Do pátku má v Beskydech slušně pršet a už dnes to začalo nadějně stoupat. V tuto chvíli je možná se pěkně svézt na Olši (Olze) WW I-II (II+), upouštět začali na Ostravici z Šancí a začínají upouštět z Morávky. Mohelnice, Čeladenka a další lákadla mají zatím vody málo, ale do pátku ještě připadne a víkend by mohl být velmi vydařený. Já parťáky mít budu, nepíšu to abych uspořádal masovou akci. Ale považuju za solidární v tomto bezvodém roku dát vědět těm, které stejně jako mě svrbí ruce, ale mají to dál a mohli by zbytečným váháním propást příležitost. Budu situaci sledovat a připíšu sem postupně tipy kam stojí za to vyrazit a kam ne (ať už kvůli tomu, že tam bude vody málo, nebo třeba naopak příliš mnoho). Při troše dobré vůle by to šlo ukočírovat tak, abychom nezprudili místní, vzájemně si nepřekáželi a naopak si v případě potřeby dokázali vypomoct s logistikou.
Zatím je to téměř výhradně od Lysé hory na severovýchod - sjízdná Mohelnice(!), Morávka (do Vyšních Lhot, dál odklánějí vodu Žermanickým přivaděčem), Olše, Lomná. Pravděpodobně spíš někde na dolní hranici ale s tendencí růstu budou Hluchová, Tyrka, Řeka. Od Lysé hory k jihu zřejmě zatím pršelo míň, sjízdnou vidím ještě Rožnovskou Bečvu. Několik dalších je zatím pod hranicí sjízdnosti, ale se slibným náběhem, uvidíme.
Tu Mohelnici vidím dnes odpoledne jako sjízdnou od lávky pod Papežovem nebo od ústí Zimného potoka. Není to jarní tání, kdy 65 cm v Krásné dává naději na sjízdnost ze Zlatníku.
Vzalo to rychlý obrat. Mohelnice a Čeladenka už mají vody až moc, teď jsou jen pro hodně zkušené, Morávka nad přehradou je teď taky už dost plná, zdrojnice Morávky budou pěkný fičák. Stále se jako dost dobrá volba jeví Olza, už je dobrý stav i na Lomné, teď by to mělo jít bez velkého drncání. Jezy v Dolní Lomné a pod ní už budou mít silné vývary, nutno předem zvážit místo vysedání. Morávka bude sjízdná od přehrady až do F-M. Bílá Ostravice sjízdná, pod Šancemi sucho, ale Čeladenka to nakrmí dostatečně, z Nové Dědiny od soutoku bude Ostravice určitě sjízdná. Tichávka a Lubina setrvávají. Bystřička nad i pod přehradou sjízdná, dtto Vsetínská Bečva. Rožnovská Bečva stále ještě vhodný průtok, ale asi zanedlouho bude mít vody na bezpečné splutí až příliš.
Zítra bude zase všechno jinak, teď si to už těžko bude číst někdo, kdo by ještě dnes jel, tak pro dnešek se sledováním končím. O víkendu možná budeme spíš hledat, kde toho nevalí přespříliš.
Rozumím tomu ,že Honza je nadržený jak jeden můj kamarád po dvou týdnech v Norsku. Když Beskydy tečou jednou za tři roky. Ale nikomu bych nedoporučoval sedat na jakykoli tok.V Beskydech. Bude to mít prostě moc a nepůjde zastavit nad jezy.A pokud je někdo takový skalní srdcař jako Honza sedejte pouze na úseky které velmi dobře znáte a přesvědčíte se ,že jde nad jezy zastavit.Třeba Bystřička pod přehradou má momentálně 19 kubíku což znamená že tam je víc jak 10 válců smrťáků.Takže ať o půl osmé o vás nemluví Rey Korateng
Růžo, možná jsem srdcař, ale nejsem vygumovaný blázen. Když budu zcela otevřený, někdy si něco o bláznech sám pro sebe brblám spíš v souvislosti s Happypaddlers :-) Jsem přesvědčen, že v tom, co jsem o současném stavu v Beskydech napsal, není nic, na čem bychom se neshodli. Už i ta jindy bezproblémová Olza, co se obvykle dá sjet poslepu s prstem v nose, je hrubě přes hranu. Na druhou stranu jak rychle to nastoupalo, tak rychle to zase opadne, ta voda Beskydami jen prohučí a než bys řekl obuvník bude zase pryč. Takže kdo si na ten pokles počká, ten se dočká. Já zatím doufám, že to bude ještě o víkendu. Ale považuju za reálný scénář, že v pondělí večer bude pořád možné hezké svezení zatímco v úterý v poledne už bude úplně po legraci.
P.S. - nadržený jsem. Na Mohelnici, Čeladenku, horní Morávku, Skalku, Slavíč, Bystrý, Profil Morávky. Zkus se mnou počítat, kolik tam je jezů :-) Nula nula prd.
Pro neznalé místních poměrů dodám: Předpokládám vysedání na Mohelnici u mostku u hospody Pod Žorem, na Čeladence nad prvním jezem u osady U Holubů. Na Morávce kaňon pod přehradou a úsek od spodního jezu na rozvodí s Žermanickým přivaděčem po soutok s Ostravicí. Růžovi to vysvětlovat určitě nemusím, žejo?
Ahoj Honzo,
ozvi se Katie! :-) Doufá, že se uvidíte v sobotu, nejlépe na Mohelnici, Čeladence, Ostravici, ale asi nepohrdne ani jinými toky. Díky.
Já bych se jí ozval, ale když nedá... :-D
V tuto chvíli je v Beskydech vody přespříliš, zatímco Jeseníky, Javorníky a celé širší okolí je převážně na suchu. Teď bych nedoporučil ani tu Olši. V Jablunkově sice vodočet ukazuje 263 cm, což by za jiných okolností ještě samo o sobě nebyl žádný zásadní problém, široké koryto těch 50 kubíků pojme, ale teď se k tomu přidává dalších 40 z Lomňanky! Jediné, co bych s klidným svědomím doporučil při průtocích, jaké v tuto chvíli jsou, je Morávka pod přehradou - ovšem nevíme hodiny, kdy budou muset z přehrady pustit více. A nechtěl bych sedět v tom kaňonu, když by mi náhle z hezkých 11 kubíků začalo pod zadkem bublat 15 či 20. To bych si raději našel číslo na hrázného a zeptal se ho.
Během dneška by se ale srážky měly z Beskyd přesunout nad Jeseníky (otázka je, kolik toho tam spadne, tam se srážky zřejmě nezdrží příliš dlouho). Můžeme tedy čekat, že o víkendu v Beskydech přijde pokles, a že se přece jen svezeme, aniž bychom kvůli tomu museli hazardovat. V sobotu v podvečer to nad Beskydami ještě nějaký déšť cca na 2 hoďky přikrmí, ale pak zase ustane.
Teď mají beskydské potoky a říčky 2-3 násobek potřebného průtoku. Pro představu se můžete podívat na video z Mohelnice za odhadovaného průtoku 17 kubánců, teď je an ní asi 30: http://www.youtube.com/watch?v=B4BYSwghcyg
Honzo vždyť my tě máme rádi.Já jen upozorňoval.Včera měla Mohelnice 10kubíků a už tam prý z někoho tekla krev.Tak jsem chtěl jen říct že nebude voda na držení lahváče mezi koleny v pálavě. P.S Honzo ty máš tolik času v práci psát takové dlouhé komentáře?:-)
Vůbec bych Honzovi nic nevytýkal, ale spíše bych ho chválil za správnou a rychlou reakci, obzvláště v tomto velmi suchém roce, kdy většina rádoby-echt jezdičů brečí, jak je svrbí ruce a splouvali by, až by brečeli a pak skutek utek... Najednou ticho po pěšině, proto Honzovi coby zpravodaji přímo z terénu fandím a držím palce, aby vychytal moc pěknou ww, kterou nechytneš každý rok, ale také třeba jen jednou za život. Protože za takovou Divokou Desnou z vyrovnávačky Dlouhé stráně bych neváhal vyrazit přes celou čr.
A nemátě někdo číslo na hráznýho na Dlouhých stráních? Voda zase stoupá, ráno by to ještě mohlo jít, ale pěšky je to dost vopruz, radši bych si domluvil možnost dojet tam autem.
Autem tam jezdíme pořád a nikdy nebyl problém a to jelo auto z elektrárny kolem nás. Zítra se tam taky chystám, jen nevím jestli to neutnou, odpoledne to přibrzdili na 6,5m3 v Koutech to by bylo ještě dobrý, ale jestli to přitáhnou víc, tak je to šutrovačka. Vyzkoušené minimum je 2,5 z přehrady, ale to nestojí za moc.
V kolik se tam chystáte, že bych se přidal?
Tak pokles už začal. Olše by opět šla, Lomňanka má pořád ještě nadstav, ale může se stát, že zítra už bude třeba zase bez vody, uvidíme jak moc rychle bude opadat. Morávka pod přehradou ano, nad ní ještě ne a pod Vyšními Lhotami zkušení mohou od 49°37'35.392"N, 18°27'42.906"E. Tam se ve Skalické Morávce 49°39'2.617"N, 18°25'30.763"E voda větví do řady ramen. Při 40 kubících půjdou případné překážky někudy objet, ale nesmíte zvolit hloupě. Pak by vás to taky mohlo zavléct mezi stromy. Pro zkušené pohoda, pro nezkušené nebezpečná past. Jako když se zamotáte v ramenech na spodní Belé. Pokud se toho bojíte a máte raději přehledné koryto, ale troufnete si sjet dvě-tři obtížnější peřeje WW III, můžete projet třeba jen Profil Morávky. Začít v Dobré na 49°40'7.905"N, 18°24'16.503"E a skončit v Místku u sokolovny 49°40'20.607"N, 18°21'41.278"E. Já osobně dám přednost průtoku 10-15 kubíků, kdy je Morávka pod Vyšními Lhotami techničtější a hravější, ale taky náročnější na orientaci. Sjízdná je teď Bílá Ostravice od Mezivodí 49°25'31.233"N, 18°24'35.993"E po vysedací místo pod poslední peřejí a posledního domku v řadě u odbočky na Starých Hamrech (vysoký strmý břeh!)49°27'46.250"N, 18°27'2.565"E. Zítra nejspíš klesne na hranici sjízdnosti, spíš pod ni. Mohelnice a Čeladenka mají stále vody příliš, ale pokles bych čekal už během zítřka, na nedělní splutí se možná budeme modlit, aby tomu deštík v sobotu vpodvečer znovu trochu pomohl. Bystřička, Vsetínská a Rožnovská Bečva jsou zatím mimo hru, stejně jako říčky a potoky v jejich okolí, mají vody životu nebezpečně. Zajímavé je, že to asi hlavní javornický hřeben rozděluje jak podle pravítka na moc-málo, povodeň-sucho. Jo a na Tichávku a Lubinu teď taky zapomeňte. Křišťálovou kouli nemám, ale zkusím prognózu na zítřek střelit od pasu: Olše a Lomná ano. Morávka pod přehradou ano až do F-M. Zdrojnice Morávky nad přehradou, Mohelnice a Čeladenka možná až odpoledne, ale myslím, že klesnou a půjde to. Ovšem je to s velkým otazníkem. Bečvy ještě ne, Bystřička možná ano nad přehradou, to nejspíš klesne taky. Na zítřejší dopoledne bych si asi dělal zálusk spíš sjet něco, co přitéká z bočních údolí, má malé povodí a minimum přítoků. To jsou ale prudší a úzké potoky, které mohou být zablokované, vyžadují předem prohlédnout odstranit překážky a případně jistit. V neděli by mohly být stavy na většině toků dobré, odpoledne už někde i nízké Ale je to jen takový nástřel, všechno může být jinak - pokles může být jak ještě rychlejší, tak ho může zbrzdit déšť v sobotu pozdě odpoledne a k večeru. Možná jsou to spíš moje zbožná přání. Ale budu se jich držet zuby nehty, svrbí mě ruce. Zítra chci jezdit, takže pokud stihnu něco napsat, tak jen krátce ráno než vyrazím a pak večer po návratu. Jestli potřebujete nějakou specifickou informaci, napište mi na mail.
P.S. Neboj Růžo, já práci neošidím. Co jsem obětoval tomu, abych dal echo, co v Beskydech jet a čemu se vyhnout, to mám od začátku měsíce dávno nadpracováno.
Ještě dodám, že Bílá Ostravice bude mít asi zítra už málo vody, kdo by na ni chtěl vyrazit, nemůže čekat do odpoledne. Prozatím se situace vyvíjí víceméně tak, jak jsem čekal. Možná jen ta Čeladenka klesá rychleji, tak abychom ji zítra nepropásli. Ráno bude moudřejší večera.
Ajajaj, čekal jsem rychlý pokles, ale na tohle byla moje fantazie slabá. Čeladenka má v sobotu ráno vodu skoro ideální, Bílá Ostravice už jí má jen tolik, že z Mezivodí to bude šutrovačka, od soutoku se Smradlavkou by to mělo jít líp, ale odpoledne to nepůjde asi vůbec. Mohelnice má průtok plně v mezích jetelnosti, zatím kolem 80 cm a 16,5 kubíku v Krásné (srovnej s videem na Youtube), ale během do odpoledne možná (stejně jako Čeladenka) klesne k hranici jetelnosti. Dtto zdrojnice Morávky - teď ještě skvělé, odpoledne nejspíš jen taktak, nebo vůbec. Morávka pod přehradou: kaňon má vody až lehce přes hranu, vršek bude skvělý, dole pod kolmým prahem silné vývařiště, je třeba boofnout. Z Vyšních Lhot ano, některé technické pasáže budou zalité, některé průjezdy půjdou ošidit a objet. Počítejte ale s možností, že povodeň někde shodila nějaký stromek a nezapomeňte doma mozek. Lomná a Olše z Jablunkova mají koryto sice bohatě naplněné, ale plně v mezích toho, co se běžně jezdí. Na Lomné ovšem přeneste většinu kolmých stupňů, vývar bude silný(!), nebo skončete u železničního mostu a úsek, kde je stupňů nejvíce, vynechejte.
My začneme dnes v 10 na zdrojnicích Morávky, ty jsou už teď na pěkném průtoku, pohlídáme si Mohelnici, aby nám zas nepoklesla příliš. Čeladenku už nejspíš nestihneme, ale nedá se stihnout všechno.
Kdo si troufá na mírnější divokou vodu WW II, ať volí Olši nebo Morávku z Vyšních Lhot. Ale buďte připravení, že i tam místy může být obtížnost o jeden stupeň vyšší.
Kdo nemá zkušenost na splutí WW II-III, ten by měl raději plánovat hezkou letní dovolenou a nepokoušet štěstí. I na jindy zcela mírné řece může za povodně číhat nebezpečí. Netřeba tahat smrt za fousy.
Teď v tuto chvíli to vypadá tak, že zítra už nebude moc z čeho vybírat.
Bohužel už se někdo našel. Sáhl na fousy a skončil. Tak nevím, že by kandidáti na Darwinovu cenu? Kidi, dávejte bacha!
see strava.idnes.cz/patrani-po-vodakovi-na-lubine-djx-/ostrava-zpravy.aspx?c=A140518_083556_ostrava-zpravy_cen#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
Bože... No víc jsem asi udělat nemohl. Nemůžu každého vodit za ručičku, a před splouváním Lubiny jsem varoval. Prý bez přileb, bez vest, zato s flaškou. Jestli měli ten raft půjčený (na povodňovou vodu bez přileb a vest), měli bychom se vynasnažit společnými silami takovou půjčovnu poslat ke dnu tím, že před ní všechny budeme varovat.
Myslim, že to asi nebyli čtenáři vodáckých serverů. Dvě lodě, štyry lidi, ani z článků neni znát, jestli to byly aspoň deblovky, nebo raftíky ze supermarketu. Ale podle rukopisu, to vypadá spíš jak ty vloni v Třebáni. (vožerem se, nafouknem a jedem)
To, co jsem zahlédl na jednom záběru vypadalo jako Orinoko. Pokud to byl záběr opravdový a ne ilustrace, tak evidentně najeli jez šikmo. Ta loď se tam mlela ve válci.
Dnes se daly Morávka, Slavíč a Mohelnice za velmi dobré vody, zítra už budou mít skoro určitě podstav, bohužel. Naděje sice umírá poslední, ale realistický odhad je takový, že ráno bude po žížalkách. Věřil bych tomu, že by třeba ještě mohla téct Morávka pod přehradou, ale možná i to je jen zbožné přání (teď večer začali odpouštět opravdu inetnzivně, snad to nechtějí všechno vypustit přes noc). Čeladenka už je bez vody, dala se dobře dnes dopoledne (schválně - byl tam někdo?). Lomná je teď na dolní hranici, zítr určitě nepůjde. Olše by mohla do zítřejšího dopoledne vydržet nad dolní hranicí, tam bych si dovolil být lehce optimistický. Otazník visí nad Lubinou, ta by možná zítra ještě mohla vodu mít. Bystřička nad přehradou zítra určitě ne. Rožnovská, Vsetínská a Spojená Bečva by taky snad mohly do rána vydržet, ale ruku bych za to do ohně nedával.
I když to už nejsou Beskydy, přihodím tip na horní Odru. Povodí má velké a neopadá tak rychle, to by měla být na zítřek tutovka.
Mohelnice na hraně, pokud to máte blízko a můžete okamžitě vyŕazit, mohli byste to stihnout, začít bude nejlépe až pod Zimným potokem, případně předrncat první úsek od lávky pod Papežovem (tam jsou dva stromy - nad a pod Zimným). Stupeň nad Krásnou už je opět skoro jako kdysi. Čeladenka je suchá. Kaňon Morávky pod přehradou ani náhodou, to je na utopení. Od Vyšních Lhot ano, klidně by stačilo i míň jak polovina současného průtoku. Ostravice 11 kubíků ze Šancí není nic moc, ale stačí. Lomňanka pod minimem, Olše(Olza) ano. Horní Odra s přehledem. Já volím horní Odru, tam je to tutovka.