Ahoj,
chtel jsem se zeptat ohledne projizdeni obtiznejsich vodnich useku, jako nejen splavy, ale take vetsi pereje, zatacky s velkym proudem a tak. Jake je potrebne vybaveni (nezbytne | doporucovane | zbytecne) ktere by s sebou clovek mel mit ciste z hlediska sveho bezpeci.
Domnivam se, ze vesta by mela byt celkem povinnost a prilba hodne velkou vyhodou.
No a pak za predpokladu, ze mam vsechno nutne a doporucene vybaveni a k tomu si myslim, ze jsem celkem fyzicky zdatny(navic se potapim), jak bych se mel pripravit na sjezd splavu, nebo takoveho toho uzkeho kanalu vedle jezu. Jde mi o to, ze kdyz jedeme, tak pres tohle lode prenasime a ja bych to chtel sjizdet. Jenze jsem to nikdy nejel a nevim, jak se na to pripravit jinak nez to sjet :)
Všecny bezpečnostní pomůcky nejsou na sjíždění , ale na řešení případné nehody . Bylo by lepší naučit se jezdit abys je nepotřeboval a měl je jen pro jistotu ne si je brát protože budou potřeba .Zkušenosti bych raději sbíral někde na bezpečném místě a s lidmi co už to umí a až si budeš umět udělat vlastní názor jestli to sjedeš tak se do toho pustit .Každopádně jsem zastáncem postupného získávání zkušeností od stojaté vody dál .Autoškola taky nemá první jízdu v plném provozu . Nejdříve se naučit loď ovládat a i pak přijde šok když ti do ovládání začne působit proud .
Podle dotazu soudím že jsi úplný začátečník a že ti jde o sjíždění standardně sjízdných jezů, a šlajsen. Buď ať tě to naučí někdo kdo to umí, a jestli nemáš tu možnost, tak se dívej. Prostě se na tom jezu dívej jak to jedou ostatní, jak si najedou, co to s nima dělá. A neboj se zeptat. A klidně požádat ať na tebe dají pozor, že si nevěříš. Nevím na čem jezdíš, jestli na kánoi tak na větších splavech je také velice důležitý háček (musí tě vytáhnout z válce). Ale pokud chdeš sjíždět těžší věci, je to už o něčem jiném, hlavně o kolektivu. Musíš mít ssebou kamarády kteří tě budou umět zachránit (a ty na oplátku je). Ideální je minimálně 3 lodě, 1 jede, 1 čeká pod jezem a 1 poskytuje záchranu ze břehu. To že se nebojíš vody je výhoda, ale voda je stejně silnější. No a k vybavení, pokud je možnost vypadnout z lodě pod jezem, jasně potřebuješ k dobře utáhlé vestě i přilbu. Tam tě může cokoliv praštit, třeba vlastní pádlo. A samozřejmě do každé lodi aspoň 1 házečka, kterou umí v každé lodi aspoň 1 člověk použít. Tu záchranu je nutné natrénovat, na nějakém malém splávku, aby všichni věděli co mají dělat. Ale to už jsem možná došel moc daleko. Takže příjemné zážitky, taky nerad přenáším.
Obávám se, že v případě dívání se u jezu na projíždějící "vodáky" se přiučíš z 90% pouze tomu, jak se to rozhodně dělat nemá. Vřele doporučuji jakýkoli z vltavských jezů, tam se nasmějete i bohužel napláčete zároveň. 14 dní zpátky jsem byl svědkem situace, kdy hazardní tatík převrátil raft i dětmi a děti lokaly Vltavu ještě pod hradem. Nic moc zážitek! A přihlížející "vodáci"? Že by pomoc? Darmo mluvit. Hodím odstrašující fotky na net, až se vrátím. Ahoj
Ahoj,
nejdřív bych tě chtěl pochválit, protože představuješ výjimku z té masy začínajících vodáků, která takovéhle věci vůbec neřeší a pak si o některých z nich bohužel čteme v černé kronice. Rozpoznat, zda je to konkrétní místo na řece sjízdné je opravdu věcí zkušenosti. Nemusí to být však nezbytně zkušenost osobní. Jak psal Žralok, je ideální začít na vodu jezdit s někým kdo ví jak na to. Pokud se ve tvém okoli nikdo takový nepohybuje není žádná ostuda si třeba alespoň na jeden den objednat služby instruktora. Pokud je to člověk na svém místě, tak ti kromě toho zda to můžeš sjet, nebo ne řekne taky proč. No a příště na podobném místě už budeš vědět. Částečně se dá ale připravit také teoreticky. Projdi si tenhle web. Najdeš tady články o tom jak se vybavit, jak poznáš nebezpečný jez atd. Před tím než vyrazíš na řeku pořiď si její kilometráž, tedy takovou mapu řeky. Najdeš tam mimo jiné také informace o sjízdnosti jezů. Tedy zda ten či onen lze teoreticky sjet, ale pozor situace na řece se mohla změnit a tak je vždy nezbytné se přesvědčit na vlastní oči. Nezapomeň se také podívat na vodní stav, tedy kolik je zrovna v řece vody. To má rozhodující vliv na sjízdnost a obtížnost některých úseků. Základní info o českých i zahraničních řekách včetně aktuálních vodních stavů najdeš třeba na www.raft.cz
Ahoj,
bylo tu uz receno spoustu dobrych rad, se kterymi nejde nesouhlasit, jenom bych dodal konkretni odpoved na tvoji otazku:
helma a vesta je totalni zaklad, bez toho vlezu tak mozna na Vltavu nebo Berounku a pokud jsem v kajaku, tak helmu stejne beru (protoze v kajaku je daleko vetsi sance ze hlavou vezmes o sutr a sam dobre vim, ze prave nejvic skrabancu a ran na helme mam z "vlnky" (klidna voda) u nasi lodenice)
na tezsi vody se muzou na veste hodit veci jako:
bezpecnostni popruh, nuz, kapsicky, pistalka, malej hazeci pytlik, nemela by na ni chybet karabina, hopsnura atd.
Helma by ti na hlave mela sedet velice dobre, pokud skocis vodopad / ocakne te voda velkou silo atp. a helma ti sjede dozadu a nechrani ti celo, tak je k nicemu.
Nemela by ti v lodi chybet hazecka.
Alespon nekdo ze skupiny by mel mit lekarnicku a nahradni skladaci padlo v lodi.
Neopren, bunda, neoprenovy boty a rukavice jsou hodne o pohodli, ale muzou taky velice dobre pomoct, obzvlast dnesni bundy s kevlarovejma ramenama a loktama. Co se bot tyka, tak takova rozmacena noha da celkem dobre rozriznout i o relativne tupej kamen, kterej by mi normalne nic neudelal. A zaroven obycejny tenisky daleko vic klouzou. Ono neni nejlepsi uklouznout a spadnout do kaskady, kterou jsem se prave rozhodl prenest.
Cepicka je vyborna vec do studene vody, vetsina rika ze je to jenom o pohodli, ale kdyz vyeskymuju z ledovcove reky a mam pocit, ze mi praskne hlava, tak se mi padluje velice spatne, zastavuju v prvnim vracaku a cca 10 vterin cekam az to prejde.
Podobne jako cepicka je na tom i nosatko (kolik na nos) - bez nosatka se necejtim tak dobre kdyz jsem hlavou dolu.
Usatka (spunty do usi) jsou diskutabilnejsi, chrani pred neprijemnym zanetem, ale ja osobne davam prednost tomu abych lip slysel.
Do vybaveni pro bezpecnost bych zaradil taky dobrou lod, dobry padlo, popr. dobrou spricku, vaky v lodi a dobrou vystelku lodi.
Pochopitelne tohle vsechno vybaveni se musis naucit pouzivat, jinak je jeho efekt omezen, nebo uplne nulovej - spatne hozena hazecka muze byt horsi nez zadna hazecka.
Zaverem bych chtel podotknout, ze fyzicka zdatnost a zkusenosti z potapeni ti na divoke vode nepomuzou, ale mohly by ti pomoct pri uceni se na klidne vode - asi nebudes mit takovej strach z vody a kdyz se ti bude pretacet lod, tak to snadneji srovnas. Na vode jsou zkusenosti vic nez sila nebo schopnost zadrzet dech.
Vzal jsi to z gruntu :-)). No na letní vodu většinu z věcí, které popisuješ, nepotřebuje - s výjimkou vesty, přilby a házečky. Záleží na tom, na čem jede, kajak to asi nebude. Naopak kamarádi se hoděj vždycky - na vodu i do hospody :-)). Jinak je to opravdu o postupným učení, u šlajsen jde většinou zase o to zda jet či nejet. To bez zkušeností neposoudí - s nima občas taky ne. V bezpečný šlajsně tě to maximálně vymáchá (no absolutně bezpečný vlastně ani nejsou) nebo naklepe - proto se hodí přilba a vesta. Neopren atd. - pokud nejedeš ledovcovou řeku - to je spíše o pohodní a pohodě, když se zhorší počasí. Neztratí se, na sit on top kajaku dokážeš vymrznout i v létě, když sedíš ve vodě pár hodin :-)). Jinak je to hodně i o tom jezdit s někým, na koho se dá spolehnout a alespoň trochu se podívat-vyzkoušet jak se dělá základní záchrana. A postupně zvyšovat obtížnost. Letní řeky u nás se daj při troše rozumu v podstatě jezdit v plavkách a bez výbavy, nicméně přiměřené vybavení zvyšuje bezpečí v případě nějakého kiksu i osobní pohodlí. Jak praví klasik, "štěstí přeje připraveným" :-)).
Koukam, ze jste se pekne rozjeli, za coz dekuji.
K tomu zacatecnictvi...jako malej jsem jezdival nekde na Vltave, ztama si pamatuju, ze to je snadne. Pak jsem pred par lety jel s mamkou vpredu Ploucnici a to bylo pekne napytel, je to tam zarostle a s osobou v predu mi to zase tak moc neslo (mamka neni ani vodacka ani nijak obzvlast fyzicky / sportovne zdatna).
No a ted jsme jeli Ohri, mel jsem s sebou vpredu mamineho pritele, jel prvne a moc se mu nechtelo padlovat a kdyz delal jen tak zavazadlo, tak se mi jelo dost na pohodu a kdyz ano, tak taky, akorat s mensi namahou. Nicmene si myslim, ze rizeni lodi mi opravdu problem nedela. Naopak, citim se v ni dosti jiste.
No a tenhle dotaz jsem polozil hlavne proto, ze cestou jsem ten `kanal` vedle jezu sjet chtel, ale mi spolujedouci cestujcii mi to zakazali (Prestoze se neobtezovali vzit si vesty) a ja se prave domnivam, ze to tak tezke byt nemohlo a kdyby tam na me nekdo dole cekal kdybych se vymlel...myslim, ze bych byl dosti v klidu...
Kazdopadne ale diky za cenne rady. Az pojedu dalsi vodu, budu se jimi ridit a protoze nejspis pojedu zase s nevodaky, tak se obratim na nejake kolemjedouci sjizdejici a pozadam je o radu / dozor.
Diky moc!
no když se tady objeví dotaz ve smyslu "nevím, ale nechám si poradit", tak se každý rád přetrhne :-)
Bezpečnostní pomůcky jsou tedy probrány, teď ještě jak získat ty zkušenosti...
Je velký rozdíl mezi "řízením" lodi směrem dolů po proudu na široké řece a jejím skutečným ovládáním. Taky jsem si myslel, že umím a ještě toho bylo móóóc k učení :-)))
Překopíruju sem text z jiné diskuse, abych to nemusel psát znova:
"Nejvíc zkušeností získávám tím, že jsem přestal řeky sjíždět rovně dolů a začal si (po vzoru kajakářů) s vodou hrát.
Takže jedu vždy do toho nejtěžšího, zkouším těsné průjezdy kolem překážek, předem si zvolím kudy a to se snažím dodržet, vymetám vracáky za kameny, opakované nájezdy do proudů, v peřejích jízda bokem, pozadu, pádlování přes ruku, maximální náklony, vylehávání na pádlo,... Postupně lze tak získat automatické reflexy, sebejistotu a hlavně odhad budoucího dění - a to je asi nejdůležitější - nereaguješ až na vzniklou situaci, ale řešíš ji nebo se na ní připravíš už předem."
A kterej jez na Ohři to byl?
nejspíš rybí přechod v Lokti, žádný jiný jez nic takovýho nemá pokud vím.
http://www.youtube.com/watch?v=9w1sZ0y4XQI&feature=related
Průjezd je mírně těžší než klasickou šlajsnou teda sport. propustí
No vidiš a zrovna tohle jsem vyřešil takhle http://www.vto-kormorani.wz.cz/images/Oh%C5%99e%202008/img00018.htmProstě se mi zdálo, že cvaknout se tam dá a případná plavba by děcka hodně bolela. A za to to nestojí. Na Ohři je spousta zábavnějších míst.