Prodáváme nafukovací čluny GUMOTEX a vodácké potřeby.
Nejlepší ceny na internetu!
Chci si koupit vestu na kajak a potřebuji ji vybrat. Byl jsem se kouknout v Makru ve Wroclavi a měli tam 2. Jedna měla límec takže nepoužitelná a drudá měla zase vycpaná záda. To by asi vadilo při jízdě na safari. Jaká je osvědčená vesta?
Vzdycky zalezi co na tom kajaku chces jezdit. Kazdopadne ale u kajaku jde u vest hodne o pohodli a pohyblivost. Ad uz jezdis na jezere, nebo na divoke vode, na mori, nebo freestyle, vzdycky plati, ze je lepsi byt pohyblivy a predejit zaplavani, nez aby te vesta omezovala v pohybu. Za to ta trocha vytlaku navic proste nestoji. Tim padem hledej vestu, ktera ma vytlak smerovanej nizko a ma volny ramena a idealne i horni cast prsou a lopatky. Zaroven ti ale vesta nesmi vyjizdet nahoru, aby ti nesjela pri plavani. To, co se snazim vyjadrit je docela dobre videt na tomhle obrazku:
http://nextadventure.net/files/images/stohlquist_decent_rocker.jpg
Tohle je asi nejvymakanejsi vesta, kterou znam. Kdyz ale vyberes jakoukoli vestu podobnyho tvaru, ktera odpovida evropskejm normam, tak nemuzes sahnout vedle. Bohuzel jsou tyhle vesty ale docela drahy, pokud se chces ale rozvijet dal, tak casem se ti tohle vyplati.
Levnejsi vesty maji zpravidla takovyhle tvar:
http://vodak-sport.cz/images_katalog/img_1163_1.jpg
tady je videt, ze v oblasti prsou a lopatek uz je pena, ktera nekterym lidem muze zavazet, pro vetsinu jde ale porat o vyhovujici vestu diky volnym ramenum a dostatecnemu pohodli jde asi o nejpouzivanejsi kajakarsky vesty.
V zadnym pripade neber vestu, ktera by te omezovala v pohybu, nebo mela penu v oblasti ramen.
Co se jizde na safari tyka, tak by mela byt plne vyhovujici tahle:
http://vodak-sport.cz/detail-zbozi/vesty/vse/vse/vesta-hiko-chuckle-292/?lang=0&order=id%20desc&tabulka=0
je ted v akci - za necelych 1200 takovou bundu jen tak nesezenes, myslim, ze tam odcenis hlavne pohodli, coz u turistickyho dlouhyho padlovani rozhodne prida na pohode tvych vyprav
Díky za rady.
Střih vesty se musí řídit tím, na co ji budeš používat. Samozřejmě poslouží jeden vhodně vybraný typ, ale není od věci mít na různé účely a typy lodí různé vesty - na otevřenky a singly jsou lepší delší, do kajaků krátké, na cestování se hodí modely s množstvím prostorných kapes. Na kajak na divokou vodu se opravdu hodí Hiko Chuckle, které je momentálně ve výprodeji. Má přijatelnej tvar, menší kapsy na nejnutnější věci a v dražší verzi i bezpečnostní popruh (ale taky blbou - šedou - barvu). Na dlouhé cestování po hladké vodě ale není od věci něco s objemnýma kapsama, třeba od Artisticu, co do jisté míry zaskočí i za oblečení. Rozhodně ale není dobré podceňovat nosnost a barvu. Osobně upřednostňuju vyšší výtlak a reflexní barvy - cizí loď zapíchnutá mezi lopatkama není nic moc. Jinak delší a vycpaný záda vesty na vzducholodi nemusí být nutně na překážku - tvar některých sedaček potřebuje "zpohodlnit" právě pěnou vesty. Pro jednu holku jsem šil speciální vestu na starší nafukovací kajáček - měla záda prodloužený tak, aby kryly cemr....
Co se barev tyka s tebou plne souhlasim, ale co se tyka te moznosti vyberu vest, tak to je podle me dneska uz celkem pase (teda pokud clovek nejezdi na raftu a u toho freestyle). Podle myho nazoru je jedna drazsi dobra vesta daleko lepsi, nez dve presne urceny, ktery by si ve vysledku koupil za stejnou cenu... Proto jsem jmenoval Descenta od Stohlquistu - je to sice drazsi vesta, ale ma proste vsechno... kapsy, vytlak, nesjizdi (je az prekvapivy co vsechno vymysleli za technologie, aby vesta drzela na svojem miste), bezpecnostni popruh, dobry barvy, pohodlna, nezavazi...
Už mám jasněji. Ještě, že jsem nekoupil tu z Makra. Teď musím někde dohledat obchod protože to asi chce vyzkoušet.
Rozhodně to chce vyzkoušet! Ono ani označení velikostí není směrodatné a limituje ho střih. Rozdíl velikosti podle střihu může bejt i dvě čísla. Možná by nebylo od věci na nějaké akci vyzkoušet víc typů a pak shánět to, co nejlíp sedne jak tobě, tak tebou obvykle používanému typu lodě a stylu cestování.
"Zachranna" vesta na kajak neexistuje ;) Plovacich vest je hodne, ale ne v Makru. zajdi do vodackeho obchodu a tam ti poradi...
Byl jsem v Olomouci tak jsem si koupil ve Vodák sportu vestu Hiko. Cena 1160Kč a padne jak ulitá. Má sice výtlak 60+ a já vážím cca 75-80 ale myslím, že to bude stačit.
Díky za rady.