Nemáte někdo zkušenost se srovnáním
jednomíst.nafuk. kajaků Sevylor SVX 100 DX
a K1 od Gumotexu?
Zvažují koupi a cena, nosnost a hmotnost nahrává Sevyloru. Nevíte někdo, jak se v něm jede a jak vylévá po zalití? Doporučili byste ho, nebo raději jít do Gumotexu? Díky
Sevylor SVX 100 se už v nové verzi dělá jako jednoplášťovka, takže se dá i normálně usušit :-)). Materiál slušný, má to vylévací otvory ve dně, které se dají zavřít, což je na klidné vodě lepší - maj u toho trochu blbě spočítaný výtlak vkládacího dna (v tom je starší verze lepší, ale zase je to dvouplášťové, takže to nejde pořádně vylejt ani usušit a je to problematické vzhledem k materiálu vnitřních válců), takže u těžšího jezdce to při otevřeném vylévání trochu nabírá. Sezení je pohodlné, vnitřní vybavení dobré. K1 z Gumotexu je loď typovaná už na jinou vodu - mimořádně rychlé vylévání, točivost, možnost přestavby na signlovku přidáním úchytů na sedačku, ujedeš na tom bez problému i ww4 a někdo lepší než já asi i více. Je to jako nafukovačka asi nejuniverzálnější loď pro jednoho jezdce (můj názor, mám obě tyto lodě a na obou jezdím) - pokud se pohybujeme v rozumných cenách, což vyřazuje grabnery atd., i když takovýto typ jako singlovku s možností K1 i C1 grabner pokud vím taky nenabízí. Stručně řečeno, jako vždy záleží na tom, co od lodi chceš. Pokud hledáš velmi univerzální nafukovací loď pro jednoho, která ti umožní jezdit prakticky všechno, případně i s plnou bagáží, je to Kl. Cenou za to je, že je trochu pomalejší, na voleji si víc zapádluješ a je o pár kilo těžší na nošení. Pokud hledáš loď jen na letní flákání po našich řekách, kdy bagáž maximálně zredukuješ (vejde se), pořiď si toho Sevylora. I si s ním zablbneš na vlně nebo na kanále, zvednout se dá taky. Je to stabilní i pohodové lodička, poměrně rychlá (na nafukovačku)jen nepočítej s tím, že vylévání stačí zafungovat i v peřejích. Na druhé straně se s ní dá třeba Čeňkárna sjet v pohodě, i když je úplně plná - ale jedeš v bazénu :-)). Nejlepší je stejně vyzkoušet obě a potom se rozhodnout, absolutně vyhovující univerzálka neexistuje, je to vždy o tom, co chceš, a něco za něco :-)).