylejt a pak už raději šidili.
Zlatej singl!!! :-)))
http://kmochacek.rajce.idnes.cz/2009-03-14_Stvoridla_na_otevrence_ale_i_jinych_plavidlech/
No dítě bylo se mnou jen párkrát na letní vodě, jednou Botič a teď ty Stvořidla - za tohodle stavu jsou WWII, víc ne. I ta letní Salza je I-II a cca 10 krátkých úseků II+, zkušená otevřenka bez problémů.
Nebál se a měl z toho radost, protože tam ještě nikdy nespadnul. Na Čeňkárnu a pod. bych ho v žádném případě nevzal, to si ještě pár let počká. Tam už musí mít zkušenost s plaváním v divoké vodě (viz co píše Žralok).
Já nejezdím tak dlouho jako ty a 100% garanci, že nezaplavu samozřejmě nemám.
Ale nejvíc zkušeností získávám tím, že jsem přestal řeky sjíždět rovně dolů a začal si (po vzoru kajakářů) s vodou hrát.
Takže jedu vždy do toho nejtěžšího, zkouším těsné průjezdy, vymetám vracáky za kameny, opakované nájezdy do proudů, v peřejích jízda bokem, pozadu, pádlování přes ruku, maximální náklony, vylehávání na pádlo,... Postupně lze tak získat automatické reflexy, sebejistotu a hlavně odhad budoucího dění - a to je asi nejdůležitější - nereaguješ až na vzniklou situaci, ale řešíš ji nebo se na ní připravíš už předem.
Takže abych to uzavřel, sám trénovat kde jen to jde pro získání jistoty a dítku postupně vše vysvětlovat a v létě někde na kanále taky vyzkoušet šuphlavičkupodvodičku :-)))
Jo, Salza za +-160cm na vzducholodi je kochačka (když to umíš), ale aj tak sa dá zaplavat. Já jsem za tohoto stavu vloni vypadl z kajaku a plaval jsem přes půl kilometru. Byla to plavba veskrze příjemná, ale chtít po dítěti aby si hezky lehlo na vestu, natáhlo nožičky, drželo pádlíčko a hezky si užívalo tobogánek je asi moc. A nedělejte si iluze že vás kamarádi z okolních lodí vytáhnou během 20ti metrů. Ti moji se taky snažili. Nebo že při cvaknutí dítě vyplave metr od vás a vy jenom natáhnete ruku a máte ho. To je stejná naivita jako spoléhat se že na kole spadnu vždycky do měkké trávy. Příklad : Uděláte se bokem o šutr, každý ho obelujete z jedné strany. takže jste najednou 4 metry daleko, oba v silném proudu. 10m pod vámi jsou peřeje. Jedna loď čeká pod peřejemi a druhá je 10m za vámi. Není žádná šance to dítě před peřejemi vytáhnout, prostě je sjede na vestě. Já netvrdím že bídně zahyne ale rozmyslete si jestli to zvládne tak že potom řekne "to bylo super". O tom že má dítě plnou výbavu (neopren na tělo, pořádná vesta, přilba) se ani nezmiňuju. A taky by háček měl umět zabrat, třeba v romantické bez háčka těžko přistaneš.Já mám 7mi letou dceru která na vodu vltavského typu jezdí od tří let, ale na Salzu si ještě pár roků počká. Kamarád už svou dceru na Salzu bere. Je jí 13, jezdí na vodu asi 8 let a závodně plave.
Souhlas. Abych vzal dítě na letní Salzu, musím sám zvládnout ještě těžší vodu, jinak je to hazard. A taky při jízdě s ním se daleko víc soustředím, neriskuju,...
Jezdím singl i debl, takže záběr háčka-dítěte na vodě nepotřebuju, resp. pojedu s ním jen to, co zvládnu sám. A na pomoc druhých spoléhat v žádném případě nelze. Když se na to sám necítím, nejedu. Peřeje na Salze (do těch cca 160) jsou krátké a přehledné, udělat se kdekoliv mimo ně už je umění. Ale nikoliv nemožné :-)))
Jel jsi těsně před vykrysením na Salze tak zodpovědně a soustředěně, jako bys měl na palubě dítě? Pochybuju. A pokud ano, je to na hraně, takže jedině bez dítěte, jak sám píšeš.
Já sem tam krysil v kajaku. Začínal jsem na něm a jeden šutr měl prostě magickou přitažlivost. Narazit na něho v Pálavě tak sa na něho nakloním, odrazím a jedu dál. A nebylo to ani v romantice. Ale udělat se můžeš vždycky (jistě to znáš, vjedeš tam jako suchý frajer a vyjedeš jako mokrý vůl), třeba přistávat v romantice s plnou lodí a vlastně bez háčka neni sranda. Tvrdím každému že Salza je velmi bezpečná, ale to dítě sa samo z proudu hned tak nedostane. Naloká se vody, podchladí, vybojí, otluče a z nadějného vodáka je beznadějný nevodák. A konec konců i to riziko úrazu tam je. Prostě to dítě si v té vodě musí umět poradit, jinak tam nemá co dělat. Je přece spousta jiných vod kde se dá s dětmi jezdit.
Ale jo, plavání v Salze je pro dítě určitě stresující a pot. nebezpečné. Proto taky s ním jezdím mnohem konzervativnějc.
Posoudit, zda to s dítětem "riskne" musí samozřejmě každý sám. Osobně si na letní Salzu s rezervou věřím, ale nechávám tomu volný průběh