Zde rádi uvidíme vaše názory, kritiku, pochvaly a návrhy na vylepšení vrstvy vodáckých map na http://mapy.cz/letni?x=15.6252330&y=49.8022514&z=6
Koukal jsem se do nove "letni / vodacke" mapy na nektere z rek, ktere casto jezdim na otevrence (Otava, dolni Sazava) a prakticky vsechny jezy jsou tam oznaceny jako nebezpecne. Potom v tom hodnoceni ponekud zaniknou ty opravdu nebezpecne jezy (Petikoly, Mrskos, Kanov,...).
To si pak nejaky nezkuseny machr rekne "sjel jsem tenhle nebezpecnej jez v Susici pod taboristem a nic to nebylo, tak tenhle nebezpecnej ve Strakonicich dam taky".
Ahoj, no jako nebezpecne jsou oznaceny i vsechny bezne sjizdne jezy na Vltave v Ceskem Krumlove. Je to fakt divne.
S touhle připomínkou taky souhlasím, prohlédl jsem Jihlavku, kterou jsem jel teď o víkendu a je tam nebezpečné fakt všechno, lávka přes řeku, která je nebezpečná snad jen za monstrózního průtoku, ale to už je pak nebezpečná celá řeka, brod, který je neškodný snad za všech situací...
s tebou docela i souhlasím :)
jen u toho brodu bych byl trochu opatrnej ... hned za ním je zúžení do vrbiček a tam je to pro začátečníky docela na vykoupání...
jinak docela chybí občerstvení pod Templákem...
jinak 55,4km je taky docela zákeřnej úsek ...
Souhlas, prošel jsem si Moravici, Moravu, Opavici,etc v Moravskoslezkém kraji...a je naprostý nesmysl, podle těchto map je nebezpečné takřka vše. Pro běžné turisty-vodáky se v tomto balastu ztratí ty opravdu zákeřné pasti. Nežli tohle, to raději nic, bezpečnější by snad bylo, když se lidé spolehnou na vlastní hlavu /a pokud ji nepoužijí, tak ten nahoře už to nějak v rámci zkvalitnění genofondu protřídí :) /
mapy vypadají dobře, ale jenom rychlou kontrolou jsem projel Ostravici v Ostravě a jsou tam špatně zaznačeny dva nové jezy-stupně v centru města. Je u nich špatná poloha a možná by bylo dobré napsat, že bezp.průjezdy jsou šlajsnou. Ten první je o pár metrů výše nad Sykorovým mostem a druhý je za třetím mostem , počítáno od Sýkorova mostu po proudu.To co je nyní zaznačeno, je pěkná, ale určitě né nebezpečná peřejka.
Oskárku Oskárku - Sikorův, ne Sýkorův :-) ShocArt to má špatně, ale my přece víme, že?
To, co je v té přidané vrstvě, je zbytek kamenného prahu nad Sikorákem a torzo někdejšího umělého stupně pod ním, obojí sjízdné bez jakéhokoli problému. Ty nové stupně, o kterých se zmiňuješ, v té přidané vrstvě nejsou vůbec. První z nich je vidět v mapoovém podkladu (km 3,95), druhý je pod lávkou pro pěší mezi Komenského sady a Kamencem (km 3,3), a ten chybí i v mapovém podkladu. Obojí sjízdné šlajsnou, pokud je dostatek vody, obojí přes korunu nebezpečné(!!). Šlajna stupně nad Sikorákem vpravo, šlajsna stupně u Komenského sadů vlevo. Přenášení u obou možno vlevo i vpravo.
Já bych ještě dodal, že u některých řek je pro nás slepýše a brejlovce matoucí, když v popisku kopírujícím linii toku zapsaná obtížnost WW II či III díky měnícímu se sklonu písma náhle vypadá jako V či IV, VI. No obráceně to naštěstí možné není a tohle nenapáchá škodu, jen někdy to vyvolá údiv, kde se na té řece - probůh - vzala taková divočina. Pak si dáš větší přiblížení a ejhle, řeka se náhle uklidní z WW V na WW II, a je po záhadě.
Oskárku Oskárku - Sikorův, ne Sýkorův :-) ShocArt to má špatně, ale my přece víme, že?
To, co je v té přidané vrstvě, je zbytek kamenného prahu nad Sikorákem a torzo někdejšího umělého stupně pod ním, obojí sjízdné bez jakéhokoli problému. Ty nové stupně, o kterých se zmiňuješ, v té přidané vrstvě nejsou vůbec. První z nich je vidět v mapoovém podkladu (km 3,95), druhý je pod lávkou pro pěší mezi Komenského sady a Kamencem (km 3,3), a ten chybí i v mapovém podkladu. Obojí sjízdné šlajsnou, pokud je dostatek vody, obojí přes korunu nebezpečné(!!). Šlajna stupně nad Sikorákem vpravo, šlajsna stupně u Komenského sadů vlevo. Přenášení u obou možno vlevo i vpravo.
Já bych ještě dodal, že u některých řek je pro nás slepýše a brejlovce matoucí, když v popisku kopírujícím linii toku zapsaná obtížnost WW II či III díky měnícímu se sklonu písma náhle vypadá jako V či IV, VI. No obráceně to naštěstí možné není a tohle nenapáchá škodu, jen někdy to vyvolá údiv, kde se na té řece - probůh - vzala taková divočina. Pak si dáš větší přiblížení a ejhle, řeka se náhle uklidní z WW V na WW II, a je po záhadě.
Ahoj Oskare, hledám někoho, kdo zná dobře Ostravici a napsal nám do Hydra průvodce. Co kdybys ho napsal ty. Jak vidím, řeku znáš, tak se mi ozvi. Jinak děkujeme za připomínky.
Ahoj, tyto jednotlivosti je nejlepší hlásit mapám přímo do jejich feedbacku, určitě to zapracují. Snažili jsme se, aby to bylo co nejktuálnější, ale v rámci republiky je těžké podchytit každou peřej :-/
Myslím že by stálo za to spojit informace o jezech s webem http://nebezpecnejezy.cz/
u studánek to seznam má také uděláno podobně.
Koukám, že se víceméně shodujete na tom samém, ty jezy jsme tedy skutečně trochu přestřelili a byli až příliš opatrní. Jednotlivě se to nějak neprojevilo, ale když je to pak nalité v mapách je toho asi moc. Zapracujeme na tom co nejřív. Díky za všechny připomínky a snad ještě nějaké přibudou.
Ahoj,
taktéž se hodně důrazně přimlouvám za minimalizaci počtu jezů, které jsou označeny jako nebezpečné, jinak to nebude mít smysl. Můžete převzít jejih počet a data, která jsem dával z NJ.cz k dispozici pro HYDROmagazín. Ale máme dobré důvody neoznačovat za nebezpečné další jezy, v pozadí je mnoho dalších věcí, například jednání s Povodími a naše snaha s nimi spolupracovat a jejich s námi. Označení jezu za nebezpečný a schválení v databázi NJ.cz předchází z naší strany důkladné posouzení, komunikace s místními a podobně.
Na integraci by se dalo určitě domluvit, studánky.cz jsou dobrý příklad.