Ahoj, tak mě napadlo, že bych si zkusil sjet na lodi Amazonku. Nejradši bych si sehnal nějakou loď na místě (odstartovat bych chtěl v městě Iquitos - Peru a dojet, až kam to pude), ale pro jistotu bych s sebou rád měl nějakou nafukovačku, jako plán B. Jde o to, aby to byla loď pro jednoho, lehká, aby něco vydržela a zároveň moc nestála. Nejvíc se mi zatím líbil Gumotex Sunny, ale nejsem vůbec vodák a v lodích se nevyznám. Docela by mě zajímalo, jestli už to někdo z vás zkoušel a popřípadě nějaké tipy a triky, které by mi mohl prozradit. Předem díky Lukáš
I tobě pěknýho Silvestra!
A šťastnej novej rok, jako plán B.
Děkuji. Přeji Tobě i všem vodákům úspěšný rok 2011.
člověče, nejsi vodák a chces rovnou sjíždět Amazonku? Radím zkusit nejdřív nějakou řeku v Evropě a naučit se loď řídit...
ahoj. No pokaždý když někam takhle jedu, tak to vyžaduje nějakou přípravu. S tou na tu Amazonku začínám teď a bude to vyžadovat minimálně půl roku. V rámci přípravy se samozřejmě budu nejdřív čachtat i někde u nás. Jde mi ale o to, abych získal už teď co nejvíc informací o lodích a o tamějších podmínkách, a abych už měl trošku jasno, jakou tu nafukovací loď, jako plán B si s sebou povezu. Při projíždění netu sem už toho načerpal docela dost. Teď se budu snažit doladit hlavně tu vodáckou část...
ahoj podívej se na http://lodefileta.webnode.cz/
je to lehká a obratná loď
jo, vypadá zajímavě. Četl sem na ní recenzi ve světě outdooru. Nevypadá vůbec špatně, jenom tam psali, že má tendenci stavět se na zadek, když je velkej váhovej rozdíl mezi háčkem a zadkem. No a já mám cca 95kg a jedu sám. Tam mi sice váha sleze rychle dolu, ale pod 80 se většinou nedostávám a bagáže budu mít jenom pár kilo, takže to nevyvážim. Taky by mě zajímalo, jaký je srovnání odolnosti použitýho materiálu a rychlosti plavby mezi Filetou a Gumotexáckejma Sunny a Safari.
já na ní sedím ve prostředku (rád ti tam udělám sezení) a pádluju na kajakovým pádlem a tak nemusíš rěšit zvedání zadku
http://kundis001.rajce.idnes.cz/Rokytka_Grande_-_23.10.2010/#P1070757.JPG
Na těch fotkách to vypadá výborně. Kdybych seděl na prostředku, tak by to by určitě šlo. Váha i rozměry lodě mi vyhovujou. Jenom bych ještě potřeboval zjistit, jestli pevnost materiálu nezaostává za Gumotexem (to je pro mě důležitej faktor) a jakej je rozdíl v rychlosti oproti Sunny a Safari.
Prosím tě, přečti si nejdříve alespoň základní parametry lodí, o kterých píšeš, na webu je najdeš. Sám zjistíš, že Safari a Suny jsou de facto malé kajáčky, do kterých nedáš prakticky žádnou bagáž - i když jsem v safarku s bagáží na týden jezdil, ale pokud je jí více, jde to už výrazně na úkor stability. Není to příliš stabilní loď z principu. Taky se rozhodni jestli chceš jezdit expedičku nebo si po Amazonce jen zapádlovat atd. Jinak Fileta je kanoe, používat ji jako kajak je samozřejmě možné, ale osobně bych to nedělal - na to bych si vybral spíš gumotexáckou K1, což kajak už je - navíc je stabilní a dá se snadno přestavět na singla. Amazonku osobně neznám, ale předpokládám, že má své specifická rizika, která je potřeba brát při výběru lodě do úvahy. Osobně bych naprosto vyloučil Suny, což je loď na hraní na rybník. Safarko podle mne pro tvé zkušenosti není a za půl roku ani nebude, vybíral bych stabilnější loď, které ti odpustí nezkušenost.
tak bagáží bych se netrápil. Nikdy sem s sebou nevozil víc jak jeden batoh. Neřek bych, že to na vybavení (teda mimo lodě) bude rozdílný od mejch minulejch výprav. A tam sem se vždycky vešel do 20 kg. Ten Sunny se mi taky zdál trochu mimo (i samotnej Gumotex ho řadí mezi rybníkový rekreačky), ale nikdo mi řikal, že je prej podstatně lepší, než uvádí katalog a většina lidí. Tohle já právě neznám, proto se ptám, proto sem píšu :-). Jinak ty parametry sem si samozřejmě čet, ale moc těch nafukovaček moje představy (váha do 16 kg) nesplňuje. Proto sem sem zadal tuhle otázku, abych zjistil, jestli vůbec má smysl s sebou ten gumák brát (jako plán B). Nejseš první, kdo mi na to Sunny dává špatný reference, takže od něj asi upustim. O tý K1 sem slyšel, že je na nedivokou vodu stejný jako Safari a dávat dvojnásobek za něco, co je ještě o 3 Kg těžší se mi nechce. Ale kvalita materiálu je u něj větší, takže ho ještě nezatracuju. Kamarád mě oslovil, že by mi snad mohl zajistit půjčení a instruktáž (až na to bude vhodnější počasí), která mi napoví víc. Expedicí bych to nenazval. Moje představa je, že nasednu v Iquitos a pojedu kam až to pude. Ideálně až někam k Santarému, ale pokud bych doplul aspoň do Manausu, tak bych byl asi spokojenej...
Nic proti, jsem zarvanej kajakar a nafukovadlum fakt nerozumim, ale mam par zkusenosti s padlovanim v "exotickych" oblastech mam a myslim ze si koledujes o opravdove "dobrodruzstvi" ktere hranici s pokusem o sebevrazdu. Byl jsem na vodnatych rekach s velkym prutokem (Karnali, Quitos/Coca, Driva), a budu tvrdit, ze pul roku cvachtani Ti tam fakt nebude stacit. A stran bagaze? Budes potrebovat mozna vic veci nez si myslis a tak pocitej s cca 20kg vystroje. Mozna trochu zapominas na jeden podstatny detail. Pokud se neco stane jsi v tom sam nebo s partaky. Pomoc nebude veskera zadna nebo v lepsim pripade nejaky domorodec. Ale vrtulnik nebo zachranari leda ve snu. Jeste pocitej s jednim malym detailem na Amazonce muzes diky infekci nebo otrave krve prijit klidne o ruku z maleho nevineho skrabnuti, ktere doma nebudes ani lepit naplasti. Tropy delaji svoje! Takze rozum do hrsti a mnoho stesti.
materiál je hodně odolnej ale hlavně všechno zalepíš sám což u gumotexu nedokážeš když ti praskne dno
Ahoj, předně: recenze, kterou jsi četl, se vztahuje na model vyráběný do r. 2008, kdy výtlačná podlážka byla kratší a výtlak lodi menší. Dnes má Fileta již jiné parametry a k těmto subjektivním pocitům (stavění se na zadek) při jízdách na velkých vlnách již nedochází. Více na našem webu nebo email.
Cenná informace, díky za info.
Ahoj, loď si poradit netroufnu.. Řeka je v těch mistech regulérní veletok aspoň podle GoogleEarth. Určitě si přečti knížku Rybí Muž. Dálkovej plavec Martin Strel tam popisuje svoji plavbu v roce 2007 .. http://www.amazonswim.com
Ahoj, z toho plavání sem viděl nějaký videa. Po knížce se kouknu, díky za tip.
Ahoj, a byl jsi už někdy v tropech? Já bych tam dal třeba týdenní aklimatizaci než vyjedeš na vodu. Pokud jsi nikdy nejel na lodi tak máš představy které jsou daleko od reálu a to tě tam bude stát život. 1 chyba kterou nezvládneš a jsi syn smrti. Zajeď si nějakou menší expedici v Evropě a nabydeš zkušenosti. Taky finanční rozpočet bude vysokej. Podle mne se nevlezeš do 100 000Kč.
ahoj,
neodpovím přímo na tvojí otázku co se týče lodi, ale doporučil bych ti frórum na www.songofthepaddle.uk tam se vyskytuje občas v Blogu človíček z Brazílie, kterej po Amazonce na lodi jezdí. Tak hledej :-)
ahoj,
neodpovím přímo na tvojí otázku co se týče lodi, ale doporučil bych ti frórum na www.songofthepaddle.uk tam se vyskytuje občas v Blogu človíček z Brazílie, kterej po Amazonce na lodi jezdí. Tak hledej :-)
Ahoj, jel jsem Lenu 3600 km Usť Kut - Tiksi a Ob Karymkary - Jar Salé 1000 km.
podívej se na:
http://titankayaks.com/Products.htm
Ahoj, oprava adresy:
http://www.youtube.com/user/kareladin/videos
Ahoj,na rozpadlovani bych doporucil Nil na nafukovaci madraci
Máš recht,
takovou šňůru blábolů jsem dlouho neviděl, kajakář na Filetě tomu dodává korunu.
palec nahoru.
Musel jsem reágovat i když je to staré. Docela by mě zajímalo, jestli se onen dobrodruh vrátil a na čem nakonec jel.
No a navíc mám pocit, že si nějaký pták pod různými jmény dělá srandu na www.raft.cz a teď i tady a otevírá pod různými záminkami diskusek různým nafukovačkám - teď už hoidně absurdní :-)). Ten styl psaní je podivuhodně shodný, i když se jména liší...asi ho to baví střílet si z nás
Já se tu nesnažim si z někoho dělat srandu. Jenom jsem chtěl radu, nic víc :-). Na www.raft.cz jsem v životě nebyl...
Zdravím, původně jsem chtěl jet loni (otázku jsem zadával s předstihem, abych si stačil vše okouknout), ale pracovní příležitosti mi to bohužel nedovolily. Teď už je vše ale vyřešené a v lednu vyrážím. Nakonec si s sebou beru onu Filetu. Nevím, jestli jsem byl špatně pochopený, ale nehodlám sjíždět celou Amazonku na Filetě :-). Je to takový plán B, kdybych měl někde problémy se dostat (velké lodě nestaví v každé vesnici, a kdybych se chtěl třeba jen projet a třeba si zachytat ryby nebo tak něco). Rád bych se kombinovanou dopravou dostal až do Manaus. Pokud to půjde, rád bych si i kus zapádloval, ale pokud ne, větší lodě mi budou muset stačit. Každopádně s sebou nafukovačku jako náhradní řešení vezu. Lukáš
Přeji ti, ať si to užiješ se vší parádou. Oceňují, že jsi nebral v potaz řeči chytráků, kteří zpochybňovali tvůj úmysl a stále se soustředil na svůj dotaz. Myslím, že dobře víš, do čeho jdeš, a to co nevíš, zjistíš a vrátíš se bohatší o hromadu zkušeností. Na rozdíl od rádců.
Ahoj všem, tak už jsem se vrátil zpátky, tak bych vám rád jen ve zkratce nastínil, jak probíhala ona "vodácká část" mého výletu po Amazonce a jejím přítoku Ucayali. Byla dost krátká. Pouze necelý jeden den (přibližně 60 km). Pak jsem omylem zajel do jednoho slepého ramene, a když jsem si to konečně uvědomil, bylo by už pádlování několik kilometrů proti silnému proudu nad moje síly, takže jsem se následující den rozhodl opustit loď, velkou část nepotřebných věcí a zásob(věnoval jsem to domorodcům), vrátit se do města Pucallpa, ze kterého jsem vyjížděl a dále pokračovat na větší lodi. Pokud by se někdo chtěl v oblasti Amazonie pohybovat, tak jsem nabral poměrně dost zkušenností, o které se rád podělím. A ještě vám asi dlužím plavidlo, které jsem pro svojí cestu nakonec zvolil. Byla to nafukovačka Fileta od společnosti Hrab boats a byl jsem s ní spokojený. Myslím, že by na ní s trochou štěstí šlo do Manaus dojet. Takže ještě jednou díky za rady. Lukáš
tak hlavně, že to šťastně dopadlo a že si aspoň ti domorodci na Filetě pořádně zajezdí :-)))
A Hrab Boats se můžou těšit na spoustu nových objednávek ze zahraničí. :)