Ahoj,
potřeboval bych poradit. Jsem uplný začátečník a rozhodl jsem se, že se pustím do světa kajaků a divoké řeky. Našetřil jsem si nejaký ten peníz a ted uvažuji o koupi svého prvního kajaku. Mám možnost koupit kajak z druhé ruky(bliss stick mystic) prasklý a nasledně profesionálně zavařený.Cena pod 10000kč (na naučení základů a jednu až 2 sezony). Nevím jak hodně vadí tato vada a jestli to vůbec já, jako začátečník, poznám . Našel by se tu někdo, kdo by mi poradil a třeba mi dal další instrukce na co si dát pozor při jeho koupi? Do budoucna bych se chtěl věnovat creekovaní o 106:)
Předem díky za odpovědi
svár na plastu je pro představu jako svár na železe . Pravděpodobnost že s ním bude problém je malá . Jediná otázka je proč prasknul ten kajak . Jestli to je tím že jeho jezdič na něm dělal psí kusy tak si s tím nemusíš dělat starosti páč jako začátečník budeš jezdit zřejmě jinak .Případnou prasklinu lze i v domácích podmínkách snadno opravit , ale profi oprava je drahá a tak se toho většina po prvním prasknutí hned zbavuje . Osobně nevěřím že budeš muset ale nějaké další prasknutí vůbec řešit a že ti poslouží .
Se žralokem souhlasím jen částečně. Se svárem problém pravděpodobně nebude, otázkou je jak na tom bude těsné okolí sváru. Co se týče vlastní praskliny tak hodně záleží na tom kde je a na tom jak vznikla. Co se týče psích kusů a začátečníků tak moje zkušenost je že začátečníci tu loď ničí víc než ti co to umí :-) Další věcí je na jak dlouho tu loď kupuješ a jak je stará. Na kvalitu plastu má vliv UV záření takže pokud je ta loď 6 let stará a vařená tak předpokládej problémy. Pokud je to loňskej model a praskl protože na tom někdo skočil na kámen mohlo by to bejt v poho.
já s okolím svárů nikdy problém neměl ( samozřejmě je to otázka jestli to někdo nevyhřál , ale to by mělo být poznat ) . Lodě bych řekl až na vyjímky že praskají úměrně s ježděnou obtížností ( zase ale záleží jak se k němu majitel chová i na zw je možno jezdit suchý jezy do kamennýho záhozu ) .S UV zářením pokud teda nebyl skladovanej venku bych si vrásky nedělal . Každopádně je to zřejmě otázka peněz a pro začátečníka by měl vařenej kajak stačit už kuli častým změnám lodi v krátké době . Otázka je jak se bude poté prodávat páč lidi se svárů podle mého neúměrně bojí . Já bych spíš koukal na dno jestli není deformovaný či ošoupaný než na svár .
Kajak je bez deformaci, 2 sezony jezděný. Bez propadlého dna či jiné deformace. Prasklina vznikla pod sedačkou, takže si myslím, že to nebude vada materialu. Samozřejmě je to otázka peněz. Jsem student VŠ a díky dvěma zaměstnáním jsem byl schopen našetřit aspon na tento základ. + další vybavení. Nad otázkou prodeje jsem zatím nepřemýšlel, protože novou loď tak zima 2013. Díky za rady. Ohledně svárů bych toho moc nenašel, takže jsem vám velmi vděčný :)
Ahoj, já bych se toho nebál. Osobně mám kajak už třikrát vařenej, z toho jednou už první majitel. Je fakt, že už se koukám po novym, protože už bude praskat jenom víc a terén kterej jezdim víc a víc tomu neprospívá, ale pokud začínáš, tak nebudeš skákat vodopády po šutrech. Potřebuješ se naučit jezdit po vodě a tam problém nebude. Osobně bych spíš zvážil jestli je na uplný začátky vhodná creekovka, zvlášť když plánuješ jezdit těžkou vodu.
Jestli je doopravdy praskání kajaku úměrné "těžkosti" vody tak mi znova nepraskne. O creekovce přemýšlím, protože tato loď mi bude muset vydržet 2 sezony (student a jeho finanční situace :D ). Vím,že mi to dá chvilku zabrat něž si osvojím alespon základy,ale snad se mi lod poddá. Proto ted o prazdninách trenování na bazenů + nějaká lehčí řeka co se jezdí na kanoii. Pokud vše pujde podle představ, tak na podzim třeba už nějaká těžší WW.
No pokud budeš jezdit v kamenilomu, tak ti kajak určitě praskne dřív, než když budeš jezdit po rybníce, kde asi nikdy nepraskne. No a podle náročnosti a zablokovanosti toku se pohybuješ někde mezi timhle. Když skočíš ze tří metrů na šutr, tak možná nepraskne jenom loď. Nová loďka to navíc možná ivydrží, ale pokud je už loď starší tak plast po letech trošku křehne, takže čim víc ho otloukáš tim snáz praskne. Samozřejmě, že když sem tam potkáš po cestě kámen, tak to není žádný neštěstí, to vydrží i vařenej kajak. ... Tak dvě sezony vydrží jakákoli loď pokud to neni zrovna fakt dobitej kousek, ne jenom creekovka. A klidně i mnohem dýl. Ale na creekovce se nic moc nenaučíš, strašně odpouští, všechno projedeš ani nebudeš vědět jak. Je spoustu dalších lodí, na kterých se naučíš mnohem víc a v klidu s nima můžeš jezdit i těžkou vodu v budoucnu. Např. Remix, Detox, teď už se nevyrábí, ale z druhý ruky bys mohl sehnat hezkýho hosse, lil joea, nebo triggera - všechny tři stejná loď jenom ve třech velikostech. Sonic od perceptiona a spousty dalších. Na nich se naučíš mnohem víc a i rychlejc, a těžká voda jde na nich jezdit úplně v pohodě, klidně zkoukni nějaký videa a na některejch se jezdí slušný věci. Na creekovce nějakou tu lehčí řeku co se jezdí na kanoi projedeš s prstem v nose a na podzim na těžší vodě budeš dost koukat třeba.
souhlas s Martinem, pro začátek je vhodnější asi něco jiného než creek, řešil jsem podobný problém nedávno, naprosto zavrhnul creekovku a pořídil něco mezi playboatem a creekem...mám detoxe a občas sednu do slalomky...ano, první trojková voda mě trestala mnohem víc než ostatní, je takovej kousavější, ale také se mnohem víc naučíš...ted jsem viděl někde inzerát na Inazone...http://www.kajakar.cz/bazar/prodam/prodam-pyranha-inazone-232 když jsem to řešil, všichni doporučovali a chválili...a jestli si budeš lodky vážit, tak plast řešit nemusíš...víc důležitosti bych asi přikládal výběru pádla...
Ahoj,
řešilo se to tu asi milionkrát, jakou loď pro začátečníka. Zkus zapátrat ve starších tématech. Vařená loď je na začátek OK, ale mrkni po jiným typu. Naučíš se dobře techniku a pak Ti krýk posune dál.
zdar, přesne tak jak bylo řeceno, zkus jinou loďku. Např. Dagger Outlaw právě poletuje v hydro bazaru a je to výborná loď na naučení a nějakou tu WW4 na tom taky mužeš sprášit, takže ti to určitě jistou dobu poslouží.
Díky všem za rady, jak ohledně svárů, tak i typu lodě pro začatečníka. Projel jsem si tady forum a zjistil, že je tu doopravdy hodně podobných/ stejných témat. Nakonej budu kupovat Liquidlogic CR 250. Playboat pro mě bude do začátku nejlepší. Našel jsem ho přes inzerat vařenej, jetej 3 sezony a za krásnou cenu. Doufám, že mi chvilku vydrží.
ještě jednou všem díky.
Jarda