Ahoj!
Žádám o radu. Chci přejít z OC na kajak, ale pořád nevím, který by byl pro mne vhodný.
Já 185 cm, 105 kg.
Chci jezdit přírodní vodu i kanály hlavně tady v republice do WW III (včetně).
Chci ale taky čas od času jet na klidnou vodní plochu a užít si pádlovačku.
Poradí někdo?
Ahoj Jirko,
Pro tvoji postavu bych osobně viděl jako K1 něco s větším výtlakem. Univerzálnější kajak bych viděl např. Noah Cyborg s výtlakem, co by moh odpovída. Tady je vidět :
http://www.hydromagazin.cz/clanek/932-kajak-noah-cyborg/. No a na větší vlny a válce na kanalový ježdění nebo creekování třeba Zet-Director, hodila by se ale i třeba velká varianta lodi Jeffe grande.
tož, zůstaň u OC a přijď pobejt:
http://www.ocmanie.cz/clanky/oc-manie/ocmanie-2014-4.rocnik.html
Kouknul jsem na OCmanii a musím říct, že to má něco do sebe ;-) Už jsem koukal po bazarech po něčem na úpravu....
Blíží se zima a večery budou dlouhé, tak bych si mohl trochu ušpinit ruce od lepidla...
Nejsem zatím vyhraněný kajakář ...
A co a na čem si jezdil dosud ? Už jsi zkoušel pádlování na kajaku ? Znám případy , kdy přestup byla slepá ulička . Nadruhou stranu uznávám , že s kajakem je mnohé jednodužší .
Ahoj,
jezdil jsem většinou jen pozdně jarní a letní řeky. Vltavu, Sázavu, Blanici, Lužnici většinou na laminátce (vydra, indiánka)s hora dolu :-). Mám zkušenost s nafukovačkama, ale moc mne neberou i když jsou praktické. Nemám rád masové splouvání řek typu opivenej, že netrefím do lodi.
Za rozhodnutím posunout dovednosti stojí má první zkušenost na kanále ve Vrbném, který jsem několikrát sjel na nafukovací pálavě s kamarádem a úplně mne to nadchlo.
Kajak jsem nezkoušel, ale beru ho jako vstupní loď na divokou vodu.
Zajímavej názor , že kajak je vstupní loď pro přechod na divokou vodu . Asi budeš dost překvapenej až do něj sedneš a tu divokou vodu zkusíš .Co takhle nejprve začít jezdit vody do dvojky na té Vydře a nasbírat nějaké zkušenosti ?
Souhlasím s tebou, že by to bylo nejlepší řešení, ale mám problém, chybí mi stálý parťák. Můj budoucí je ještě moc malej.
Proto jsem volil kajak, i když citově mám blíž ke kánojím.
A kdo říká , že do Vydry musíš mít za každou cenu háčka ?
Žraloku, řekl bych, že je to dost individuální, osobně si myslím, že nejlepším přípravným kajakem pro divokou vodu je mořák.
Nakonec je stejně jedno, kolik listů má pádlo a jak je dlouhá loď, či jestli je ve vodě rozpuštěná sůl. Bez ohledu na to, jak moc každý obhajuje svůj styl, jde jen o to, odkud proudí voda vůči lodi.
Ahoj,
dobrou službu také udělá kajak GTX od daggeru, provedení MAX je pro tebe akorát.. Jde určitě o dost dobrou loď do začátku, když na to příjde sjedež i IV a na klidné vodě bude rychlejší než Cyborg.
je jedno aky kajak si kupis, na kazdom jednom sa musis naucit jazdit, samozrejme si nekupuj playboat ale nejaky velky creek ako zaciatocnik
nějak sem nezjistil, co se člověk naučí na creekovce, akorát ti to odpustí všechny chyby a nic se nenaučí.
na creeku akorát propadne mylné představě, že už všechno umí a může rovnou na WW5, kde už bude na učení pozdě...
Tak k tomuto se také přikláním. Pokud se člověk skutečně chce naučit pádlovat a ne se pouze vozit s proudem, je lepší sáhnout po něčem jiném, než po creekovce. Jakou loď konkrétně? Každý doporučí to na čem jezdil, takže každý něco jiného :)
105Kg 185cm není zas tak moc, aby tě většina playboatu/allroundů neuvezla. Spíš záleží, jak jsi na tom pohybově zdatně. Jak se do lodě dokážeš naskládat.
Moje doporučení, něco na způsob Flud spice. Pokud bys chtě pro začátek něco levného bazarového, tak klidně Noah Innuendo, Necky Jive, atp.
inuendo sem taky řešil, ale na 105 kilo je to možná skoro malý. zase se aspoň nauří podmačkávat záď :D
a co někdterý z jeho výtlačnějších verzí ? Třeba Cyborg . Jak se chová v sedě nemám zkušenost , ale v kleče se mi jízdně moc zamlouval .
Vřele doporučuju volit loď která je délkou okolo 3 metrů, s povedeným tvarem klíďo i přes.Než přetáčivý potvory okolo 2,5metru.
preco skorej creek ako rodeo na ucenie?
to je uplne jasne presne preto co si napisal ze ti vela odpusti. ucit sa na playbote rezat eddy a podobne znamena pre zaciatocnika vela plavania, vela vylievania lode a zasa nasadania a po hodine si unaveny jak kon a nenaucis sa nic lebo po dvoch dnoch toho budes mat plne zuby. presne na to je dobry creek. nikde nie je napisane ze tu lod potom nemozes predat a kupit si inu.
btw fluid spice mam a vobec by som ho nedoporucoval uplnemu zaciatocnikovy neodpusti nic.
Creekovku rozhodně nedoporučuju, na těžkýho chlapa je parádní Axiom 9.0, GT Max, Curve, Z.One L, Zen 75, Remix 79, Remix XP9 (XP10 nad 100kg) XT 300.
Ale je to samozřejmě i o ceně. Mě osobně se nejvíc líbí Axiom,Curve a Remix79.
Ahoj. No mas kliku . ), protože dnes je opravdu z ceho vybirat. Asi nejlepší kajak co bych ti doporucil je Remix 79 od Liquid Logicu.
No jestli chceš jet i klidnou vodní plochu, pak určitě něco delšího >=2,5m , jinak se do 10km upádluješ.
Ono je relativně jedno jaké doporučení dostaneš, jde o to jestli se ti v kajaku bude dobře sedět a kajak bude dostatečně stabilní. Což dnes nebývá problém, kulaté dno mají už jen soutěžní kajaky. Většina plastů má nějakou hranu a tím obdelníkovitější průřez. Do WWIII nepotřebuješ ani na 105kg buhví jaký výtlak, tedy creecovku=pod WWIV nepotopitelný banán. Ono cokoliv přez 2,5m má většinou i výtlak >250L, což je i na 105kg až až.
Takže nejlepší je zajít si někam k vodě, kde mají tesťáky a zkoušet aspoň na voleji nebo lépe na WWII.
A relativně jedno po čem šáhneš je, že se stejně potřebuješ vypádlovat v kajaku a se dvouma listama. A až budeš mít něco naježděno, budeš vědět jak reagovat jakými náklony na jakou situaci, tak si vybereš co tě bude táhnout. Takže pro začátek klidně i bazarového Noaha a pořádně vytunit sezení, opěrky na kolena a šprajcy ve špicy. Nebo jestli máš větší prasátko a méně ducha "dodělej doma", tak kajak s hotovým pohodovým sezením, ev. i přestavitelným šprajcem - na voleji se bude hodit jiné nastavení než na WWIII.
Možná bych doporučoval začít nákupem pádla. Zjisti jestli jsi pravák, levák, jaký úhel ti sedne. Jestli jehký ovál nebo výrazný hmatník. 90st je pro eskimáky na otevřené plochy, většina co začínala s protáčením v druhé ruce přešla na 60-30st, někteří bez protáčení 30-0st. Sice se říká, že 15-0st je jen na freestyle, ale protáčení na divoké vodě vlasně nemá moc význam. Jen pádlovat s 0st na voleji proti větru je děsnej vopruz.
Nevím s jakým úhlem pádlují eskimáci, ale Inuité s 0st. V dnešní době se většinou úhel nastavuje tak, aby docházelo k protáčení jen v jedné ruce. Tutíž odpovídá uhlu mezi předloktími obou rukou při záběru. Nula znamená buď protáčení v obou, a nebo neustálé vytáčení zápěstí.
to co hledáš je riverrunner. Něco jako Remix, Innuendo, Xp9 snad. Ale vůbec se neboj dobré creekovky, sice tě proveze "zdarma" válcem, ale do vracáčků si budeš muset napádlovat, to tě playboat nenaučí . )