Ahoj kamarádi vodáci,
obracím se na ty zkušenější z vás kajakářů,kteří už mají nějaké to pádlování za sebou ( a dovedou tedy fundovaně poradit) a kteří také museli před časem řešit následující,ZÁSADNÍ rozhodnutí - KOUPĚ PRVNÍHO KAJAKU!
Začal bych asi zodpovězením otázky,která by jistě následovala - CO UŽ NA WW UMÍM A CO CHCI JEZDIT?
Vážím 85 - 87 kg,výška 185 cm.Baví mě sjíždění řek typu Salza,Steryer,Múr ale i potoků,jako je Vavřinec, Hamerák,apod.
Nemám (zatím) v plánu pouštět se do obtížnějších terénů.Trojka,čtyřka je to,co mě dosud plně uspokojuje.Otázkou ale je,jak dlouho mi to bude takhle stačit.Adrenalinová vzpomínka na průjezd Lammerskými kamny na RIO,mě dodnes příjemně lechtá v podbříšku a jednou bych takové řeky na kajaku jezdil moc rád.Na větší obtížnosti si totiž netroufám jen z důvodu „nevyježděnosti“ Zvedám jen na klidnějších terénech,technicky taky nic moc.Výše jmenované řeky (kromě Lammeru) jsem na kajaku už jel a větší problémy jsem tam neřešil.
Hodně lidí mi říká,že s vlastní lodí a s přibývajícími zkušenostmi se člověk rychle posune vpřed.I tohle bych rád zohlednil při koupi.Tedy aby mi koupený typ lodi stačil i poté,co se trochu rozjezdím a umožnil technický růst
BABO,RAĎ ...!
Tedy první otázka...co koupit?Mám s ohledem na budoucí freestyle ježdění koupit rovnou freestyle?Nebo se mám vyjezdit na playboatu a potom koupit druhou lod?Další názor tvrdí,kup si creeka a vyjezdi se na něm.Pak koupíš freestyla a máš ideálně dvě lodi...jednu na sjezd,druhou na kanál.
Osobně uvažuji o kompromisu - o playboatu.Hraní na potoce ve vracáku i na sjezd vodnatějších řek tenhle typ lodi umí.Ale má taky svá ale.Chtěl bych součastně lod,která mi do budoucna umožní nácvik základních freestyle figur.
V loňském roce jsem testoval Pyranhu ReCoil L.Skoro už jsem byl rozhodnutý,když jsem si sedl do Liquidlogic CR 250.Najednou jsem zapochyboval,jestli je ReCoil ten jediný správný.A aby toho nebylo málo,situace se ted ještě zkomplikovala možností koupit skoro nejetý Wave sport FUSE 64 za necelých 19.000,-!
Díky za názory,ahoj Spaci
Hele ale ještě si nedpověděl na druhou otázku. Co umíš? Sjedeš např. Trojský kanál rovně dolů s přehledem? Nebo dokážeš i zastavit v nějakých vracákách? Nebo dokonce ve všech? Jak seš na tom s eskymákem? Jak často budeš jezdit?
Myslel jsem,že to z toho textu je patrné.Asi ne,tak sorry.Psal jsem,jaké řeky jsem už na kajaku bez větších problému sjel.Předpokládal jsem,že se to z toho dá odhadnout.
Takže:Na Trojském kanále jsem nebyl - nechci překážet,vím jak tam bývá občas narváno.Ale myslím,že bych ho sjel.Ve vracáku taky zastavit dokážu.
Zvedám sporadicky.Na klidné hladině,nebo pomalu tekoucí většinou ano.Na rychleji tekoucí vodě sem tam,ale tady věřím,že je to už jen věcí cviku - prostě mít konečně vlastní lod a jezdit a jezdit!
O tom,že tu podobná diskuze už proběhla vím.Mě by ale hlavně zajímaly reakce lidí,kteří znají Pyranhu ReCoila,Liquidlogic_CR a Sport Wave Fuse.Chtěl bych vědět,která z těch lodí je vhodná jak na učení tak na to,co bych rád do budoucna jezdil?
Díky za reakci,ahoj Spaci
Ahoj všechny lodě které jmenuješ jsou dobrý, vyber si tu která se ti líbí nejvíc, doporučil bych ti CR125, ale nejsem objektivní neb LL prodáváme u nás. Ale nejdůležitější je jezdit jezdit jezdit.
Můj osobní názor se kterým málokdo souhlasí je že nejlepčí loď na učení je slalomka a tedy doporučuju plastové tvary podobné slalomkám. Remix, Z one, Axiom. Konkrétně Remix mi přijde fakt dost dobrej. Ale jak jsem říkal nejsem objektivní.
A nejdůležitější je stejnak jezdit co to dá a třeba klidně na starým erpýemku. Není nto v lodi ale v rukách
Ahoj,
obdobná diskuze byla zde:
http://www.hydromagazin.cz/hledani/?kde=forum&co=creekovku
Ahoj. Nejsi sám. Myslím, že tuhle otázku budeš řešit stále dokud nebudeš "usazen" v lodi, která ti nějak přiroste k srdci, což ti vlastně napsal Kosatka. Jen bych na rozdíl od Kosatky připomněl pohled na životnost a opravitelnost lodě. LL sice snad jde opravit, ale to co jsem viděl mě překvapilo (tedy na čem dokáže odejít do háje). Můj bliss-stick už by byl dávno po smrti. Třeba to byl jen kus šmejd (abych tady Kosatkovi nepomlouval LL, což nemám v úmyslu), ale i to něco vypovídá. Potom jsou výrobci, kteří mají tak podivnej materiál, že svařitelnost není nic moc ... nechci raději už jmenovat, spíš jen varovat a ty se zeptej než koupíš, jak to je s materiálem na opravu a vůbec četností oprav a reklamací. Samozřejmě se zeptej nejen prodejce.
Ohledně té volby tvaru ... taky to řeším. Získávám stále víc pocit, že jedna loď, která vyřeší všechny požadavky a nebudeš se na ní občas nudit a nebo naopak bát asi opravdu neexistuje. Ten recoil se mi taky při prvním drobném pokusu (víc jich nemám) taky líbil, ale jak asi bude ta složitá hrana vypadat po intenzivním obouchání, to nevím. Opravovat bych ji nechtěl.
hi. ja jazdim iba dva roky. tiež WW4 max.
lod na všetko nenajdeš. Rozhodni sa co viac budeš jazdit - Soču alebo šantit na playspote.
E.J. vravi, že su 4 zakladne typy lodi.
Play boat, River play, River running a Creek boat.
Pokial neboofneš Play boat ta asi bude stavat na každej kaskade do "pozoru".