Ahoj, chceme ve skupině kamarádů vyrazit přístí víkend na Salzu, budeme brát kajaky ale dost lidí plánuje splutí na nafukovacích Pálavách.
Mám dotaz pro zkušené, zdali je to dobrý nápad na Salzu vyrazit na nevylevací nafukovačce.
Na 4Padlers mi ukazuje stav 165cm ve Wildalpenu.
Chceme jet z něj až na konec soutěsky.
Díky za informace.
Je to naprosto běžné, pálavistů je tam hodně. Ale aspoň nějaké zkušenosti a nějaký "safety" kajakář není na škodu.
myslím si, že Pálava není na Salzu moc vhodná i když sem tam je někdo na ní vidět. Při každém zalití sedíš v ledové vodě a musíš neustále vylévat. Vhodná je Baraka, nebo jakákoliv jiná nafukovací deblovka s vylévacím rukávem.
nezbývá než souhlasit.ostatně na veškoerou WW je vhodná loď se samovylévacím otvorem. A toho safety kajakáře bych taky doporučil
Jistě že je vylévačka vhodnější, dokud ale nebyla, jezdila se Salza na pálavách běžně.
Souhlas, lidi neblbnete! Jel jsem to za podobneho stavu na Orinoku a skoro uz nuda, spis jen kochacka. Za 160cm se to da jezdit i na klasicke otevrence (jen pro zkusene!!!), takze Palava plavidlo dostatecne vhodne. Obtiznost s vodnim stavem rychle roste a tez je treba si uvedomit, ze Salza rozhodne neni Vltava z Vysaku, coz si tazatel snad! uvedomuje.
Viděl jsem jak nějaká parta čechů jela soutěsku na obdobě nafukovcích pneumatik. Salza je ledovcová řeka a velmi záleží na vodočtu, který se může celkem rychle měnit. Možná více než o lodi je to o zkušenostech a vybavení. Otázkou je jaké budete mít k Pálavám vybavení. Tedy kvalitní vesty a neopren. Průser se může stát vždycky.
Salza není rozhodně ledovcová řeka. Voda je tam studená, ale mezi ledovou a ledovcovou je hodně velký rozdíl.
Nedá se nic jiného než souhlasit! ;-) Salza pokud vím nepramení na žádném ledovci, takže není možné jí považovat za nic jiného než řeku resp. vodu ledovou.
Ahoj, pálava opravdu není moc vhodná nafukovačka na takovouhle řeku (jakoukoliv WW) jakmile do ní nateče voda, tak si musíš udělat čas ji vylít a když ho nemáš tak ovladatelnost jde rapidně dolů a brzo se cvakneŠ. lepší si půjčit orinoka nebo baraky. každopádně přeji pěkný počasí, mi loni zažili povodně
ahoj, všechno jsem nečetl, tak je možné, že už to tu někdo napsal.
Sjet se dá samozřejmě i na pálavě(staré i nové). Vše záleží na umu posádky. není to složitá řeka, jen dávejte pozor na kapsy v soutěsce. při určitých stavech můžou být nebezpečné.