Ahoj, vyzkoušel jsem dvě lodě od železného BERT a RAPTOR. O hodně líp mi sedí RAPTOR, stabilita, pohodlí, prostor a tak vůbec. Jsem začátečník a chtěl bych jezdit řeky tak do wwwIII ale i klidné říčky... Napíšete mi někdo svoje zkušenosti s RAPTOREM či nabídnete alternatívu k nemu. Předem díky za všechny podněty.
Zkousis srovnavat nesrvnatelne lode. Bert je tusim cca 10let stary turisticky kajak a Raptor je moderni creekovka stavena na to aby vyhravala kajak-crossove zavody na extremni vode. Raptorem rozhodne nic nezkazis, ve sve tride je to jedna z nejpelsich lodi, ale mozna se zamysli, jestli nechces spis nejaky playboat, na kterem se naucis trochu jezdit. Creekovka mo neprijde jako uplne idealni lod pro zacatecnika (nebude Te tolik nutit jezdit dobre na lehke vode - hodne odpusti). Je to ale na Tobe. Ja mel Raptora vloni na jare na test v Rakousku (spolu se svoji starou lodi) a starou lod jsem vubec neodvazal, ani na Untertalbach, ktery jsem ten den jel poprve... Proste Raptor je hodne povedena lod!
Co se mě blíže týče jsem vysoký 178 cm a vážím 90 kg (nepotopitelný prototyp statného vodáka).
Loď bych chtěl na ježdění to co v současné době zvládnu např. Moravice, Morava z Hanušovic apod. kolem WW II., ale aby mi vydržela i do budoucna
což bych viděl na úroveň Ostravice, rychlá Salza do WWW II.+. Zkušenosti mám z deblu gumáku, z kajaku a parkrát jsem jel na Bertovi většinou klidnou vodu.
Budu rád, když mi poradíš. Chtěl bych loďku jak na divočejší vodu, i na hraní ve vracákách, ale nechci rodeovku.
Zatím díky
Aleš
kup si neco menšího, s Raptorem ti bude všechno pod V připadat jako volej :) Proč nerozšíříš okruh výběru o jiný značky ? Doted jsem jezdil na Innuendu, než se po 8 letech prodřelo a taky se rozhlížím po nový lodi. Jestli jsi začátečník, tak je to ideální lod, seženeš ji za za polovinu peněz a můžeš na tom jezdit klidně IV-V a nebudeš se nudit.
Taky bych zkusil i jiný značky. Prijon Chopper i když nevim jak moc lidí se mnou bude souhlasit, podle mě to je povedenej tvar lodi. LL Remix, Wavesport diesel - tyhle dvě si myslim, že sou moc šikovný a můžeš s nima jezdit prakticky cokoli. Creekovku bych ale asi nebral. Jestli nechceš jezdit IV a vejš je to pro tebe uplně zbytečný. Asi jako offroada na dálnici. Vyber něco spíš podlouhlejšího a ne zbytečně macatýho jako creekovka.
remix je remix
Jen mala poznamka. Disesel je puvodne pokus o creekovku. Bohuzel ne uplne povedenej. Dost lidi okolo mne z te lodi uteklo, ale o vikendu jsem na ni videl mistrovsky jezdit jednoho nemce na spodnim Ventru za dost velke vody. Doporucovat Diesla a psat ze creekovku rozhodne ne jde trochu proti sobe... Nicmene musim souhlasit ze poridit spis trochu delsi lod neni spatny napad.
za sebe jeste jednou vyzdvinu Raptora. Ac je to creekovka, nebude Te vozit uplne zadarmo. Z me zkusenosti Te ta lod bude nuti zlepsovat techniku a snazit se poradne padlovat abys ji dobre ovladal. Na rozdil od mnoho jinych creekovek je dobre ovladatelny a tocivy, takze i hrani na lehci vode je s nim v pohode mozne...
Nevíš náhodou a) proč ty lidi z diesla utekli (v čem byl problém)? b) co s ním udělali (v inzerátech se jetej diesel skoro nevyskytuje? Díky (ps: jen se ptám ze zajímavosti , nejsem prodejce, jen mám diesla v okruhu zajímavých lodiček, ale mám obavu, že adekvátní náhradu za Innuendo stejně nenajdu :) snad ještě po opravě nějakou dobu vydrží...
Nejlepší náhrada za Innuendo je AXIOM, bezdebat nejlepší loď ve své třídě na světě. Pro učení a jízdu do cca WW4 není nic lepšího a z různejch velikostí se dá snadno vybrat.
Diesel, ten starej docela hodně vede směr krásná loď ale tvarově ne zcela povedená, ty nový jsou mnohem lepší.
Nevím o nikom, kdo by z Diesla utíkal, maximálně kvůli obměně vozového parku, třeba na Habitata.
Grofi ho měl a teď má Mafii.
Rad tu padlo asi vic nez dost. Vyjadrim se jen k necemu. FUNa s 90kg rozhodne ne. Ta lod Te moc neuveze a z popisovaneho je to asi nejvic rodeovka... Inuendo je staricka a moc povedena lod. Jen sehnat ted nejake za dobou cenu a v dobrem stavu asi bude problem. Remix je dost povedeny, ale nemyslim ze nejakeho koupis z druhe ruky a v dobrem stavu za dobre penize. Prijon rozhodne nemusi byt spatna volba. Nejlepsi je asi par loi ozkouset a otestovat. Za sebe Ti muzu doporucit Raptora. Dost mozna Ti na tom prijde oravdu vsechno hodne jednoduche, je to opravdu spis creekovka ne lod co umi jezdit jenom jednoduche veci, ale rozhodne je to lod, ktera neco vydrzi a i s tvoji vahou bude vpohode jezdit.
Je trochu otazka co je pro Tebe hrani, jestli chces cvicit prejezdy a prujzedy, hrat si s rozhranima, Raptor neni spatna volba, ale pokud se chces nechat jen tak srotovat valeckama, koukni se nekam jinam. Jen na zaver podotknu jednu vec. Nazory nekterych lidi v teto diskusi koresponduji s jejich komercnimi aktivitami (tedy vychvaluji ne to na cem jezdi, ale co prodavaji)... Takze nejlepe si udelej svuj nazor a ten over tim, ze se na lodi svezes alespon nekde na kanale a zkusis (nejlepe stejny den) tech lodi vic a pak se rozhodnes.
Karel
To s tím tlačením se prodejců do diskuzí mohu jen podepsat...
Pozor, Raptor ani Diesel Ani Remix nie su creekovky. Remix je cisty riverruner - dlhy, ploche dno s hranami. Diesel a Raptor su vhodne na rieky vacsich objemov, su rychlejsie ako klasicke creekovky, ale nie su urcene na male uzke potoky a odrazanie sa od skal. Aj ked to podla mna zvladnu. Ja mam Raptora. Rychla lodicka, dobra do velkych valcov, perfekny vytlak vzadu.
Ale na tvoje jazdenie ti radsej odporucim nieco na hranie - PLAYBOAT - spoznas lahko: ploche dno s hranami, lahko tocitelna, uzsia spica a pata, ale nie taka kratka ako rodeovka. minimalne tri roky si s tym vystacis a rozhodne sa naucis viac... Ostatne je na ww2-3 ako jazdit v autobuse, ani nezistis ze nieco robis zle
Pravdu má. Něco podobného slalomce, jen trochu kratší a naučíš se nejvíc. Jedno jakou značku.
mám dotaz , na naučení je lepší plochý dno s hranama co sedí na vodě jak kachna a v peřejích furt něco šlape na loď , nebo jak jsem si doposud myslel právě slalomový tvary , kde je pěkně cítit náklon a reakce lodi na vodu ?
Necítím se až takový odborník na slalom. Ale popis, "plochý dno s hranama co sedí na vodě jak kachna a v peřejích furt něco šlape na loď (zadek)", mě přijde jako popis jízdy na slalomce, když se nedělají správné náklony, nebo když je loď menší než má být.
No já tomu nerozumým vůbec ,ale když jsem si zkusil slalomku , tak byla velmi citlivá na náklony a pěkně jsem cítil jak to co dělám , tak to co se mnou dělá voda . Na PLAYBOATU jsem měl pocit že je to stabilní , ale ve vlnách jako by se mě nějací vodníci snažili tu zpředu tu zezadu , tu ze strany převrhnout a já se cítil jak při boji s větrnými mlýny . Ale Jsou to jen ojedinělé pokusy na zkoušku a možná je to správně proto se ptám .
jo
A když Raptor nie je creekovka, čo to teda je? :)
Kup si staryho FUNa (rocnik 2007) v zakladni vybave od Jacksona. V soucasne dobe se vyprodava, je to skvela lod na ktere bez problemu sjedes jak Ostravici, tak Salzu a hlavne je ted za bezkonkurencni cenu a uzijes si na ni i jednoduzsi reky.
Ahoj,
dost lidí ti doporučilo creecovku, nebo playboat. Dnešní playboaty byly ještě nedávno čistokrevné rodeovky. Na dnešní Creekovky se nedávno koukalo jako na strašně velké parníky.
Osobně bych volil nějaký střed mezi. Jednak loď nebude tak těžká, jako současné creekovky, pomalá jako playboaty, atd.
Navrhované Inuendo by byla dobrá volba, ale jak bylo řečeno, v dobrém stavu jí asi už nekoupíš. Na loděnici máme několik Mágů od Železného a celkem si to lidi chválý. Další zajímavá volba může být Fluid - Spice. Každopádně zvol loď pohodlnou, kde je dost prostoru pro kolena a hlavně chodidla, ať nevystupuješ z lodi po čtyřech ;)
pro WW max. III. To bych si vzal Inazonu nebo Inuendo. Stará, dobrá ojetina, určitě by se našla i za dobrou cenu. Škoda, že chlapci co koupili Noah to zabili.
Zrovna dneska jsem si udělal osobní test několika lodí. Koukám po krýkovce. Byl tam i Raptor. Je to moc pěkná loď, ale pro mé proporce asi těsně druhá. Každopádně je to big volume loď má poměrně dobrou primární i sekundární stabilitu. Na začátek a do WWIII doporučuju rozhodně něco zlobivějšího, co Ti na relativně slabé vodě dá jasně najevo, co děláš blbě a co ne. Pokud si pořídíš Raptora, nebude Tě trestat a rychle Ti narostou křídla. To tě pak na WW IV a výš může bolet. Lépe si natlouct do WWIII. To že to někde potahuje je právě o tom, že ti to naznačuje, žes tam měl mít náklon.
Tip, co jsem alespoň viděl, nebo jezdil:
Inuendo, Dagger Otlaw, Liquidlogic Hoss (Lil Joe). Těch lodí bude určitě spousta, stačí projít nabídky firem a prodejců. Doporučuju www.playak.com. Je tam snad popsaná skoro každá loď co kdy kdo vyrobil.
a čo tak pre každeho zaciatocnika nejaky allround kajak ?
ved naco potom existuje tato subkategoria ? pre srandu ?
podla mna ziadny zaciatocnik nema nato aby išiel hned na playspot alebo povoden.
allround kajak može jak na kanal, tak trebars na Otonu za 140cm a nie je tam nikdy "strateny".
malo kto si može dovolit padlovat denne , či už nema v svojom meste vhodny tok alebo je pracovne zaneprazdneny a kym ho ta rodeovka , ktora tresta - nauci padlovat , tak može uplynut i par rokov.
doprdele tady to začíná bejt jako na bajkerskejch fórech, když za každej klik na webu uděláte jeden záběr tak se dozvíte víc
nekecejte a pádlujte!
Jsem něco jako věčnej začátečník, nikam se neženu. (je to i nedostatkem času) Mám BigDog Havoc 6.9 (playboat s tvary rodeovky). Dokáže se s tím jezdit docela akčně aj zkoušet základní triky. Raptora jsem měl chvilku a prodal. Důvod? potřeboval jsem peníze a chtěl bych něco akčnějšího a rychlejšího, něco jako závodáka do WW4. S Raptorem to byl hodně rychlý skok mezi velké kluky. Pokud jsem neudělal totální kravinu tak mne loď držela. (první jízda byla zakončena Vrchlabskou soutěskou - hořel ve mne adrenalin, boofovat neumím a tak mne to potopilo a dostal jsem se ven doprava do vracáku ve vysokém vylehnutí). Teď toho trochu lituji, protože na první jízdu na neznámé řece, terénu ideální. V Troji jsem zkoušel Remix 79, zdál se mi o trochu hodnější, ale že byl byl skokově rychlejší než Raptor ? Ten nápad s Axiomem 9.0 (mám 94kg) není špatný, je dlouhej a tím bude i rychlej (hlavně aby výrobce nezmrvil zbytek geometrie lodi), takže je to adept na vyzkoušení.