Ahoj,
nad kajakom Swing je už istý čas poznámka vylepšený. Vie mi niekto napísať konkrétne ako a o čo, prípadne porovnať ho so starým Swingom? Som fanúšikom "vzducholodí" a po Pálave a Barake by som rád vyskúšal kajak. Vďaka, ahoj Ivan
Ahoj,
"nový" má pevnější límec takže na něj jde dát špricka, tedy ne neoprenová ale nějaká turistická s gumou. Dále má vylepšené uchycení vzpěr.
Záleží hlavně pro jaký účel "vzducholodní" kajak chceš - Swing je výhradně rekreakční loď, tudíž je z "papíru". Neznamená to, že by byla špatná, jen nelze očekávat vysokou odolnost. Já osobně preferuji Safari - je o trochu těžší, ale jde sbalit do menšího objemu a při správném oblečení na něm jde jezdit i v zimě. Taky je rychlejší a obratnější, ale zase méně odpouští chyby.
za mě taky safari, proti plastu je to pořád hodňoučká lodička, jezdil jsem s ním WW3 a opravdu je to maximum zkusil jsem trnávku a to už bylo prostě moc... jinak na tomto odkazu je popsáno pár dobrých úprav a všechny můžu doporučit(osobní zkušenost)
http://www.raft.cz/Clanek-Safari-pro-turisty---aneb-dodelej-doma.aspx?ID_clanku=642
To o čem píšeš není safari - safárko je sit on top kajaáček bez límce a etdy i šprajdy. To o čem píšeš je traveller - který má sice ze safárka spodek, ale na něm krytou nafukovací palubu s límcem
No vylepšený límec není přesné - nový swing má, na rozdíl od první verze, skutečný límec - asi stejný jako míval gumotexácký kajak traveller (možná je to dokonce on, ve fabrice ho prostě znovu použili). Původní swing měl jen takový textilní ráfek a úchyty na šest suchých zipů, které absolutně nedržely - byla to jen taková hra na použití špricky maximálně proti mírnému dešti. Na tohle už by měla jít šparjda (ne klasická na plast, ale textilní) - tu prodává gumotex za necelou tisícovku (fuj), ale jde tam použít i šparja vyráběná hikem za pět stověk (mimochodem, je lepší i líp ušitá). Doufám, že ke změnám swingu patří i úprava uchycení kovových vzpěr. Nové je sezení - to původní bylo extrémně spartánské. A opěrka pro nohy má být taky nová - na rozdíl od té původní snad půjde i upravovat podle výšky jezdce :-)). Naopak zipy upravené nejsou, takže budou dál protékat ... no vyzkoušej. Je to jízdně hezká lodička, dost jsme si ji zamiloval za ten rok, co na ní jezdím - na rozdíl od první verze ale snad bude i trochu slušně udělaná, ta první byla na zabití výrobce :-)). A dej si pozor v obchodech - vesele prodávají verzi původní a na to, že existuje nová ani neupozorní - potřebují se těch starých zbavit :-)).
Vďaka za názory, pozorne som si ich prečítal a viac menej sa rozhodol pre "nový" Swing. Na môj "prestup" z kanoe do kajaku mi na začiatok bohate stačia vody do WW II.Trošku som sa zľakol toho prirovnania materiálu k papieru, ale výrobca Gumotex udáva dno a bočné valce z Nitrilonu a len kokpit z Hevealonu. Safari je celé z Nitrilonu, takže dúfam, že až taká katastrofa to nebude. Ide mi vyslovene o univerzál, na ktorom sa dajú menšie, pekne tečúce, nie veľmi náročné riečky, ale i nížinné, pomalé, väčšie rieky. Škoda tých zipsov, ale človek nemôže chcieť všetko. Naozaj posledná a dosť podstatná otázka. "Vpracem" sa do Swingu aj so svojou výškou 190 cm a váhou 90 kg? Ešte raz vďaka za názory a všetkým dobrú vodu. Ahoj, Ivan
Ahoj,
na to co píšeš, by ti měl Swing bez problémů dobře sloužit i při tvých "dimenzích". Pohlídej si hlavně abys dostal nový typ. Poznáš ho zejména podle límce, u nového je pevný, na starém je to jen textilní pás se suchými zipy.
Je to nitrilon, je to tenčí Nitrilon - vylehčený. Za rok intenzivního ježdění včerna Salzy, Vvařince, Čeňkárny atd. jsem ho v řece neškubl - takže odolnost menší než třeba K1 ale pořád dobrá.
Ahoj lidi,
co myslíte, mám cca 106 kg, u Swinga I píšou nosnost 120 kg... Myslíte si, že je s touto váhou tahle loď pro mě ještě v pohodě, nebo už jsem na ní moc těžkej? Je mi jasný, že se asi nepotopím, ale aby to ještě nějako přijatelně jezdilo..