S kajakem po světových mořích
aneb Proč mě nikde nechtěli zaměstnat
Záznam přednášky cestovatele a kajakáře Standy Chládka
ze 14. října 09 v Praze
Cena: 120 Kč,
sleva 25% pro HYDROpředplatitele
Prodáváme nafukovací čluny GUMOTEX a vodácké potřeby.
Nejlepší ceny na internetu!
Chci nafukovací odolný rychlý kajak na jezero a občas na řeku. Měřím 186 cm a mám 80 kg. Bude pro mne ten kajak dobrý? V neděli jsem poprvé jel řeku od Klodzka po Topolu a nadchlo mě to. Jel jsem na mém člunu supercaravele. :-)
No Safari bude na tvou váhu na hraně. Možná by byl lepší Helios I, pokud nebudeš jezdit nic obtížnějšího než obdobu té Nysy anebo K1 od Gumotexu, pokud chceš peřejnatější vodu. Safari i K1 je samovylévací otvory po obvodu dna, takže na klidné vodě tam trochu vody je. Helios bude suchej a voda tam jedině nacáká. tak to uvaž. Ahoj Votja
A nejdou ty vylévací díry na safari nějak zaslepit? Jen při plavbě po klidné vodě.
Zalepit - to mne tedy ještě nenapadlo :-)). Za prvé bys tím ztratil důvod, proč si tenhle typ koupit a za druhé, nevylévacích kajaků nabízí Gumotex několik - stabilnějších - osobně z nich preferuji helios (pokud nepočítam zavřeného travelera nebo k1 ale to jsou už jiné kategorie). Tož bych si raději koupil jiný než ptákoval se zalepováním safarka :-)).
Jo jasně. Já jsem to nechtěl zalepivat ale ptal jsem se jestli to nejde zaslepit třeba víčkama. Sevylor to tak má. Na klidnou vodu se to zaslepí a už tam neteče. Což je praktické.
Mam K2 a budu dno lepit, kdyz pojedu neco klidnejsiho. Nikdy nekoupis lod tak univerzalni aby byla na vsechno. A za komfort sezeni a jizdni vlastnosti me to stalo.
Ahoj Öpi. Univerzální náčiní (dokonce i se zrcadlem pro lodní motor) existuje. Ale je pouze pro fanatiky co jdou přes mrtvoly - stojí přes 60 000,- Kč. Myslím, že něčím takovým by se mohl stát i nový Scout z Gumotexu (kromě zrcadla se tomu německému zázraku silně podobá). Máš na to nějaký názor?
Scout je dobrej. Myslim, ze kdybych chtel jit pres mrtvoly, tak mam lode 3:-). Stejne se clovek vyviji a co se me bude libit za 2 roky nevim. Kazdopadne jsem chtel aby ma lod byla pro 2, nafukovaci, mrstna a aby se v ni neklecelo to jsem koupi K2 dostal. I za cenu ze me do ni potece. Mam s tim v planu projet hlavne Chorvatsky reky, Bosnu, Cernou horu, Albanii. Ale zatky na dno by se obcas hodily :-). A kdyz me zmrzne pytlik tak to prodam a koupim neco jinyho :-)
Taky jsem po K2 silně pošilhával. Nakonec jsem to vyřešil rozšířením Pálavy z 90 na 100 cm a výklopnýma plastovýma židličkama 9 cm nad podlahou. Ale na oleji je to fuška. Myslím, že Scout by mohl být nad jezem rychlý skoro jak pevná a jeho vysoký bort odolnější proti bočním vlnám než tlustý válec Káčka nebo Orinoka.
Ještě jsem se díval na sevylor kcc 305 a rio. Ty kajaky se mi líbí. Sedačka vypadá už dobrá. Ale jsou širší takže asi pomalejší. Máte s něma někdo zkušenost? Je lepší volba helios od gumotexu nebo kcc 305 od sevyloru? A co sev. rio. Ten má uzavíratelné vylévací otvory. A také mě zajímá který materiál je odolnější. Děkuji za pomoc s výběrem.
Mám Sevylor SK100DS, nafukovací singl. Materiál je oboustranně nalaminovaný textil se zesíleným pokrytím dna. Do dna se navíc dává nafukovací vysokotlaká podlaha a kajak je tak velmi pevný. Sedačka je luxus. Dá se využívat i na chlupatou vodu, je samovylévací - 12 otvorů s víčky na klidnou vodu. Pro udržení směru má pevné, asi 2cm vysoké směrové křidélko. Manévruje výborně. Pro mě byla rozhodující váha, má 10kg, protože jezdím stylem zaparkovat auto v cíli sjezdu a vlakem přejet do místa začátku splutí. Sevylor Rio taky není špatný, má však nylonový povlak a dýl schne a vodou ztěžkne.
Martine, ten typ, co máš, má opravdu dvanáct vylévacích otvorů? Já jich na tom stasrším typu svx mám jen 6 a vylévá to pomalu. Můžeš mi napsat jak vylévá ten tvůj sevylor - dost mne to zajímá. Navíc ten můj typ i pří mé váze necelých 70 kg docela nabírá dnem - podle mne má špatně spočítaný výtlak té vkládací nafukovací podlážky- Dělá to ten tvůj taky? Jakou má ta vkládací podlaha výšku? Díky za odpověď.
Asi právě kvůli pomalému vylévání zvýšili počet otvorů a možná i výšku podlahy (odhaduju to na 8cm, schválně ji až budu jezdit změřím). Vylévá slušně, je ale jasný, že na peřejnatější vodě, kdy jde voda vrchem, je jezdec mokrý, Je to daný i relativně nízkým a plochým profilem. Na klidější vodě se ale sedí v pohodě v suchu, kdy nácákanou vodu na podlaze řeší zvýšená nafukovací sedačka. Na rychleji tekoucí vodu se dá od Sevyloru použít v pohodě i Rio (singl) a Colorado (debl), viz. video, kamera je na svx (nynější model sk100ds) a debl je Colorado http://www.youtube.com/watch?v=-imthBDI-Es
Díky za odpověď - a jo, já na tom mám naježděno celkem dost, jezdím na tom tři roky. Voda zeshora mi nevadí a každá loď, která má vylévací otvory ve dně, i trochu nabírá spodem. Jen to moje svx nabírá trochu moc - kolik vážíš - abych měl představu?
A jak ten SK100DS jezdí na klidné vodě?
Na nafukovačku je to i docela rychlý a moc se nenadřeš - pokud tedy bereš v úvahu poměr stabilita a energie na pádlování. Safarko je třeba rychlejší, helios už myslím vyjde zhruba stejně. Zase na safarku se úplně flákat nemůžeš, je to lodička, která vyžaduje plus minus trvalou pozornost, protože je vratší. Sevylor ti odpustí i když si na vodě schrupneš :-)).
Osobně bych od sevyloru bral jen svx100 nebo 200 (deblkajak) - kvůli materiálu. Jsou to myslí jediné kajaky, které sevylor typizuje pro tekoucí vodu, zbytek jsou spíš na jezero nebo moře - tedy podle mne, osobní zkušenost s tímto typem nemám. Ty dva jsou stabilní kajaky. vylévání otvory ve dně je pomalejší, není to na peřejnaté řeky - i když se v tom dá slušné jezdit i když je to plný vody (jen to studí :-)). Jezdím na tom tři roky docela dost, materiál je odolný. Něco podobného jako Rio od Kutlíků. Helios nemá vylejvání, jinak je to pohodlný kajak na letní flákání. Potom je tady K1 od Gumotexu, to už je nafukovací kajak i do řek s poměrně vysokou obtížností, ale samozřejmě dražší.