Nečekejte na jaro, využijte
zimní slevy na čluny GUMOTEX.
Platí jen do 31. března!.
Ahoj. Chtěla bych si koupit kajak. Nejspíš Maga od Železného, ale mohli by jste mi poradit, na co si mám dávat pozor u kajaku z druhé ruky? Jsem amatér, takže nevím, čeho si mám všímat a čeho se vyvarovat. Děkuji
Podívej se na dno, jak četný a hluboký jsou šrámy na dně. Pokud jsou mělký a je to rovnoměrně ošoupaný, tak asi nehrozí, že by jsi do něj brzo udělala díru.
Pokud by jsi to kupovala od někoho ne úplně známého, tak za sedačkou je vyryté sériové číslo, můžeš zkusit u Železného ověřit, jestli není kradený.
Dál si zkontroluj, v jakém stavu jsou opěrky. Zádová opěrka a sedačka asi nikdy chybět nebude, ale může chybět opěrka na nohy + opěrky na kolena se občas odloupnou.
pozri si fotky toho modelu a dobre si zapamataj AJ ako vypada sedacka a vybavenie.
ja som teraz videl napr. lod aku mam ja ale bola tam uplne ina sedacka a chybal aj priestor / nejake ekono prevedenie / na flasku s gumicukom na jej upevnenie.
dalsia vec: bezproblemova vylievacia skrutka. ja som tiez kupoval lod z druhej ruky a už bola skrtutka nalomena a za dva roky upadlo madlo. nevedel som ju taku ulomenu odmontovat.
Maga bych ti rozhodně nedoporučil, pokud se ti líbí ten typ lodě, tak podobný (velikostí i tvarem) je EZ od Wavesportu nebo Inazona od Pyraně. Když zapátráš v bazarech tak určitě nějaký najdeš. Co se týče jízdních vlastností tak je rozhodně povedenější než Mag. Kolem a kolem, většina lodí je povedenější než Mag.
Pokud budeš kupovat starší playboat do 10 tisíc tak ta loď bude dost jetá.
Dobrý je pohlídat si kolik zbylo materiálu pod sedačkou (nejvíc se to tam ošupuje) navíc placatý dna mají tendenci se tam vyboulit a ošoupat se ještě víc. Pokud je to hodně ošoupaný tak to tam pak praskne :). Prostě se koukej po deformaci dna pod sedačkou a pokud bude moc velká tak to nekupuj.
Na Magu jsem nikdy nejel,takže jízdní vlastnosti mně nejsou známy, ale pár poznámek k výše uvedenému textu bych měl. Do 10 tisíc se dá koupit loď i rok, dva stará a to nemusí být moc jetá. Že se ošupuje dno pod sedačkou je logické, je součástí dna po kterém jezdíme. Placatý dna mají tendenci se vyboulit, ale dovnitř. Ven vyboulený dno pod sedačkou jsem nikdy neviděl. Pohlídat si, kolik zbylo materiálu pod sedačkou...marně přemýšlím, jak to nedestruktivní metodou udělat?? Poklepem, ultrazvukem?
Obecně: Lodě od Železnýho mají z výroby silnější dno a špičky.
A zcela soukromě - já bych volil něco jiného.
Teď jsem kupoval ne sice Maga, ale Wiga za 6000, dno rovný a v dobrým stavu, jen drobný oděrky. Bohužel opěrky už jsou v horším stavu.
No ano, vyboulí se dovnitř a reciproce se to před a za vyboulením dovniř vyboulí ven. Udělá to takovou vlnovku. Ty vyboulení ven jsou pak více vystaveny obrušování.
Podíváš se na to tak, že vymontuješ sedačku a koukneš se na to i zevnitř. Samozřejmě to nepoznáš přesně ale může to dost napovědět.Viděl jsem už loď kterou prosvítalo světlo :). Rok dva stará loď za tyhle peníze bude vařená. Záleží pak na tom kde a jak.
Uvedl jsem dvě lodě ze skupiny starších playboatů což je kategorie kam spadá i původně požadovaný Mag.
Pro začátečníka to není špatná loď.Za rok, pokud u sportu zůstane si koupí něco jinýho a tohle prodá se ztrátou tisíc nebo 2.
To Wigo co jsem si sehnal není vařené ;-)
Jde jen o tom, že občas jde sehnat loď za dobrý peníze i bez zádrhelů.
jak říkáš... v dnešní době se dají zehnat za 10000 i pod celkem solidní lodě... každopádně železný co jsem viděl lodě má celkem solidní plast... propadlý dno, nebo pokroucený pod sedačkou se dá částečně opravit tím, že pod sedačku stříknu trochu PUR pěny... celkem to pomáhá