v rámci kajak výletu na Salzu jsme dali malou privátní feratu kousek od Wildalpenu. Z popisu cest na různých serverech jsem teď trošku zmaten ohledně sestupu. Český popis píše sestup stejnou cestou, což jsme udělali a byl to opravdu pakec. Rakouské popisy mi nejsou moc jasné. Byl tam někdo? Dá se sejít jinudy?
já tam byla minulý týden, taky jsme si odskočili při neděli ze Salzy. Ferrata je typická tím, že je jednosměrná, takže jít dolů stejným směrem je blbost, vždycky se na ní váže sestupovka. Je krásně značená, jdeš až dolů po červené lesní pěšinou. Pokud jste opravdu vylezli až nahoru, musela vás ta červená trknout do očí. Fotky ze sestupu zrovna nemám, ale pro ostatní posílám odkaz, abych vás nalákala, bylo to perfektní.
A déčko to rozhodně není, jak praví průvodce, obtížnost bych hodnotila max céčkem
http://hrabboats.rajce.idnes.cz/Salza_Salza_Klettersteig_6_2012
fotky pekne. mam otazku prosím. kolko stoji permit na baraku ? pre splav na jeden den ?
srdecna vdaka
Nic, na Salze se platí jen za rafty, ty ale musí mít (nevím jakou) registraci.
srdečna vdaka
raft může na salzu pouze s koncesí vydanou štýrskou zemskou vládou a musí být opatřen poznávací značkou....takže jinak než komerčně je to neschůdné...ostatní lodě, pokud jedete soukromě neplatí nic. Pokud se jedná o komerční nebo hrazenou plavbu, jsou zpoplatněny i kanoe, kajaky i vzducholodě...
ahoj, dík za info, bylo to bezva, ale měli jsme s sebou nováčka, vylezli až po strom s karabinou, zhodnotili mraky a jeho sandále, nechtělo se nám lézt výš kvůli hrabance a klouzání a z českého popisu bylo jasné, že musíme zpět stejnou cestou. Jinak souhlas, ferata je pěkná, hezké výhledy na řeku a okolí, taky bych hodnotil spíš tím céčkem, až moc železa...pod déčkem si představuju seewand, ten má éčko jen proto, že je tak dlouhej :) Lezli jste i něco dalšího v okolí?
aha... tak to jste ještě nebyli nahoře. kdybyste lezli kousek dál, tak tam to možná lízlo déčko, malinko se to tam tahalo na rukou, začlo nás to trochu bavit. sedli jste si na vyhlídkovou sedačku? ta byla!
v blízkém okolí jsme nic nelezli, jezdíme rax, hohewand, letos se zašijeme zase někam jinam. ale kousek od wildalpenu jsou sportovní cesty, takže příště kašlem na železa a berem lana ;-)
Je pravda že je ta ferrata soukromá tedy se tam musí platit? A kolik chtějí?
ano, paní chtěla 5 Euro za osobu...odpovídající příspěvek za to množství železa ve stěně...
mno my nevěděli komu kolik, žádná kasička, tak jsme prostě šli. někde jsem ale četla, že tam musíš jen s průvodcem. v tom případě bych se na to ale vyštvala, lozit s průvodcem po žebříku...
Zná prosím popis cesty k té feratě? Třeba úplně nejlépe nějaký průvodce jako článek, nebo aspoň GPS souřadnice. Na salzu jedeme tento víkend a chtěli bychom dát i toto, ale vůbec nevím kudy tam
Z Wildalpenu se jede po proudu dolů. Nevím kolik to mohlo být, asi tak dva tři kilometry, chvilka. Na pravé straně uvidíš velký žlutý statek, stavení. Naproti nalevo mini odstavná plocha (asi pro tři auta). Z kopce teče malý potůček do Salzy.
Tam zastavíš a uvidíš malou pěšinku podél cesty. Po ní se vydej a pak pěšinka začne bočit do lesíka. Narazíš na žebř, to je nástup.
Řeku Salzu budeš mít pořád po pravé straně cesty. Z cesty jdou vidět řetězy, šikovným okem.
Super.. moc dík. A ve smyslu podej prst a sežer ruku mám další otázku: Salzu jsem jel začátkem července ještě nad přehradou a ve skále jsem tam viděl taky nějaké feraty. Tušíš jak se tam dostat a co je to zač? Vybavení si totiž vezeme půjčené z Brna, tak ať se taky využije. Ale ještě jednou dík
Tak jsme ji úspěšně zdolali ;-) Jak tu někdo psal, že se jde stejnou cestou dolů, tak to je podle mého hloupost. Asi by to seštrejchat nějak šlo, ale trvalo by to minimálně stejně, nebo ještě déle, než po té stezce v lese. A sice se v obtížnostech moc nevyznám, ale ten poslední úsek, který už neměl ve skále železo vůbec žádné byl docela výživný. A ještě jedno info. V tom lese asi popadaly stromy, protože jsme v jednu chvíli červenou úplně ztratili a dalo práci se znovu dostat na správnou trasu. Nicméně mimo tu stezku ať to nikdo nezkouší - vypadá to pár metrů dobře, ale pak les končí kolmou stěnou a zdar
jo prý tam nějaké ferraty jsou, ale jestli se ti o nich podaří něco zjistit, tak hned hoď echo na email, já fakt nevím ;-) spíš si zajeďte do Raxu, tam je jich hromada na jednom místě.
ta obtížnost je taky tak trochu subjektivní názor, pro mě jako lezce to bylo lážopláž, někdo se zas zapotí.
někteří odhadují éčkovou ferratu jako trojku UIAA, takže trochu zkušeností s lanem a jde to poznat.
jo a tu červenou jsme taky na tom vysekaném palouku na chvíli ztratili ;-)