Rubrika HYDROakce

Vše o vodáckých akcích v Česku, ale i jinde v Evropě se dozvíte v nové rubrice HYDROakce. Všechna splutí, setkání nebo soutěže, které Vy pořádáte pro ostatní vodáky by neměla chybět na HYDROstránkách. Dejte proto včas vědět, pozvěte ostatní pádlisty anebo napište, jak se ta Vaše HYDROakce vydařila.

HYDROtip

Nafukovací lodě
Prvotřídní kanoe a nafukovací čluny značky Gumotex. (inzerce)

HYDROspeciál 2009
zdarma ke stažení
Starý HYDROweb
old.hydromagazin.cz

HYDRO - RSS kanál
a ATOM

29.5.2009 12:36 | František ZvěřinaNebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Záchlumí

Ahoj vodáci.
Při letošním splutí Orlice(16.5.)jsem byl svědkem záchranářské akce tří kajakářu,kteří se dostali do vývařiště na jezu pod Záchlumí.Nebýt pohotového zásahu posádky raftu,nevím jak by to dopadlo.Takže doporučuji všem vodákům pozor na tomto jezu,který se tváří nevinně,ale při SV a VV docela solidně drží.Franta-Bobr.

Franta-Bobrzavseznam.cz | odpovědět |  
3.6.2009 20:16 | jirkaRE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Záchlumí

je vůbec zázrak, že tam skončili jen tyhle dva, dle toho kolik se jich tam hrnulo dalších i přes probíhající záchranu...jez osobně neznám a video může zkreslovat, ale mám za to, že takovéhle jezy se přenášejí i když člověk umí WW5. Tím víc mě udivuje počet lidí, co se pokusil o sjezd jen během videa....co na to znalci místních poměrů?

j-lzavsz.cz | odpovědět |  
4.6.2009 10:29 | kmochacekRE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Záchlumí

Soudím jen dle videa. Šikmá spádovka(=nabrání dostatečné rychlosti), válec, spíš vejvar pod ním krátký a jen část vody se vrací vrchem zpět, většina vyvěrá odspodu a odtéká dál.
Závěr: pro delší loď a popř. jen trochu šikovného kajakáře bez problémů.
Ale má to několik ale! Podívat se,do čeho jedu, získat dostatečnou rychlost, najet tam rovně a být připraven hrábnout pádlem na linii vejvaru.
Podívej se pozorně, jak tam ti další dva napadali. První najel do toho plaváčka (takže neviděl do čeho jede)a druhý pro změnu byl našikmo hned od začátku.

xkrej01zavseynam.cy | odpovědět |  
4.6.2009 12:47 | JirkaRE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Záchlu

chybu, kterou tu nikdo nezminil a chtel bych ji zvyraznit, vidim na strane tech lidi co stali nahore, jiste, kazdej by to mel prohlidnout, to je vec ktera je omylana porat dokola, ale na takovychhle akcich se to u sikmejch jezu malokdy dodrzuje, kdyz uz jsem na brehu a vidim ze dole nekdo plave tak jako prvni vec zabezpecim aby tam nejezdili nezodpovedni "sebevrahove" kteri se rozhodli podcenit situaci jenom kvuli trose pohodli a casu, zatimco kamaradi budou shanet hazecku... preci jen, lepsi kdyz se jeden pritopi o 5 vterin dyl, nez nakonec tahat 3 najednou, ale po bitve je kazdy general, myslim ze ti kluci si to potom taky uvedomili, ze priority byly trochu jiny...

jslapakzavseznam.cz | odpovědět |  
4.6.2009 14:10 | DrnRE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Zác

A kde jsou ta videa, prosím?

ffzavff.cz | odpovědět |  
4.6.2009 14:23 | kmochacekRE:RE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9

na úvodní stránce vpravo, nebo zde:
http://www.youtube.com/watch?v=DYpWmrbY-RM

4.6.2009 14:22 | kmochacekRE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Zác

Souhlasím. I krizové situace je však třeba trénovat a "zažít", jinak se vždycky na něco zapomene. IMHO až po několika ostrých akcích se člověk jakžtakž orientuje co a jak.
Mám však obavu, že na těchto hromadných akcích je velká skupina tzv. "splouvačů", lidí kteří příliš nevnímají co se v jejich okolí děje a zvládají jediný směr-pořád vpřed s davem.
Pokud bys na ně gestikuloval/křičel ať jedou jinudy/zastaví, tak tě nepochopí a když pochopí tak zas nezvládnou.
Jakákoliv nepředvídaná skutečnost je buď nechá apatickými nebo je natolik rozhodí...

Jsem taky líný vystupovat u jezu z lodě. Ale abych si to mohl dovolit, tak už zdálky pozoruju, kudy se to jezdí, zda ten přede mnou bezpečně sjel a jsem připraven v případě potřeby na rychlou akci.
Z těch, co sjíždějí neznámý jez stejným ležérním stylem jako volej nad ním, mě trochu mrazí :-(

4.6.2009 20:33 | JirkaRE:RE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9

mas pravdu, konkretne presne na tehle akci jsem se rozkriknul na raft, kterej porat najizdel na jedno z nasich decek, videli ze pred nima je kajakar, ale proste porat padlovali dopredu a kdyz jsem jim ukazal kontra zaber, tak jenom nechapave koukali ... kdyby najizdeli na me, tak neceknu a proste odpadluju, ale na kluka, kterej na kajaku zacina a je mu 10 let...

5.6.2009 11:19 | KlasikRE:RE:RE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66

To znám dobře. Je třeba je poslat do křoví a nebo někam mezi šutry. Bohužel i když mám s kajakem dohromady cca 120 kg, tak na raft to je občas málo.

Jsou okamžiky, kdy je mi líto, že už nemám pádlo s roztřepeným laminatem na konci, to by do raftu asi prošlo. Většina lidí sedících v raftech na podobných akcích by si měla raději sednout rovnou do hospody.

klasikzavmachr.cz | odpovědět |  
7.6.2009 22:29 | JirkaRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km

rikas to spravne, vetsina, bohuzel na tu vetsinu doplaci par dobrejch, kteri napr. byli k videni na tom videu... smula je, ze oni o vode nevijou nic, proste na tom sedijou a vidijou to jako hroznou srandu, zvlast kdyz muzou najet na kajakare... viz doubravka, kde me 2x po sobe doslova prejela jedna a ta stejna baraka a posadka z toho mela jeste hroznou srandu a POCITALI SI KOLIK KAJAKARU ZA TEN DEN SEJMULI (kdyz zjistili, ze me uz jednou prejeli, tak byli trochu zklamani) ..... tohle je sice extremni zazitek (posadka se skladala z deti v ciklistickejch helmach a ravdepodobne nevyhovujicich vestach a dospeli byli "vybaveni" pouze gumakama), ale vzhledem k tomu, ze slo o me a ne o nekoho koho jsem mel na starosti, tak jsem zatnul zuby, neco po nich kriknul, ale nehodlal jsem se hadat zvlast kvuli detem na palube... ti to pochopi treba casem

jslapakzavseznam.cu | odpovědět |  
8.6.2009 16:15 | WikkRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř

Nejezdím sice na kajaku, ale co je to za podivný typ "vodáka", který se baví škozením jiného vodáka. TO přeci nehraje roli na jakém plavidle. Já naopak se vždy snažím být maximálně ku pomoci v případě nouze a i neznalým pomáhám vytahovat věci, loda, pádla a vylévám atd. To mi přijde jako normálí, ale najíždění do někoho..nezlob se na mě, to bych u zatnutí zubů a pronešení nadávky opravdu nezůstal. kor když to byly děti, které od těch dospělých toto pochytí a naučí se to. Řekni mi, jak bys eskymoval pod raftem? Prostě zase další ...
Ale k tématu. Taky bych se přkláněl k nesprávnému řešní dané situace a zbytečné zazmatzkování. O nic vážného se sice nejednalo a je moc dobře, jak se zachovali jak ti na břehu, tak ti na raftu.

Wikkzavsathava.cz | odpovědět |  
9.6.2009 01:01 | JirkaRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlic

no, s eskymovanim pod raftem mam diky "vodakum" (a obcas i vlastni blbosti - zrovna na orlici jsem pod jednim eskymoval kdyz jsme si davali s kamaradem "zavod bez padla" a me protiproud v zatacce namotal pod spicku colorada, ktere jelo s nama) vic zkusenosti nez s eskymovanim ve valci :D uprime receno, kdyz mas aspon minimum stesti, tak zvlast na takovehle klidnejsi vode neni problem, vetsinou "ohmatavam" padlem jestli jsem pod nima, vetsinou se mi pod nima zustat nepovedlo, oni ostatne nevijou co delat a chcou pomali pro cloveka skakat, zadaci zbesile manevrujou, coz zbrzdi jejich lod a me to hezky pusti :) a kdyz uz nic, tak od nich clovek vetsinou sklidi poklonu, potlesk a uznale mruceni, coz od kamarada kajakare cekat nelze :D

a abych byl presnej (k Doubrave)... poprve jsem brzdil, protoze brzdil clovek predemnou a nenapadlo me ze ikdyz jsem davno mimo proudnici, ze by na me nekdo vubec najel, napodruhe jsem jim napomohl trochu vic, bylo to v klidnejsim miste s jednou drobnou "vlnkou" za kamenem, ktery byl jen mirne pod vodou, ve ktere jsem serfoval kvuli lidem predemnou a zminena lod prezeme proste prejela, ikdyz mela po obou stranach spoustu mista, ale me se z ni proste nechtelo uhejbat a byl jsem se ochotnej za ni bit... bil jsem se jak to slo, ale takova palava/baraka (presne si to nepamatuju) ma holt po proudu vetsi silu nez ja proti proudu :D

jeste bych dodal jednu vec... stalo se mi, ze kdyz jsem "ohmataval" jestli jsem pod raftem, tak snazivej hacek me chytl za list padla a zacal se me snazit nasilne otocis, chvilku jsme se tak prali o padlo, nez se mi ho podrzilo vyskubnout z ruky, bylo to na Vavrinci myslim... byl jsem z toho tak vykulenej, ze jsem nemohl reagovat jinak nez zachvatem smichu :D co nektery posadky raftu dokazou, tomu je tezky uverit

posledni vec... je sikovny naucit se vcas chytit raftu, kterej vas prejizdi a jet "na jeho spicce", pokud mate kratkou lod, neriskujete nejaky zasprajcnuti a neni zpenena voda (to by se vam asi tezko drzela hlava nad vodou), ja se tak dokazal drzet i celkem dost dlouho na to, aby me raft vyvezl do bezpeci, kde se da paradne nadechnout a vyeskymovat (akotat nesmi pribehnout aktivni hacek a zacat vas tahat za ruku kterou se drzite), napr. si dovedu tuhle techniku predstavit pri vyjezdu z tohohle valce ve videu, zajimalo by me co byste rekli VY zkusenejsi na tenhle muj kreativni napad (jak rika Kure, kreativita je na vode potreba a tohle byl prvni zpusob vyjezdu kterej me napadl kdyz jsem to videl), jde o to, ze oranzovy jezdec tam chvilku dribloval a kdyby se mu povedlo nechat se prejet raftem, tak ten ho z toho valce spolehlive vyveze v nejhorsim pripade by krysil(v lepsim eskymoval), ale to uz na klidne vode

8.6.2009 11:40 | PetrRE:RE:RE:Nebezpečný jez na Orlici-ř.km 66.9 Záchlu

Podle videa to tak dramatické zase nebylo - voda vyhazovala lidi i lodě, moc nedržela. Souhlasím, stačilo pod deskou zabrat a byli venku, spíš chyby jezdců... ale tohle se může stát každému, každý občan zaptákujem. Podívat se do čeho jedu nikdy neuškodí ... i když tady by to asi stejně nepomohlo, času vidět měli na desce dost jen špatně reagovali. Měli kliku, že nebylo o dvacet čísel víc, to by ten jez nebezpečný opravdu byl. Pořadatele bych nevinil, na takovýchto akcích se jezdci dají olvivnit jen minimálně - buď z neznalosti nebo stádnosti - pokud by se tady lodě pokoušeli zastavit, asi by jich tam bokem spadlo ještě víc :-)).

petpetrzavemail.cz | odpovědět |  

Nově v HYDROfóru

12.6.2009 09:15 - campy v Rakousku
Loni jsem dostal do ruky mapu rakouských campů, ...
11.6.2009 00:35 - Parta na vodu
Ahooj snažíme se najít vodáky s detmi kolem 5 let ...
10.6.2009 22:29 - campy v Rakousku
Ahoj, chtěl bych se zeptat někoho, kdo má ...
9.6.2009 01:01 - Nebezpečný jez na Orlic
no, s eskymovanim pod raftem mam diky "vodakum" ...
8.6.2009 16:15 - Nebezpečný jez na Orlici-ř
Nejezdím sice na kajaku, ale co je to za podivný ...
8.6.2009 11:40 - Nebezpečný jez na Orlici-ř.km ...
Podle videa to tak dramatické zase nebylo - voda ...
7.6.2009 22:29 - Nebezpečný jez na Orlici-ř.km
rikas to spravne, vetsina, bohuzel na tu vetsinu ...
6.6.2009 11:56 - Cestujeme společně na vodu.
Ahoj, to vypadá jako bezva akcička a já se s ...
5.6.2009 21:19 - Táboření - Francie - ...
Chci v červenci /2 os./ navštívit vybrané kouty ...
5.6.2009 11:19 - Nebezpečný jez na Orlici-ř.km ...
To znám dobře. Je třeba je poslat do křoví a ...
4.6.2009 20:33 - Nebezpečný jez na Orlici-ř.km ...
mas pravdu, konkretne presne na tehle akci jsem ...
4.6.2009 14:23 - Nebezpečný jez na Orlici-ř.km ...
na úvodní stránce vpravo, nebo zde: ...

Bazar

13.6.2009 17:55 - Hiko Bunda Hiko Basic Short ...
Prodám novou bundu Basic Short- s krátkým rukávem ...
11.6.2009 16:23 - Hiko Bamboo
malá vesta Bamboo jeta jeden rok barva žlutá. ...
11.6.2009 13:33 - Wavesport Project 52
Skvělá rodeovka jak nová,foto zašlu na ...
4.6.2009 20:48 - FROG (Švejda) Špricdeka ...
Prodám novou neježděnou špricdeku EDDY DK dvojitý ...
3.6.2009 23:13 - Liquidlogic Pocktet Rocket
Prodám kajak Liquidlogic Pocket Rocket. Skvělá ...
1.6.2009 15:19 - Pyranha Pyranha Stretch ...
Ahoj, prodam Pyranhu Stretch L/XL. Je to vyborna ...
1.6.2009 11:30 - mini mystik
Ahoj prodám creekovej kajak BLISS-STICK MINI ...
29.5.2009 14:48 - NECKY Mořský kajak LOOKSHA ...
Prodám mořský kajak NECKY Looksha II, žlutá, ...
26.5.2009 20:58 - Dagger Medieval
Kajak Dagger Medieval Prodávám skvělou lodičku - ...
26.5.2009 16:30 - creekovy kajak
Hledam pro sebe creekovy kajak, podotykam s ...
26.5.2009 15:15 - Gumotex Palava
Prodam starsi modrosedou dvoumistnou Palavu. Cena ...
26.5.2009 10:27 - TNP Pádlo TNP kajakářské ...
Nabízím asimetrické pádlo TNP laminex rok jeté na ...

Nejdiskutovanější články

Toplist

www.h2omaniaks.com