S kajakem po světových mořích
aneb Proč mě nikde nechtěli zaměstnat
Záznam přednášky cestovatele a kajakáře Standy Chládka
ze 14. října 09 v Praze
Cena: 120 Kč,
sleva 25% pro HYDROpředplatitele
Zkušenosti s nafukovacím seakajakem? Rady ,tipy.Jaký je hlavní rozdíl mezi nafukovacím a klasickým?
Nafukovací seakajak (Seaker) je v řadě případů těžší, než ekvivalentní plasťák nebo skládačka, je i výrazně pomalejší.
Ahoj, reaguji i na odpověď Střelce, kterého znám a vím, že vlastní spoustu "nafukovaček" Gumotex a občas spolu vedeme dlouhé diskuse na téma vývoj lodí. Pokud se budeme bavit o kajaku Seaker 1-místná verze, rozdíl je stejný jako u všech nafukovacích a pevných lodí a od toho se odvíjí výhody a nevýhody. Hmotnost v tomto případě 33kg, je o něco vyšší, ale výkon na vodě je v pohodě, pokud nezávodíš. Když jsme při testu pádlovali s pevnýma kajakama, nebyl problém jim stačit.Výhody, které získáváš, je bezpečnost nafukovací lodi(plave za všech okolností, nepotopí se), sbalitelnost - pokud nemáš dělený seakajak, tak do letadla ho nedostaneš, pro někoho je lepší vozit kajak v kufru auta než na střeše. Jinak kajak je velmi komfortní na delší plavby, pokud je vybaven kormidlovým systéme smarttrack, tak ovládání je luxusní. Místa na bagáž pod vodotěsnými palubami nebo i pro drobnosti na palubách je dost. Nejlepší je ale kajak půjčit a otestovat a zjistíš, jestli ti vyhovuje. Nevýhodou je pro našince cena, ale v současné době se dá v různých výprodejích sehnat za cenu přijatelnou.
Díky za odpověď.
Jestli jsem dobře četl, tak je možnost si i nafukovací kajak půjčit. Pouze jsem tedy nenašel, kdo nafukovací kajaky půjčuje! Vím, že u nás je dostupný ke koupi od Gumotexu a Camping Gaz vlastní Sevylor.
Nevíš, kdo by tyto nebo podopbné kajaky půjčoval? Jsem z Náchodska.
Dále koukám , že podpis je od rybnikar-gumotex. Já pracuji v Pinguinu a vyrábíme sportovní zboží, takže naše chválíme:-). Není tedy od věci se zeptat zasvěcených. Budu i na Fridrischafenu a myslím, že tam gumotex vystavuje. Takže bych hodil slovo. Budete tam, nebo někdo zasvěcený?
S pozdravem Pášma
Tohle téma je docela zajímavý a divim se, že výrobci neudělají nějaký objektivní srovnávací testy (hlavně třeba ohledně té rychlosti). Jinak zajímavý počtení je tady:
http://www.inflatablekayakworld.com/comparison-charts/inflatable-kayak-comparison-chart/
http://www.inflatablekayakworld.com/comparison-charts/tandem-inflatable-kayak-comparison-chart/
Největším problémem je cena která většinou odpovídá dvojnásobku nejlepších plasťáků anebo se rovná špičkovému kompoziťáku. A jízdní vlastnosti nafukovačky a pevný jsou holt nesrovnatelný. Ale vyzkoušení je asi lepší než co jinýho.
To je taková česká vlastnost, že každej řeší hned cenu.
Jasně že jsou nafukovačky a skládačky třeba i za 2x cenu karbonu, ale to si dokáže každej zjistit. Tady by to chtělo názor někoho, kdo jel oboje - o kolik je to pomalejší? O třetinu?
Řešit cenu (poměr cena /výkon) je v Čechách dost často otázkou přežití. Dokud se ceny a platy většiny obyvatelstva nesrovnaj na úroveň běžnou v civilizovaných státech, bude cena první, co tu lidi bude zajímat. Odvíjí se to od životní úrovně, která u většiny obyvatel (cca 75%) klesla proti roku 1989 o 5%. Stručně - skoro tři čtvrtiny obyvatel má míň, jak 15 000,- Kč čistýho - se všemi důsledky, který to přináší. je prostě rozdíl, jestli v civilizovaný zemi šetříš pár měsíců, nebo u nás na totéž několik let.
Jasně, ale jak píšu - na tohle není potřeba diskutovat v odborné diskuzi, protože to si každej spočítá sám, podle svých možností.
A můj osobní názor je, že investovat 1000kč měsíčně do koníčka (prakticky třeba i pro 2 lidí) může opravdu každý kdo má dvě ruce a nohy.
Proto mě primárně zajímá jak která loď jede a pak teprv cena.
Tady máš fakt dobrej kajak a skládačky jsou narozdíl od nafukovaček skoro stejně rychlé jako pevný lodě
http://www.hydromagazin.cz/bazar/inzerat/10185-kahuna/
Zajímavý, ale pořád cenově nad poměry, na mně navíc malý..... Časem si na něco takovýho možná naspořim, ale bude to pár let trvat. Třeba se trefim do splavnění Vltavy na trase Praha - Budějovice. Vzhledem k politickýmu vývoji se raději poohlídnu po nějakým moderním kvéru, i s papírama a municí na slušnou občanskou válku vyjde na půlku momentální ceny tý lodě.
Hodně vychytanej nafukovací fofrkajak je Pacific od Sevyloru, má vysokotlakou podlážku takže je celkově hodně tuhej.
Znam, svez jsem se na něm na seakajakovým slezení na Lipně. Raděj zůstanu u svýho upravenýho Sunny 390. Sice nedrží tak pěkně směr a nemá vestavěnou vodotěsnou komoru, potažmo vylejvací ventily, ale je výrazně lehčí (cca o třetinu), sbalenej zabere polovinu místa a nemusim na něj shánět speciální pumpu s milionem extra nástavců.
Jenže tento zrovna v recenzích rychlostí neoplývá (já to beru jako dost podstatnou vlastnost) a taky bych rád porovnal se svým sunny
Ať je nějaký porovnání - jaká je taková průměrná rychlost třeba 5hodinového pádlování u pevného (plast, laminát) seakajaku?
A jaká třeba u nafukovacího Seaker apod.?
Pro srování, třeba ve dvou lidech u Sunny je to pouhých 5-6km/h.
Na sunny (sólo s bagáží) jsem za běžných okolností stačil naložený Orlici se dvěma pádlery (na trase Vyššák - Praha). Myslím, že kdyby se podařilo Seaker "odtučnit" aspoň o 10 kg a trochu gho vylepšit po stránce hydrodynamiky, dal by se s pevnou lodí nebo skládačkou srovnat mnohem líp. V současným stavu je ta váha (dost) znát.