Nově na DVD

S kajakem po světových mořích
aneb Proč mě nikde nechtěli zaměstnat

Záznam přednášky cestovatele a kajakáře Standy Chládka
ze 14. října 09 v Praze

Cena: 120 Kč,
sleva 25% pro HYDROpředplatitele

Čtěte více...

HYDROtip

Inzerce Nafukovací Čluny.cz

Prodáváme nafukovací čluny GUMOTEX a vodácké potřeby.
Nejlepší ceny na internetu!

Facebook - HYDRO má svojí stránku na Facebooku.
Přidejte se k HYDROfanouškům!

Starý HYDROweb
HYDRO - RSS kanál a ATOM
Přehled vodáckého vybavení

Vodní stavy
, hladina Vltavy
Aktuální stavy a průtoky v ČR
před 6 dny | Bootsman? Krásná Morava ?

Krásná Morava. I tak se dá nazvat projekt za kterým stojí mnou uznávaný člověk - Robert Kazík.
Vo co tak zhruba jde?
No na prvním místě o prachy a tady se milí Bobane můžeš kroutit jako had ale je to prostě tak.
S 8-mi kempy které chcete vybudovat podél Moravy vlastně ani o nic jiného nejde.
A tvrzení PR agentury:"Stejně jako ostatní české řeky, i Morava má turistům co nabídnout.
I její krása si zaslouží „být objevena“. Projekt Vodácké turistické stezky se zaměřuje
na úpravu zajímavé trasy z Postřelmova do Olomouce.
Ta přinese sportovní vyžití pro vodáky, ale také prosperitu z turistiky pro celý kraj.
Ekologický dopad akce je také nezanedbatelný. Součástí projektu totiž je přispět k čistotě
řeky pravidelným čištěním a všemi opatřeními navést návštěvníky k ohleduplnému chování."
Převzato zde: http://www.inrema.cz/planovana...

Pod první větu se mohu podepsat.
Pod druhou? Už ani omylem.
Přiznám se že nechci aby byla Morava objevena "splouvači z nudy" jak byla trefně pojmenována
skupina spoluobčanů která ničí radost z vody ostatním.Morava tu byla a bude a kdo chce ten se
na ni vydá i bez "hotelového" zázemí.
Prosperita pro celý kraj? Ale no tak tohle je opravdu velmi zábavný argument.
Ekologie? No tak ta se rozhodně nezlepší s nárůstem "splouvačů z nudy".
Pravidelné čištění ? To jako že vyjede na vodu (na jaře a na podzim) pár nadšenců a uklidí bordel co tam
budoucí návštěvníci Vašich kempů vyprodukují ? Sakra vždyť to nebudou provozní podmínky jak na Coloradu.

A když už se to zrealizuje - já navrhuji pro plavbu na Moravě toto:
Povinnost že každé plavidlo nad 3 lidi musí mít certifikovaného "vůdce malého plavidla"
http://www.spspraha.cz/prukazy...
s přidáním certifikace "Instruktor VT a raftingu" a zde je více možností kde zkoušku provést.
Vím že je to pěkná pitomost,ale na druhou stranu to omezí počet plovoucích náleven.

Co ty na to milí vodáku?

big-bluezavseznam.cz | odpovědět |  
před 6 dny | StandaRE:? Krásná Morava ?

Já jezdím pouze pro radost z kochání se plavbou a přírodou a běda kdo by mi chtěl znepříjemnit plavbu kontrolou,jestli mám nějaký průkaz!!!Jste na palici vy moulové??!

S99990zavseznam.cz | odpovědět |  
před 6 dny | BootsmanRE:RE:? Krásná Morava ?

Milí Stando
Asi jsem na palici jak pravíš,ale je to spíš volání zoufalce nad tím,že v době prázdnin (jindy to stejně nebude fungovat)bude z Moravy to co už na Vltavě prostě existuje.Z doposud klidné vody kdy jsi se ztratil ostatním z dohledu a právě jsi se kochal přírodou či procvičoval techniku jízdy se stane vodní dálnice kde v kempech neusneš,bobra na řece už neuvidíš.A pokud tomu lechce složitelná zkouška zabrání aspoň trochu jsem pro její uplatnění.Vždyť to navrhuji pro lodě nad 3 lidi.Tím pádem tam spadnou všechny rafty - na těch ať to je - konec konců si i ty půjčovny příjdou víc na své a bezpečnost plavby se může jen zvýšit. Tvůj moula

před 6 dny | MartinRE:RE:RE:? Krásná Morava ?

Něco nefuguje tak jak bych chtěl, nebo s největší pravděpodobností nebude někdy v budoucnu, jak to vyřešit? Co takhle nějakym hrozně důležitym papírem? No proč ne, těm se u nás daří. ... Proč musí vždycky všichni všecko řešit papírovánim? Povolení tam, zákaz tady, štempl sem, ... Souhlasim s tebou, že de o prachy a souhlasim s tebou, že morava je hezká protože je prázdná a určitě bych nechtěl, aby se tam dělo to co na vltavě pod brodem, ale jdeš na to úplně blbě podle mě. Nevim do jaký míry, je vodák schopnej zastavit turistickej průmysl, ale to je asi na jinou diskuzi, každopádně na Moravě je chráněný území, mimo jiný i kvůli těm bobrům. Jestli někdo plánuje dostat tam štrůdly lodí s lidma/odpadkama a vyhnat bobry, logicky se to kříží se smyslem chráněnýho území. Většina lidí ochranáře moc nemusí, já nakonec taky ne, protože podle mě spoustu věcí dělaj blbě, ale zrovna tady mají svoje místo a jestli vážně někdo z nich chce udělat něco pro ochranu přírody u nás, teď má šanci. Takže než tady křičet po nějakym praštenym papíru, kterej přinese spásu ohrožený moravě, radši zapracovat na tom co už funguje, ale třeba špatně. Jediný co by mi asi nevadilo by byl třeba zákaz raftů. Asi jako je třeba zákaz vjezdu aut delších než 6m na některejch alpskejch silničkách. Prostě by překáželi zdržovali dopravu, zasekli se a pak museli složitě couvat zpátky. Stejně tak, a to mi dá snad za pravdu většina, raft na letní řeku kde jediná vlnka je pěna pod jezem je uplná pitomost. To, že lidi na něm maj pocit, že sou strašný frajeři a když sjeli na raftu z vyšáku do krumlova sjedou teď všechno je na prd pro kohokoli, když chtěj vzrůšo ať si zaplatěj zájezd na raftech někam do rakouska třeba, cestovek na to je u nás už dost. Jinak jakýkoli povolení a lejstra sou na prd, tohle je práce životního prostředí, ať posoudí dopad podobnýho projektu na řeku a její ekosystém.

morave.spasuzavlejstro.cz | odpovědět |  
před 5 dny | BootsmanRE:RE:RE:RE:? Krásná Morava ?

Jelikož jsi napsal že pláčů sice hezky ale na blbím místě,neváhal jsem a napsal jsem na CHKO LP.A zde je od nich odpověď:
Dobrý den,

záměr zveřejněný na www.inrema.cz není odsouhlasený Správou CHKO LP. Sdružení Krásná Morava nás teprve nedávno kontaktovalo s cílem dohodnout se na podobě projektu na území chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví (kotviště, vjezdy, tábořiště, kempy, trasa vodácké cesty, obsah informačních tabulí atd.). Řeky na území CHKO LP jsou a budou splouvány i bez projektu Krásné Moravy; již nyní existuje řada půjčoven lodí, cestovek ... Teď jde jen o to, jak plavbu po řekách v chráněném území usměrnit, aby nepoškozovala přírodní hodnoty CHKO. Projekt se teprve zpracovává, k prvním výstupům zorganizujeme seminář (diskusi), pokud budete mít zájem, pošleme Vám pozvánku a můžete se také zúčastnit. Problematika vodáctví v CHKO není vůbec jednoduchá a každý nápad vítáme. K odkazu na www. stránkách jen doplňuji, že kemp určitě nebude u jezu Řimice, v plánu je pouze na území CHKO kemp v Litovli, tábořiště na Nových mlýnech a u mlýna v Hynkově (oboje přístupné, bez nutnosti vjezdu mimo silnice a místní komunikace, s nezbytným zázemím - sociální zařízení a zajištění úklidu).

Děkuji za Váš e-mail

ing. Olga Žerníčková
Správa CHKO Litovelské Pomoraví
Husova 906/5
784 01 Litovel
Tel: +420 585 344 156-7
Email: olga.zernickova@nature.cz

Z nějž vyplývá že to zatím nehoří ale už to připaluje

před 4 dny | MartinRE:RE:RE:RE:RE:? Krásná Morava ?

Ahoj, tak musim říct, že timhle krokem si u mě získal výrazný body plus! Myslel jsem nejdřív, že jseš jeden z těch co rádi křičej, jak jde všechno do háje a pomóc, ale v zásadě jenom povyk. Teď teda musim smeknout. A sem rád i za chko, že je vstřícná a otevřená a že sdělí info obratem. Teď si nabral podle mě dobrej kurz a už jde nějak se k tomu postavit, takže ti děkuju!

splouvanizavmoravy.cz | odpovědět |  
před 6 dny | guliRE:? Krásná Morava ?

Nemyslim si ze na Morave budou dalnice lodi. Prijde me to trocha jako klasicka ceska zavist. Jezdim casto na Sazavu kde tech lidi je spousta a presto je tam neskutecne mnoho dnu kdy je ta reka opustena. Trocha se nad sebou lidi zamyslet. Zakazovani tu uz bylo, ne tak davno.

gullyzavseznam.cz | odpovědět |  
před 6 dny | BootsmanRE:RE:? Krásná Morava ?

Není co závivět,oblast mého zdroje příjmů nemá s vodou nic společného.Já tam nadále chci plout v klidu a míru :-)

před 4 dny | MrožRE:? Krásná Morava ?

Ahoj,
Problém Vltavy je zcela specifickej. Je dán především tím, že řeka má díky regulovanému průtoku z Lipna stabilní vodu po celou sezonu. Řeka svižně teče, takže zde popsané plovoucí nálevny nemusejí hrábnout pádlem, a přesto se do cíle svojí plavby pohodlně dostanou. Nárůst splouvačů na Vltavě nebyl také skokový. Jejich počet rostl postupně a infrastruktura poskytovatelů služeb rok od roku houstne. Z Vltavy se stal bohužel fenomén - kdo nejel Vltavu je nicka (viz. film Rafťáci). Ale tábořiště jsou i na jiných řekách. Přesto ty další řeky nepřipomínají Vltavu ani vzdáleně. Proč? Je to psychologická záležitost. Proč není v Beskydech tolik turistů jako na Šumavě? OK. Proč není na Sedlčansku tolik turistů jako na Třeboňsku? Protože jsou prostě místa o kterých se mluví a pak místa o kterých ne. Jsem z Budějovic a Vltavu znám dlouho. Jo bude to tak 30let, kdy jsem ji jel poprvý s oddílem :-) Vltava je stále krásná. Jezdíme ji za úplňku v květnu. To tam nepotkáš živáčka. Kiosky jsou zavřený a kempy prázdný. To běžný běsnění co tam v sezóně probýhá nemá jinde snad obdoby. Nenajdeš ho na Berounce, není na Lužnici, o Sázavě už tady někdo psal. Na Ohři jsem dlouho nebyl. Otava je taky v klidu (i tady se připravuje projekt splavnění všech jezů s cílem přilákat více turistů). Severní řeky jako Jizeru, Labe, Kamenici, znám jen na horních tocích na jaře, takže nevím. Ale typnul bych si že to bude dost v klidu. Moravu jsme jeli předloni. Řeka je krásná. Litovelský Pomoraví nádherný. Pro mě. Morava nenabízí to co Vltava (a Berounka a v menší míře Sázava a Ohře) - okolní zajímavosti. Lidi jezděj na Vltavu tak masivně taky proto, že prakticky každej den máš co si prohlídnout - klášter ve Vyšáku, Rožmberk, Krumlov, Zlatku, Dívčák. To na Moravě nenajdeš. Taky je Vltava od dostavění čističky ve Větřní čistá. Morava mi připomněla právě časy před čističkou na Vltavě - papírny jsou prostě devastátoři vody. To je už k tý ekologii. PETek, pneumatik, ledniček se na Moravě najde dost a dost.
Shrnuto: myslím, že pokud projekt Krásná Morava vyjde, tak to ale rozhodně nebude zlatej důl. Základní znečišťovatele řeky tento projekt pravděpodobně neovlivní (prostě papírnám je jedno, zda na vodě budou ještě vodáci, nebo zda tam ten sajrajt vypouštěj jen rybám a ptákům). Pokud bude součástí projektu pravidelné před a posezoní čištění, pak to může snížit množství komunálního odpadu, kterej už teď na řece je. Morava nebude mít potenciál nosit v letních měsících Rafty bez pádlování = nebude atraktivní pro chlastače. Vybudováním kvalitního tábořiště / kempu v Litovli se výrazně sníží riziko, že budou lidi na černo spát v CHKO.
Asi bych bejt tebou neměl strach, že se z Moravy stane druhá Vltava - i když by to mohlo Vltavě pomoct:-)
Na druhou stranu každá regulace se může zvrtnout. Představ si třeba povolenky pro splouvání Pomoraví jako jsou nahoře na Teplý Vltavě. A k tomu cestovky který nakoupěj 80% povolenek a bez jejich lodi se tam už na bobra z vody nepodíváš...

alvpzavseznam.cz | odpovědět |  
před 3 dny | BootsmanRE:? Krásná Morava ?

Protože mě Morava velmi zajímá - konec konců ji mám takřka na dosah pádla a nejsem úplně líný,tak jsem oslovil i stranu která by do budoucna měla mít finanční profit z výstavby kempů.Prostřednictvím jejich medialního zástupce jsem dostal tyto odpovědi:
Můj mail:
Dobrý den
Protože nemohu získat kontakt na o.s.Krásná Morava obracím se tímto na Vás jako PR partnera projektu.
Měl bych dotaz k schematickému rozložení kempů.Chtěl bych vědět zda v plánovaných kempech vznikne striktně
oddělená část pro seniory,rodiny s dětmi,klidnou vodáckou veřejnost a samostatnou sekcí pro "nevybouřené mládí".
A zda bude takové to rozdělení nějakým způsobem organizačně zajištěno a vynucováno.
Z příkladů mnoha kempů na Vltavě mě totiž jímá hrůza z nočního ruchu,který je doprovázen částí ubytovaných "vodáků".
Jak bych to po lopatě formuloval? Asi takto : Řveš jak na lesy(po hodině určené provozním řádem) sbal si pár švestek
a táhni.Bez náhrady a bez slitování.
Předem děkuji za odpověď,která bude jistě zajímat více vodáků.

Odpověď:
Děkuji za Váš dotaz. Celý projekt se připravuje a jeho spuštění je naplánováno na květen příštího roku. V našich plánech je připravit rozdělení kempů
a tábořišť podle kategorií a současně podle návštevníků, zhruba tak, jak uvádíte ve svém dotazu. Chápeme, že přijedou děti s dětmi, senioři, atd. a budou chtít
klidnější variantu, rovněž tak však nemůžeme zamezit přístupu i těch nevybouřených vodáků. Naší snahou je připravit projekt ke spokojenosti všem a eliminovat
případné “třecí” plochy již od počátku, proto budeme doporučovat vybrané části pro klidnější populaci a jiné pro bouřlivějící.

Přeji hezké léto

Jaromír Zavřel

Můj mail:
Děkuji Vám za odpověď.
Chci se Vás tím to zeptat zda Vás mohu citovat na vodáckých fórech kde se na toto téma rozbíhá diskuze.

Odpověď:
Můžete.

Během října bude spušten /měl by být spuštěn/ on-line informační systém, kam budeme dávat maximum informací a který bude I následně základním informačním centrem o počasí, návstěvnosti v jednotlivých kempech, nabídce služeb, jídla, pití, samozřejmě vodáckého vybavení, atd. a říkám to proto, že i na tomto servru bude forum, kde chceme sledovat připomínky a náměty k našemu projektu. Víme, že se budeme muset přenést přes porodní bolesti a ihned na počátku vše nebude na 100%, ale uděláme maximum pro neustálé zlepšování.

JZ

Tak si to zatím přeberte dle potřeb :-)

Nově v HYDROfóru

před 3 dny - ? Krásná Morava ?
Protože mě Morava velmi zajímá - konec konců ji ...
před 4 dny - ? Krásná Morava ?
Ahoj, tak musim říct, že timhle krokem si u mě ...
před 4 dny - ceny kempu
Ahoj, kemp ve Wildalpenu stojí pro dva lidi, ...
před 4 dny - ? Krásná Morava ?
Ahoj, Problém Vltavy je zcela specifickej. Je ...
před 5 dny - ? Krásná Morava ?
Jelikož jsi napsal že pláčů sice hezky ale na ...
před 6 dny - hledáme parťáky(čky) na tento ...
Ahooooj, chystame se tento vikend 23.-25. 7. ...
před 6 dny - ? Krásná Morava ?
Není co závivět,oblast mého zdroje příjmů nemá s ...
Nemyslim si ze na Morave budou dalnice lodi. ...
Něco nefuguje tak jak bych chtěl, nebo s největší ...
Milí Stando Asi jsem na palici jak pravíš,ale je ...
Já jezdím pouze pro radost z kochání se plavbou a ...
Krásná Morava. I tak se dá nazvat projekt za ...

Bazar

před 9:41 hod. - Železný Kajak MAG
Dva roky starý Mag modrobílé barvy ve vynikajícím ...
před 2 dny - Jackson Kayak STAR2009
Kajak Star2009. Vhodný pro menší jezdce, výborná ...
před 2 dny - Gumotex Baraka
Kupil by som teoreticky Baraku , jazdenu, ...
před 3 dny - Gumotex Orinoko
Prodám téměř novou "trekingovou kanoi" Orinoko, ...
před 4 dny - Gumotex Twist I
Jde o stabilní kajak pro rekreační využití. Je ...
před 5 dny - Bliss-stick Mystic
Prodám kajak Bliss-stick Mystic , dobrá ...
před 6 dny - Pyranha Pyranha S6X
Prodám téměř nejetou Pyranha S6X. Vážnému ...
před 8 dny - PÁDLO, KAJAK, DEBL
Ahoj, potřeboval bych nějaké delší slalomové ...
před 9 dny - Liquidlogic Ronin 49
Kajak: Liquidlogic Ronin 49 (Nabídka) Prodám ...
před 9 dny - Intersport vesta
plovací vesta, nosnost 8O - 85 kg, velikost L
před 9 dny - VTaC Honza vesta
plovací vesta, nosnost 8O - 85 kg, velikost L
před 9 dny - Delta kajakářská bunda
kajakářská bunda zn Delta vel M

Nejdiskutovanější články

Toplist
www.h2omaniaks.com