Zdravim,
uvazujem nad kupou Pyranha Karnali alebo Pyranha Stretch. Hladam kajak, s ktorym si uzijem na rieckach (ziadny extrem III-IV max), ale zaroven budem si moct kondicne zapadlovat aj na domacej vode - tecuca, ale bez pereji :(
Kajakarske skusenosti velke nemam, len na pozicanych lodiach, svoje som si odjazdil na rafte a davno predtym na laminatkach.
Vdaka za radu
nevlastnim ani jednu, ale dost se o problematiku lodi (a nejen jich) zajimam a muzu ti rict, ze z techhle dvou bych rozhodne bral karnali, stretch je celkem mrcha, ktera cloveka rada potopi, nemluve o tom, ze to je lod z doby kdy jeste pyranha nemela tak vychytanou vybavu lodi, coz zpusobovalo casem zpusobilo celkem rozsahle prohnuti dna (oprava je snadna, da se to udelat bezproblemu i doma, ale je to opruz), proste mimo jednoho cloveka kazdej koho znam kdo tu lod mel, ten se ji zbavil, karnali je podstatne hodnejsi lod a da se cekat i lepsi zpracovani, moc nazoru na ni neni a jak znamo, cas ukaze jak je uspesna lip nez cokoli jinyho. ALE...
pokud chces jezdit nase vody bez pereji, tak se na ni budes dost mozna nudit, kdyz ne zezacatku, tak casem urcite, karnali je tlustozka pro ty co to neumijou a nemaj ambice se to vubec ucit, nebo pro ty co to uz hodne umijou a chcou jezdit fakt extremy. Zajimavejsi variantou je Z.One,kamarad zacatecnik ji ma a zrovna vcera ho podrzela pri seskoku 4metrovyho jezu (jeho prvni seskok), kdy tam najel trochu sikmo a pak dopadal castecne na hranu, ale podobne jako u karnali zde hrozi ze po case se na te lodi zacnes nudit(ikdyz asi v mensi mire).
Dalsi co stoji za uvahu je ReCoil. je mnohem hravejsi, zezacatku te trochu potrapi, nez se to naucis, ale nejaky zkusenosti s laminatkama mas, tak to mozna nebude tak spatny a tady mas jistotu, ze s tou lodi si uzijes spoustu zabavy i na lehcich vodach a i po dlouhe dobe jezdeni... u tehle to bude chtit ale mozna kamarady kajakare, ktery ti s ni kdyztak troch pomuzou a trochu trpelivosti, protoze tahle lod uz tolik neodpousti... a dalsi vec je, ze je uz ozkousena casem a je hodne oblibena (narozdil od novinek - Z.One i Karnali, u kterych teprve cas ukaze co v tech lodich je)
zaver?? odpovez si na par otazek:
1) chces se to naucit(tim myslim fakt naucit, ne ze neco sjedes jenom kvuli tomu ze te ta tlusta lod proveze aniz by si neco delal)?
2) chces jezdit dlouhodobe?
3) chces si i po case uzivat na klidnejsich vodach bez nejakejch extremu?
4) mas trpelivost?
5) mas odvahu i rozum?
6) jde ti o to jezdit dobre, nebo udelat dojem tim ze si "neco sjel" na lidi kteri tomu nerozumijou?
7) budes jezdit pravidelne?
pokud si na vsechny otazky odpovedel ANO, jdi do ReCoila, pokud si na pulku a vic odpovedel NE, jdi do Z.One...
s pozdravem
Jirka
Stretch a zlá loď to si děláš legraci?!?:-)Na to, že je to loď s hranou tak odpustí spoustu chyb...Nicméně co se týče výbavy bych klidně souhlasil...Ale není tam nic co by nešlo vyřešit podoma...S ostatním bych i souhlasil ale rozhodně mi Stretch nepříjde nějak zlá loď mám ji ve vel. XL a mám okolo 100kg, ale jinak to co píšeš dává smysl...
no, rekneme ze kamarad co presel ze stretche na recoila si pochvaloval jak je ten recoil hodna lod, on stretch je vysokej, ma vytlak, ale zaroven je celkem uzkej, sice jsem to nemeril, ale recoil je podle me sirsi, coz ma velkej vliv na stabilitu, celkove me prekvapilo ze se rozhoduje mezi stratchem a karnali, coz jsou lodi z uplne odlisnejch trid a vlastnostma si nejsou podobny... taky jde o to jakou ma postavu, protoze tezsim jezdcum nemusi vyhovovat nizka spicka recoila (sam to znam, mam I:4 a se svoji vahou 85-90kg (uz jsem se dlouho nevazim, tak jen hadam) mi spousta veci zalejvala spicku nez jsem si na to zvykl a naucil se s tim... tak jako tak pro zacatecnika bych vzdycky radeji doporucil playboat, sice ho pozlobi, ale neda mu neprimerenej pocit bezpeci, coz je casto na skodu, kdyz clovek vidi ze si jezdi nejakou tu 3jku vpohode jenom na zaklade toho ze ma tlustou lod, ktera ho proveze sama, tak zacne mit chut na neco tezsiho, na co ani zdaleka nema zkusenosti, coz je bezesporu spatne....
Wau, vdaka vsetkym za reakcie.
Aby som to trochu upresnil. Nemienim na tejto lodi splavovat Hron, Moravu. Skor nejaku tu Rakusku vodu, Belu, Socu. Taky standart, casom sa ukaze, ci pritvrdit alebo playboatit..
Ale chcem mat moznost si na nej zapadlovat aj cez tyzden, ked sa na pereje nedostanem.
Inak mam cca 180 cm a 75 kg.
STRETCH
Co som pozeral tak na nete su nazory na Stretch naozaj rozne. Cast ho miluje, cast ho neznasa. Asi je to aj o tom, ako komu sadne. Stretch mi pred casom doporucil kamos pred Inazone resp. I:#
Inazone bola na svoj cas super lod, ale dnes je to uz trochu odzity dizajn.
Z.ONE
Preto som ani nespomenul Z.1 Aj ked je pravda, ze je pomerne dlha a mohla by byt niekde na rozhrani playboatu a river runnera. Asi ju vratim spat do zoznamu :)
RECOIL
Vidim niekde ako Stretch - pomalsia, hravsia lod. Je mozne, ze je lepsi ako stretch, ale pre ten zas hovori cena.
KARNALI
Tato ma laka lebo je dlhsia, tym padom by mohla byt aj o trochu rychlejsia - budem si moct na nej kondicne zapadlovat - a hodna na jezdce. Prijde mi, ze je to taky kompromis vsetkeho. Rychlejsia lod, dobra a da sa na nej aj trochu posurfovat - predsalen to nie je az taka ortodoxna creekovka ako ine.
ke stretchovi se uz vic vyjadrovat nebudu, samozrejme se najdou jezdci, kterejm sedne, srovnavat ho s recoilem neni idealni, obzvlast proto ze stretch je vysokej a tak se na nem nedaj delat zadny triky a jeste ta sirka, kterou jsem uz ale taky zminovat, co se tyka ceny, tak myslim ze je lepsi si priplatit nezli pozdeji menit lod... kazda zmena lodi je pomerne bolestiva zalezitost, protoze kazda lod jezdi trochu jinak...
KARNALI
je cistokrevna creekovka, z cele nabidky pyranhy je to jedna z nejcreekovatejsich creekovek hlavne kvuli hrane, pyranha si uchovava design hran i u creekovek, ale tady je ta hrana fakt silne zaoblena, proto jsem doporucoval spis Z.ONE, ta ma tu hranu o neco ostrejsi, mozna jeste lepsi by byl Burn, ten ma hranu jeste ostrejsi a porat je to vysokovytlakovej creekboat... no proste... pokud se chces neco naucit, tak tohle nebude dobra volba, ta lod ti sice vsechno odpusti a nepotopi te, ale taky ti nikdy nerekne ze neco delas spatne a nic se nenaucis... jednoho takovyho borca znam, jezdi odjakziva na sniperovi a nikdy se poradne nenaucil ani zakladni naklony... a pokud ti zalezi na cene a nekupujes to na delsi dobu, ale jenom na zacates s tim, ze "pak mozna pritvrdime" tak si kup SQcko... rychly, dlouhy, dobrej vytlak, idealni na uceni, hrozne levny a paradne eskymuje... a az se to naucis, tak se muzes poradne rozhodnout...
rozhodovani mezi stretchem a karnali samo napovida ze nevis co od te lodi chces a koukas spis na cenu, napred se to nauc, ozkousej si ruzny veci (na nekterejch mistech jsou test centra na lode, popr. vodak-sport dovazi svoje lode k otestovani primo na nektere reky, mrkni na to a testuj) ... hlavne se nesnaz koupit si co nejhodnejsi lod
Ono se Stretch je to asi opravdu o tom, jak komu co sedne. Ja na ni nedam dopustit. Sice ji uz nemam (mam misto ni Jefe) ale na zacatek mi prisla jako fakt dobra lod. Osobne bych pro ni byl vic nez pro Recoil (to mi prijde jako fakt nepodarenej ulet, z toho, co jsem videl na vode).
Zeptam se ale jinak. Proc ne treba Demon od Exa (pro zacatecnika asi ne spatne a za hodne dobre penize) a nebo Remix od LL. Remix je zajimava lod v tom, ze je tvarove hodne podobna slalomce (podobna ne stejna) a rychla je opravdu hodne. Z Pyrani ktere znam bych asi spis doporucil Burna nebo Stretch (jel jsem na ni loni i horni Kamenici od prehrady a byla fakt dost v pohode).
nevim co si videl na vode, ale ReCoil je fakt podarena lod... mozna to bylo spis jezdcem, protoze to neni lod, ktera by jezdila zadarmo, ale vsechny koho znam co ucijou kajaking na urovni rikaj, ze na zacatek neni dobra creekovka, spis neco co pozlobi, ale tim padem i nauci, pak uz jenom zalezi jakej ma ten novacek moral, protoze kdyz se to prezene s dravosti, tak ho to od toho sportu taky muze odradit, znam jeden oddil, kterej jezdi temer kompletne vcetne novacku na playmates a freemates od Noahu, coz jsou nehorezne dlobivy lode doslova cely pokryty hranama ostrejma jak ziletka....
a k tomu Demonovi... to je jak to Karnali... tlusta creekovka, navic kdyz se pocivas na zpusob jakym tam jsou prichyceny koleni operky, tak je jasny, ze s tim jak si neco udelas, tak uz to nikdy neopravis, ale spis ten Pin-Up je zajimava lod, osobne jsem v ni sedel, je to takova tezkotonazni vysokovytlakova rodeovka, pomerne hodna, konstrukci trochu pripomina I4ku, na divoke vode jsem ji nemel, ale celkove velmi prijemna a obratna, uvazoval jsem ze bych mu ji doporucil, ale zase je tu problem jako u Demona s kolenima operkama....
ahoj, vezmu to obecne: cokoliv na co si budes moci zvyknout a upravit pro sebe je lepsi jak stridat pujcovane lode, kazda jine vlastnosti a jinak nastavene operky (vlastni zkusenost z hodin telocviku na skole).
Velke vytlaky >260~280L te provezou vsemi prusery, ale nenuti pilovat techniku (Zajic jezdil branky na Cunove na creeku jak na slalomce, ale ten je jinej level a vyjezdeny je jak panbuh) a kdyz netrenujes na WW III a neplanujes >IV (kondicne muzes jezdit i v rodeovce ;) , tak i zbytecne. V dlouhe lodi >240cm budes hledat tezko vlnu na surfovani, v kratke <230cm se s probublanosti vody ztraci predozadni stabilita a s nizkym vytlakem <230L mizi jak ponorka. Doporucoval bych neco co te nauci pouzivat naklony, osvojit si techniku a pro zacatek podrzi zadek. Pak podle preferenci pridavat hravosti (snizovanim vytlaku a delky) nebo narocnosti toku (zvysovanim vytlaku a creekovosti).
Pokud jde o cenu - vyjezdit se da i na spartankych bazarovych Noah SQ, Innuendo, Machito, Ascento.
Dulezite je si lodku osedet a idealne zkusit na tekouci vode ev. na kanale. Hiko ma na Troji free testaky Zelezneho a Bliss-Stika, pyranha.cz pujcuje i novinky, Waterelement.cz sedi u vody a pujcuje testaky Dragorossi a Fluid, na akce jako Hamerak vozi mnozi testaky, delaji testovaci dny, etc. . Kazdy jsme trochu jiny vzrustem, stylem, proto kazdemu sedne neco jineho bez ohledu na "papirove" doporuceni. (na co udajne hodnou lod, kdyz po hodine necitis nohy, kycle, ...)
Jezdeni WW III-IV si pri 180cm/75kg uzijes i s nejakym Allroundem cca 220-260cm a 210-250L.
vcelku souhlasim, jenom bych dodal, ze skill je daleko lepsi nez kterakoli creekovka... asi jak pise kolega petrib nize, kdyz se naucis s lodi jezdit tak s tim muzes jet jak CPVcko na WW1 tak si s tim pak sjet Certaky (kamos od nas to tak dela dokonce s Pyranhou S6F) proto jsme doporucoval radeji ReCoila, kdyz si s nim clovek (bez sebevrazednych sklonu) sedne na WW4 a vic, tak uz to musi umet a na takovehle lodi spis pozna kdy to umi, protoze dokud se bude koupat i na WW3 a min, tak na tezsi vodu ho to ani lakat nebude, zatimco na creekovce se bude do WW3 jenom nudit a bude ho to zbytecne tahnout na tezsi vodu na kterou nema...
Pridavam se k tem co Stretch nemaji radi. Presedla jsem do ni po letech na Inazone a moc jsem toho litovala. Okamzite prohnute dno, na boku hodne nestabilni a eskymuje se pomerne obtizne. Po roce trapeni jsem ji prodala a poridila Perception Blaze, ktery muzu jedine doporucit.
A co Fluid Spice? Hledal jsem loď na těžší vodu, na které by sa dalo ještě hrát. Pořídil jsem velikost L a jsem naprosto spokojen. Mých 75kg je pro tuhle velikost minimum, ale díky tomu se loď chová jako creekovka (má 230L!!!). Skvěle točivá, nekouše se, super boofuje a válce projíždí v pohodě. Pro většího jezdce to bude dobrý playboat. A cena je taky velmi rozumná.
Spice a creekovka??? To ze jsi na spodni hranici nosnosti neznamena, ze se z river runnu stane creekovka. V te lodi jsem nesedel, ale podle toho co je o ni psano na netu a podle obrazku bych se k ni jako ke creekovce nerad choval. Ale to je asi neco co poznas az budes opravdu potrebovat velkou lod. Nicmene to co jsi tu nakousl je krok spravnym smerem. Ten clovicek tu hleda universal a tim riverrun je asi nejvic. Jen tu "prepapouskuju" co jsem mockrat slysel od zkusenejsich a sam take mohl vyzkouset. Vykasli se na cisla s objemama a tu lod zkousej. Cisla jsou pekna, ale snadno se s nima da manipulovat a je podstatne, jak je objem v lodi rozlozenej a jaky je doopravdy tvar...
Pokud srovnam Jefe s 299l a Demona s 280l tak Demonovi na ploche vode jsem schopen zatopit spicky az k limci a u Jefe ani omylem... Neverte moc cislum a testujte :)
"jako creekovka" aneb lide ctete. Myslim, ze neprohadam, kdyz napisu, ze Zdenek myslel pod tezsi vodou prave WW III-IV. Na opravdu tezkou vodu IV+ spise ne, ale neznam, nesoudim. Zase jsou taci co jezdi CPV a na stejnem allroundu pak shrnou i Certaky. Mne se zase zivosti a tocivosti libila Dragorossi Mafia 7.10, ale zacatecnikovi bych ji po porodu prvniho dne na tekouci vode na Kamenici z Plav na uceni necpal. Ale kdo vi? ;)
Ahoj
O ReCoilu, Karnali i Demonovi byly napsány recenze:
ReCoil -http://www.hydromagazin.cz/clanek.asp?id=911
Karnali -
http://www.vodak-sport.cz/recenze/test-kajaku-pyranha-karnali/?lang=0
PIN-UP a Démon
http://www.vodak-sport.cz/recenze/test-kajaku-exo-pin-up-a-demon/?lang=0
Testovačky ve VODÁK sportu - Démon, Karnali M, Burn M, Z.One M, G3 ... Další testovačky Pyraní jsou Pyranha test centru Dronte a v Hiku na Kanále Trója
Ještě doplnění k playboatům - výborný poměr cen/výkon mají i Jackson Kayaky FUN classic.