Tak pokles už začal. Olše by opět šla, Lomňanka má pořád ještě nadstav, ale může se stát, že zítra už bude třeba zase bez vody, uvidíme jak moc rychle bude opadat. Morávka pod přehradou ano, nad ní ještě ne a pod Vyšními Lhotami zkušení mohou od 49°37'35.392"N, 18°27'42.906"E. Tam se ve Skalické Morávce 49°39'2.617"N, 18°25'30.763"E voda větví do řady ramen. Při 40 kubících půjdou případné překážky někudy objet, ale nesmíte zvolit hloupě. Pak by vás to taky mohlo zavléct mezi stromy. Pro zkušené pohoda, pro nezkušené nebezpečná past. Jako když se zamotáte v ramenech na spodní Belé. Pokud se toho bojíte a máte raději přehledné koryto, ale troufnete si sjet dvě-tři obtížnější peřeje WW III, můžete projet třeba jen Profil Morávky. Začít v Dobré na 49°40'7.905"N, 18°24'16.503"E a skončit v Místku u sokolovny 49°40'20.607"N, 18°21'41.278"E. Já osobně dám přednost průtoku 10-15 kubíků, kdy je Morávka pod Vyšními Lhotami techničtější a hravější, ale taky náročnější na orientaci. Sjízdná je teď Bílá Ostravice od Mezivodí 49°25'31.233"N, 18°24'35.993"E po vysedací místo pod poslední peřejí a posledního domku v řadě u odbočky na Starých Hamrech (vysoký strmý břeh!)49°27'46.250"N, 18°27'2.565"E. Zítra nejspíš klesne na hranici sjízdnosti, spíš pod ni. Mohelnice a Čeladenka mají stále vody příliš, ale pokles bych čekal už během zítřka, na nedělní splutí se možná budeme modlit, aby tomu deštík v sobotu vpodvečer znovu trochu pomohl. Bystřička, Vsetínská a Rožnovská Bečva jsou zatím mimo hru, stejně jako říčky a potoky v jejich okolí, mají vody životu nebezpečně. Zajímavé je, že to asi hlavní javornický hřeben rozděluje jak podle pravítka na moc-málo, povodeň-sucho. Jo a na Tichávku a Lubinu teď taky zapomeňte. Křišťálovou kouli nemám, ale zkusím prognózu na zítřek střelit od pasu: Olše a Lomná ano. Morávka pod přehradou ano až do F-M. Zdrojnice Morávky nad přehradou, Mohelnice a Čeladenka možná až odpoledne, ale myslím, že klesnou a půjde to. Ovšem je to s velkým otazníkem. Bečvy ještě ne, Bystřička možná ano nad přehradou, to nejspíš klesne taky. Na zítřejší dopoledne bych si asi dělal zálusk spíš sjet něco, co přitéká z bočních údolí, má malé povodí a minimum přítoků. To jsou ale prudší a úzké potoky, které mohou být zablokované, vyžadují předem prohlédnout odstranit překážky a případně jistit. V neděli by mohly být stavy na většině toků dobré, odpoledne už někde i nízké Ale je to jen takový nástřel, všechno může být jinak - pokles může být jak ještě rychlejší, tak ho může zbrzdit déšť v sobotu pozdě odpoledne a k večeru. Možná jsou to spíš moje zbožná přání. Ale budu se jich držet zuby nehty, svrbí mě ruce. Zítra chci jezdit, takže pokud stihnu něco napsat, tak jen krátce ráno než vyrazím a pak večer po návratu. Jestli potřebujete nějakou specifickou informaci, napište mi na mail.
P.S. Neboj Růžo, já práci neošidím. Co jsem obětoval tomu, abych dal echo, co v Beskydech jet a čemu se vyhnout, to mám od začátku měsíce dávno nadpracováno.