Chci pořídit singl nafukovací kajak na klidnou vodu, tudíž je prioritou rychlost (v mezích možností nafukovacích lodí).Vidím to na duel Helios vers. Swing (ev. Solar). Nebo úplně něco jiného? Co radíte? Díky
Pokud je prioritou rychlost, doporučil bych swing - jezdit na něm můžeš i bez šprajdy (no ber to lsovo s tolerancí :-)), zase se v něm tolik neopálíš. Do Heliosu se ti zase vejde více bagáže - máš výběr délkově ze dvou typů. Je to bráno jako čistá rekreačka, ale ujede toho docela dost - ovšem zalévá se poměrně snadno... ono všechno má své, záleží na tom jaké jináý požadavky na to máš.
Rychlý je AE Airfusion (obvykle všechny předjíždím) ale je drahý a méně vhodný na projíždění šlajsen (tenký materiál). Docela dobrá volba by mi přišla Traveller, ještě se někde prodává. Jinak Swing, bez problému se do něj vejde týdenní bagáž.
Na Swingu mě trochu odrazují ty kovové výztuhy, jinak je to favorit. Co ten Helios? Zdá se mi nejpraktičtější, ale pokud bude výrazně pomalejší, tak dám přednost jinému. Airfusion neznám, prodává to v ČR někdo?
Díky moc za rady.
Swing měl s výztuhami problémy v první generaci, mě se ho taky o výztuhu podařilo protrhnout. Teď je v prodeji verze 2 s vychytanými některými chybami. Na raftu najdeš diskuze s popisem problémů a jejich řešení svépomocí. Airfusion pro ČR a SR prodává nějaká slovenská firma, já ho mám z Dánska. Je to ale 2,5x dražší než Swing. Záleží co chceš jezdit - řeky ZWC s občasnou šlajsnou/mělčinou = Swing/Solar; maratony a dlouhé štreky na velkých řekách či moři = Airfusion/Seawave
Jde mi o to, že jezdím celkem dlouhé výlety (převážně klidná voda) a občas tahám loď i daleko od vody a samozřejmě každou chvíli jez.S plasťákem je to dřina, Solar 410 jezdím s dětma. Chci něco kratšího - skladnějšího, co můžu sbalit i do vlaku. Líbil se mi Sevylor Pointer, ale nikdy jsem ho v reálu neviděl.Takže Swing/Helios/Solar 1/Pointer. Bude tam zásadní rozdíl v rychlosti?Díky
Rozdíly v rychlosti budou minimální. Na dlouhé výlety bude klíčová pohodlnost posezu, v Heliosu sedíš na dně a opěrka zad není moc pevná; trochu lepší sezení je v Solaru, třetí z GTX co jsi si předvybral je na tom asi nejlépe. Na Swingu se skutečně dá ujet slušná štreka, dal jsem na něm vloni Lužnici Suchdol-Bechyně za dva dny. Ten Sevylor vypadá zajímavě, ale v reálu jsem v něm na rozdíl od předešlých neseděl takže nemohu posuzovat ale hádám že bude minimálně srovnatelný se Swingem.
Přesně to jsem potřeboval vědět.Zkusím omrknout Sevylor, jinak beru Swing.
Díky moc. AHOJ
Já mám Twist II vím, že je vodáky opovrhován, ale já si ho nemůžu vynachválit.O víkendu jsem sjížděl Ohře v singlu na Twistu II a musím vyjádřit největší spokojenost. Kajak je naprosto super, lehounký, skladný, pěkně jede. Ale nejvíc mě překvapila jeho odolnost, neboť jsem poměrně často drhnul o dno a na kajaku není nic vidět. Prostě super :-D Ale opravdu největší výhoda je ta váha a skladnost. Co se týče rychlosti, tak jsem v pohodě stačil plastovým kánoím co jeli v deblu:-)
Akurát včera som to písal v inom vlákne, odporúčam porovnať si dno a ponor kajakov.
Ak chceš kajak na turistiku a aby bol čo najrýchlejší, volil by som rozhodne Heliosa.Nielen že je užší ako Solar, ale má iné dno a vody sa dotýka len úzkou časťou a nie je zaborený "hrubými balónmi" ako je to v prípade Solaru či Twistu, ktoré kladú značný odpor.Helios sa "hrubými balónmi" vody dotkne, len v prípade naklonenia, čo sa väčšinou stáva začiatočníkom. Po prvom nasadnutí do člna máš pocit, že je menej stabilný, ale na to si rýchlo zvykneš a po 100m pádlovania už čln pod zadkom ani nekmitne a dotýka sa vody podstatne menšou časťou ako Solar/Twist/, tým musí byť Helios logicky pri rovnakom vynaložení energie rýchlejší, fyzika nepustí.
Kryté veľké paluby na batožinu sú ozaj výborné a v spojení s dvomi "sieťami" a jedným gumenným popruhom na dvojke sa hravo nabalíte aj na viac dní.Sedačky Heliosu sú absolutne pevné a sedí sa v nich veľmi dobre aj na dlhej plavbe.Ja mám sice dvojku, ale predpokladám, že v jednotke sa bude sedieť tak isto.
Na splavovanie by som bral skôr Solar, kôli šírke resp stabilite.
Díky za rozbor, moc mi to pomohlo. Můj favorit byl Helios, ale skoro nikdo ho nepochválil...Pokusím se oba vypůjčit a porovnat je (Swing x Helios).
Nz, pre ôplnosť doplním foto, kde je ponor Heliosu pekne vidieť
Stojí tiež za zmienku, že kajak pri použití smerovej plutvy dobre drží smer a nevrtí sa.
http://imageshack.us/f/690/6byd.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/560/2qmh.png/
http://www.nafukovacie-lode.sk/content/nextphoto/big/044022-a.jpg
Perfektní, díky. Takže nakonec můj tajný favorit Helios...
Ještě by mě zajímal tvůj názor na použití Travelleru. Mám možnost koupit starší. Na tekoucí vodu bude OK, ale na štreky asi ne... ?
Díky
A nemáš chuť si postavit vlastní?
http://www.yostwerks.com/InflatableMain.html
PVC placgta se dá snadno sehnat a lepit ...
Presne tak, ja som ho síce nemal možnosť vyskúšať, ale chalani dávnejšie spomínali, že je v ňom riadne nepohodlné sedenie, vraj už po pol hodine bol "drevený" a že je dosť cítiť bočný vietor.
Jinak na airkayaks.com je výprodej starého modelu AirFusionu za 600$.
Hele a co je vlastně Gumotex Seaker(http://www.youtube.com/watch?v=CvPKL9RMW6Y), který není v oficiální nabídce Gumotexu? Je to nějaká modifikace Swingu?
Seaker je na moře, ovšem už není vyráběn, je nahrazen modelem Seawave
Na swingu jsem ujal za 2 Roky 2000km doporučuju http://www.youtube.com/my_videos?o=U
Ke swingu mám trošku ambivalentní pocity - jízdně velmi dobrá loď, konstrukčně ji gumotex dost zvoral. Když jsem na raft.cz popsal asi jako první své výhrady, výrobce vše odmítl - a za rok hodil na trh druhou verzi, na které provedl všechny navržené úpravy - což mi potvrdilo, že po odchodu Rybnikáře je asi v té firmě něco divného i ve vztahu k zákazníkům. Na swingu jezdím dál, kovové výztuhy po těch pár letech považuji spíše za pitomost, která obtěžuje majitele - jízdně v tuhosti loď neovlivní, nafukovací výztuha by méně otravovala a horní kryt by udržela stejně - pokud tedy u té druhé verze má šprajda nějaký funkční smysl, u té první neměla vůbec :-)). Pokud jde o tvé dilema, jestli jezdíš na klidné vodě a nemusíš řešit zalévání, vyber si helios - pro tvé užití je poměr výkon ceny asi ideální.
Ahoj lidi,
co myslíte, mám cca 106 kg, u Swinga I píšou nosnost 120 kg... Myslíte si, že je s touto váhou tahle loď pro mě ještě v pohodě, nebo už jsem na ní moc těžkej? Je mi jasný, že se asi nepotopím, ale aby to ještě nějako přijatelně jezdilo..
Ahoj,
nosnost 120kg se udává při plném zachování plavebních vlastností. Každopádně doporučuji vyzkoušet, třeba na některém z vodáckých dnů GTX.