ahoj, vysvětlí mi prosím někdo zkušený pár termínů: krmící vracák, díra... a také proč mě pulsující karfiol převrátí při nastoupání a pak, hlavou dolů vysává na dno? Blbě, opravdu blbě se mi v tom eskymovalo...
Nevím, jestli jsem zkušený, ale pojem krmící vracák jsem opravdu neslyšel. Třeba je to vracák za náročným úsekem, kde vysílení vodáci krmí ryby... :-)
Díra je zkrátka díra, kdekoliv, v čemkoliv.
A že je lepší se karfiolům vyhnout, ví každý průměrný vodák. Ony ty podhladinové proudy jsou dost nevyzpytatelné.
U nás když se řekne "díra", tak se tím myslí takovej ten typ válce, do kterýho spadneš z výšky, špatně se boofuje a hodně blbě se z něj vyjíždí. Jo a taky bývá vidět na poslední chvíli, protože před ním bývá velká vlna..
U nás když se řekne "díra", tak se tím myslí takovej ten typ válce, do kterýho spadneš z výšky, špatně se boofuje a hodně blbě se z něj vyjíždí. Jo a taky bývá vidět na poslední chvíli, protože před ním bývá velká vlna..
To já si pod pojmem díra představí co se stalo kamarádovi. Prostě "součet" vln způsobil, že se najednou propadl o víc jak metr níž než jsem byl já. A to jsem jel vedle něho.
no diera može byt aj ked pri vysokom prietoku a vacsom spáde rieky, voda obteka kamen z oboch strán. može sa tesne pred kamenom zdat, že voda tecie "do kopca" a tesne za kamenom sa vytvori diera-vracak. tam "zaparkuješ" aj tak, ked prejdeš cez kamen a zhora tam proste spadneš. stava sa to hlavne menej skusenym vodakom, ked v podstate ešte nevedia ovladat dostatocne svoje plavidlo. "pozname to azda všetci - usilovnym kontrovaním vpred"...
krmici vracak je podla mna vracak, ktory ma dostatocnu energiu aby ta vratil naspat do valca alebo pod stupeň aj bez padlovania. Ak si spominam spravne, tak na kanali v Mikulaši su minimalne dva taketo pripady. Podla mna by to mohlo byt takto, že tebou krmici vracak opat "nakrmi" prudnicu.
Díra:
Souhlasil bych, že díra je prostě díra. Kdybych říkal kamarádům: "Ty jo spadl jsem do pořádné díry voe!", myslel bych tím určitě nějaký válec za vyšší hranou.
Krmící vracák
To bude nějaký slang, kterým bych si nezatěžoval hlavu. Dokáži si představit, že z významu slova, to bude vracák, který Tě nechce pustit ven. Takové ty kolovadla na silně tekoucích řekách. Prostě by jsi rád vyjel, ale je tam silné rozhraní, vysoká hrana apod.
Pádlo
Jdi do klidně do kosatky, je to levné a radši se nauč správně pádlovat, než investovat do drahého pádla. Hlavně, aby list nebyl příliš měkký.
Souhlasil bych, že díra bude asi válec. I v anglicky mluvících zemích je válec označován jako hole - díra doslova a přijde mi to i logický, jsou to takový mrchy bezedný. Krmící vracák bych viděl jako vracák, kde si člověk nemůže jen tak zaparkovat a počítat ptáky na nebi, protože voda v něm nestojí, ale naopak odtejká zpátky do proudnice, pravděpdobně spíš i do nějaký tý díry, nebo podobný nepříjemnosti, kterou "krmí". Takže shoda s několika předešlými.
No a karfiol je prostě potvora. Když vybublá je nejlepší pádlovat přímo na jeho střed. Právě jak ta voda vyvěrá, tak se rozlejvá trochu nepravidelně, ale s tim vysáváním nevím. Sám zkušenost nemám. Když jsem v karfiolu eskymoval, nikdy mě to vycucnout z lodi nechtělo, jenom to tak prostě kolem mě různě výřilo a proudilo a čistě teoreticky si to představit přesně neumim, ale spíš bych to viděl tak, že třeba tělo, který je hlouběji bere čistě náhodně proud opačnýho směru, než loď na hladině. No a opačně působící síly způsobí pocit vycucávání z lodi. Ale to je čistě moje představa, která může být špatně.