Dobrý den,
chtěl bych poradit, jaký kajak pro začátečníky ( muž, žena - dohromady asi 130 kg).Kajak by se využíval hlavně na několikadenní expediční plavby, ze začátku v ČR, ale později i v kanadě, norsku a možná i na nějaký ten sjezd maximálně do WW3.Cena mě nějak neomezuje a nechci koupit nějaký šmejd a pozdějí kupovat lepší, tak rovnou vybírám mezi kanoi od Gumotexu - BARAKA, SCOUT a od Sevyloru - RIO, PACIFIC
všem díky za radu
přijde na to na jaké vody a kým se budou jezdit a jaké vlastnosti jsou požadované
viz. např. http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108159-nafukovaci-kanoe-gumotex-scout
Tak teď na začátku nějaké rybniky a lehké řeky v ČR a později řeky v norsku, spíš takové klidné, divoké vody se bojím zatím, jak jsem psal max obtížnost W3, ale to až později a jako náklad by se měl vejít stan, spacáky a věci pro 2 lidi cca na týden.
Díky.
Ještě zpřesnění : má jít opravdu o kajak nebo o kanoi? Dva listy na pádle a sezení na dně lodě vs. jeden list a klečení resp. sezení na sedačce?
Baraka je dobrá nafukovací kanoe, stabilní a obratná na divokou tekoucí vodu, na oleji je znát její odpor vůči vodě
Scout neznám viz. recenze
Sevylor Rio - jednomístný kajak, Pacific - (mořský) kajak
Má jít o kanoi.Rio - tím jsem myslel tuto kanoi http://www.hiko.cz/rio-1029/ .
A jinak jsem netušil, že Pacific je mořský kajak, ale sem tam bych chtěl, aby se dalo plout podél mořského pobřeží.
tohle Rio je od Kutlíků, podle popisu na těžší vody http://kutlici.cz/vyrobky.html
Pacific - povídal strejda google (dokoupit se dá i kormidlo)
Od rybníka a moře po WW3 je to docela rozptyl -> asi si někde půjčit Souta a testnou ho jestli je dostatečně rychlý resp. není moc pomalý, aby vám neupadli ruce, než někam dojedete. Má vylévací rukáv, takže se neztratí na divočejší vodě a neměl by trpět ve vlnách "ponorkovou" ;) nemocí jako Pálava. Když tak se mrkni na obtížnosti a kilometráže řek z recenze na svetoutdooru, ať jsi v obraze co se stím dá sjet. Tohle by mohlo být co hledáš.
Díky moc, jinak jsem Vám poslal mail.
Hlavní tři adepti jsou Scout,Baraka a Rio od Kutlíků teda.
Na rio jsem slyšel samou chválu, ale dají se vůbec kutlíci porovnávat s Gumotexem?
Ahoj, na všech lodích ujedeš všechno,co potřebuješ, nicméně pokud chceš dělat expedičky i mimo civilizaci a republiku, tak osobně bych volil loď podle maximální odolnosti a schopnosti vyrovnat se s obtížným terénem - i možnostem oprav. Jinak řečeno, všechna ostatní kritéria bych přizpůsobil tomu, že potřebuji loď, které mne nenechaá ve štychu tam, kde jde opravdu z toho či onoho důvodu trochu o ústa... což je podle mého nehlubšího přesvědčení z uvedných dost jednoznačně Baraka. Ale pokud ti nejde o peníze, můžeš se mrknout i na další lodě - některé z nich jsou asi i lepší, ale samozřejmě dražší. Pro cesty leteadlem se ale také mrkni na váhu lodi.
čau Petře, díky..Právě potřebuji loď, která mě podrží, ale já sem žádné jiné nafukovací kanoe nenašel, jen ty od gumotexu a sevyloru a jednu od kutlíků a mezi nimi jsou asi nejlepší scout a baraka a ten rio, chci něco hlavně stabilního a pevného, rychlost není na prvním místě, prostě aby si jeden mohl i zdřímnout na loďce na chvilku popřípadě..
díky
Já bych ti doporučoval Scouta podle toho co tu čtu.
jasný, podle recenzí a tak bych ho bral taky, ale já bych chtěl někoho, kdo už někdy jel v obou lodích nebo obě má, aby mi řekl, jak to vidí on :)
jinak díky
ahoj
Mrkni se sem můžu jen doporučit :o)
http://www.robfin.cz/lode.htm
ta kánoe taky vypadá hodně dobře, teď už vůbec nevím, co koupit :D
popřípadně mi napiště, jaký máte kajak/kanoi a zkušenosti/porovnání s jinými, rád bych si fakt udělal jasno, co koupit:)
Já jsem pro Yukona :o)
Ale koukni se na velkej test nafukovaček stahneš si ho tady : http://old.hydromagazin.cz/clanek.asp?id=912
na ten jsem se taky dívall a pořád nevím.
Jinak bych se chtěl zeptat, proč jsi zrovna pro yukona?
Na Yukonu jsem sjel,už pár řek a byl jsem s ním maximálně spokojenej,zkoušel jsem i jíný nafukovačky např.Baraku,Scout ,ale nebylo to to pravý.Ještě se mi líbylo to Rio.Nejlíp uděláš ,když si ty lodky pujčíš v pujčovně a testneš si je sám určitě se to vyplatí :o)
dobře, díky moc.Divím se ale, že na gumotexu se nejezdí dobře, já na gumotexu jel 2hodiny asi, myslím model safari a přišlo mi to strašně vratké.Doufám, že tyto větší kanoe/kajaky budou stabilnější
Zkus přímo Kutlíky - na rozdíl od Gumotexu jsou schopní vyrobit i zakázkový speciály. Mám od nich odlehčený Rio (pod 20 kg), na rozdíl od běžnýho provedení jde zbouchat do rozumnýho balíku. Na stojatý vodě je to líný, na tekoucí fajn, dost ale záleží na rozmístění nákladu.
Porovnávat safarko s kanoí je samozřejmě úplný nesmysl :-))... i když je fakt, že safari má vzhledem ke konstrukci kajaku a provedení v gume poměrně vysoko posazené težiště. Ale dá se toho na něm ujet dost. Jako vždy je to více o jezdci než o lodi, ale to platí obecně :-))
Ahoj. Podívej se třeba na nabídku lodí Grabner - dražší, ale velmi kvalitní. Jinak jezdil jsem na všem, co uvádíš, i když Scouta jen zkušebně na české řece. Není špatnej, ale na expedičku bych rozhodně preferoval baraku - z řady důvodů, převážně jízdních. Navíc si nemyslím, že napodobovat indiánku v gumě má - mimo lákadla pro kupce - nejaký praktický smysl a naopak to má z ryze praktického hlediska na vodě některé nevýhody. Proti Riu nemám také vůbec nic, ale jako jednoznačně odolnější materiál osobně hodnotím Gumotex. Možná už Kutlíci materiály vylepšili, ale dříve trpěly oděrem
Super tak díky, nejspíš vezmu tu baraku, je i cenově vhodnější oproti scoutu například, ale určitě si to prvně vyzkouším a na lodě Grabner mrknu taky
díky
Já bych šel rozhodně do Scouta, dobře jede a dám tam bagáž, do Baraky se rozumě dva lidi na vícedenní putování nesbalí.
Kosatko, to musíš nechat doma televizi a ledničku :-)). Jinak si fakt nedovedu představit, co by se ti do Baraky nevešlo :-)).
Problém Baraky je ten buřt místo šprajcu uprostřed. Rio má v těch místech úvaz na sedačku, takže lze přidat sic pro porcelána, nebo si ho tam hodit při singlení. Navíc to usnadňuje přivázání bagáže.
Safárko je opravdu o něčem jiném, ale na to tu byla jiná diskuse.
tak teď jste mě zas zmátli :).
mně říkal jeden pán, že scout je nejpevnější a nejstabilnější z nich, což vyžaduji a někdo mi zas říkal to stejně o barace, takže nevím..
Safari neřeším, jen jsem ho zmiňoval, že jsem na něm jel a přišel mi strašně nestabilní.
Safari je jiná liga, co se stability týče jsou Baraka i Scout superstabilní obě bezdebat, Baraka je super na divokou vodu a dobrá na turistiku na delší štreky. Scout je super na turistiku na delší štreky a dobrej na divokou vodu, a je rychlejší díky délce.
díky a když srovnám třeba baraku(cca 20k) oproti outside economy-grabner(45k), je tam nějakej velkej rozdíl? Jako já bych ti peníze do toho klidně vrazil, ale musel bych vědět, že tam bude nějakej větší rozdíl, protože pokuď ne, tak nemá cenu tolik utrácet
Grabner má lepší matroš je to takovej mercedes mezi nafukovačkama, ale neznám tu verzi economy . Ale fakt si vyzkoušej toho Scouta dle mýho je to vyvoněná loď
Nezbejvá ti, než si to sám vyzkoušet :-)). Každý má raději u lodi něco trochu jiného, je to i o stylu jízdy, preferencích záběrů a techniky atd. Na rozdíl od Kosatky opravdu preferuji baraku, ale to není na hádání - někdo holky, nekdo vdolky... Když si obě lodi porovnáš - tvar přídi, tvar dna. sestavení válců atd. - asi z toho i sám vyčteš v čem je která z těchto lodí silnější a naoak slabší. Ale jedna jízda ti stejně řekně víc než celá tahle debata.
Díkec, samozřejmě si ty lodi porovnám i na vodě, pokuď seženu nějakou půjčovnu, kde mají scouta, jinak jaký model toho grabnera znáš a jaké na něj máš hodnocení?
Osobní zkušenost mám od grabnera jenom s outside, nepochybně i jízdně velmi kvalitní. Hezky vyjíždí vlnu, měl jsem naopak pocit, že trochu hrne vodu pod sebe na klidnější hladině. Ale jel jsem na ní jednou, netroufám si vůbec hodnotit. Třeba ti taky k ní někdo napíše víc, tohle ber opravdu jen jako můj osobní a letmý pocit. Jinak toho samozřejmě dělá daleko víc, já bych si od něho rád vyzkoušel jumpa - ale to je kajak, to nehledáš :-))
Já právě koukal, že toho má víc, ale kolem těch 30 000 kč pouze kajaky a to jak si psal nechci.Ten outside bude taky spíš na divočejší vody a to taky nepotřebuju, spíš tu turistiku, expedice.
Doporucuju RIO od Kutliku, super lod, nemuzem si ji vynachvalit
ale tu prodlouženou ta je rychlejší
ok, díky..tu vyzkouším, to mají i v hodně půjčovnách
Porovnávat se dají, aspoň co se týká jízdních vlastností. Baraka je výborná loď a Rio snad ještě lepší. Všechny zmiňované lodě jsou pro tebe dost dobré, jde spíš o tvůj pocit. Ale jestli chceš jezdit vícedenní výpravy "natěžko" tak by tě měla hodně zajímat výdrž materiálu a možnost opravy na cestě. Takže taky mít materiál na opravy (neprošlé lepidlo, dost velké laty, něco na odmaštění, ...) a umět ho použít. Pár kamarádů má Ria, velmi si je chválí, ale byli už několikrát nemile překvapeni jak snadno vyrobili díru. Ne žádnou velkou, ale jakoby drobné průrazy. Tvrdí že se jim ten materiál zdá "křehký" (já vím že to je u gumy divné slovo). Yukon má myslím úplně stejný matroš jako Rio. Jestli chceš posílit pocit jistoty, kamarád si nechal v Gumotexu podlepit spodní buřty Baraky takovým černým materiálem co se zřejmě používá na vyztužení dna raftů. Věřím že to nikdy neprodře.
AHOJ všetci. Vskutku zaujímavá téma a zaujímavé a fundované názory. A keďže mám práve za sebou víkend na vode a zrovna na Barake, pridám aj svoj. Nedal by som doposiaľ na ňu dopustiť. Tento víkend som sa však ocitol na letisku (t.j. prudko stojacej vode) v protivetre. Na háčiku 7 ročný syn, na porceláne jeho kamoš + 5kg loďák. Možno mám slabé telo, alebo som rozmaznaný z pevných lodí, ale myslel som si že dušu vyplujem. Tým chcem povedať že Baraka je super, pevná a odolná loď na WW a dobrá loď na turistickú tečúcu vodu. Ale keďže sa David chystáš zatiaľ na rybníky a kľudné rieky, volil by som skôr toho Scouta. Nejazdil som na ňom, ale svojím tvarom sa na tvoje použitie podľa mňa predurčuje viac.
Díky za odpověd.Já si budu muset vyzkoušet rio,baraku a i toho scouta v tom případě, ale scouta sem v žádné půjčovně nenašel, tak nevím )
Minulý rok som bol u vás na Vltave a stretol som na vode scouta. Nie som si istý, ale zdá sa mi že mal nálepku BISPORT. Skús.
U nás ho v půjčovně máme, jo a rozhodně doporučuju toho plně vybavenýho, economy verze je děsná žvejkačka měká
dobrá, tak jak vidím, tak je dostupný i v půjčovnách a mezi normální a economy verzí by měl být rozdíl jen ve výbavě, tak proč by to měla být děsná žvejkačka?
a ještě bych se zeptal, kajak k2 od gumotexu, ten by nebyl vhodný na expediční plavby?Vypadá hodně stabilní a mně by zas tak nevadilo, že by to byl kajak a né kanoe.
Na K1 jsem jezdil - vesměs ale WW1-2.
K2 a K1 jsou určeny předně na divokou vodu - jsou opravdu skoro nezvrhnutelné. Vzhledem ke svému určení ale mají samovylévací dno řešené řadou drobných otvorů, díky kterým voda na WW rychle odtékká, ale na ZW je v lodi neustále mokro. Samovylévání nejde regulérně odstavit (jako u Baraky, Ria, Yukonu nebo Orinoka)uzavřením rukávu. Řešilo se to na těchto stránkách už několikrát. Někdo to, údajně ke spokojenosti, na klidné vodě přelepuje tesa páskou. Oproti turistickým kanoím ale K1 hůře drží na klidné vodě přímý směr. Z kanoí by podobně stabilní bylo bylo Orinoko - tam můžeš rukáv zavřít,
popřípadě ho můžeš využít pro instalaci elektromotoru - mě osobně se ale moc nelíbí.
Pokud bys chtěl spíše turistický a podobně stabilní kajak pro dva, navíc s možností pádlovat jednodílným pádlem, zkus kouknout na:
http://www.sevylor-europe.com/cz/p-75-kcc335-colorado.aspx
ber K 2 je to nejlepsi lod i proti kanoam a muzes v ni bezproblemu klecet a voda ti tam nenatece akorat ty kanalky budes muset zavrit aby ti tam netekla voda je to hlavne na divokou vodu tak proto
Heh, colorado, na to jsem se už díval, ale sevylor má prej nekvalitní materiál, takže to spíš ne.O orinocu jsem zatím vůbec nepřemýšlel, je to lepší loďka na stojatou vodu než baraka?
Určitě pomalejší, ale díky dnu stabilnější. Já osobně bych šel ale na tvém místě raději do Scouta. Baraku mám - jezdím s ní většinou, pokud chci jet bezpečně se ženou. Nedávno jsme ale chtěli brát 15 letého syna jako třetího na Malši - nakonec jsme do toho raději nešli. Na Scoutu by měl být 3. pasažér víc v pohodě jednak nosnost a hlavně 3. sedačka versus šprajc na Barace se nedají srovnávat.
Na stojatou vodu je nejlepší pramice.
pramice? to já věřím, ale s pramicí budu těžko cestovat po evropě i po české republice, bych musel všude brát auto, což se mi nechce.Jinak já budu jezdit jen ve dvou, ve třech určitě ne, takže pokuď to je jedinej rozdíl mezi loďkama..
Bože (nebo Melounek) ochraňuj před turistikou s Orinocem. Skvělá loď do divokých vln, ale pokud tě nenese proud tak jedeš pořád "do kopce". Na stojaté vodě se mění v mučící posilovací nástroj. K2 je jistě kvalitní, ale uvědom si kolik místa zaberou dva sedící, kde bys dal tu hromadu bagáže? Co se týká klečení na ní tak mám osobní zkušenost s klečením na K1. Dno je méně výtlačné (tipuju tak na úrovni Pálavy) a my pořádní chlapi (90kg) chytáme kolenama šutry o kterých ostatní vůbec neví.
dobře,tak orinoco vylučuju, maximálně s tím přídavným motorem, ale nevím, jestli by nějaký 2.5 hp motor utáhl 2 dospělé + hodně bagáže?a kolik takový motor asi stojí
akorát ten motor na mělčině urazíš, protože nejde sklopit
proč by neměl jít sklopit jak u normálního člunu?
a zajímala by mě rychlost orinoco s motorem, jestli se to vůbec vyrovná barace s pádlama, já se v tomto fakt nevyznám, nikdy jsme neměl žádná nafukovací člun bez motoru/natož s motorem.Měl jsem jen pramici a v půjčovně safari.
Sklopit nejde protože se hřídel protahuje tím rukávem na odtok vody. A jestli trváš na motoru, kamarád ho má i na Barace. Na moře je to prý ideální. Akorát trochu brblal že si koupil drahé zrcadlo, na kterém je motor přimontovaný, a které by prý šlo snadno udělat. Ale já sám jsem to neviděl.
Nic ve zlém chrupavko, ale viděl jsi vůbec někdy gumotexáckou K2 nabo K1? Je to fakt skvělá nafukovačka, na ww vody podle mne vůbec nejlepší. Ale za prvé je to kajak - takže si tam musíš nechat přidělat úchyty na sedačky (úprava za cca 3000 kč nebo když si tu uděláš sám tak součástky asi 1000 kč). A za druhé, pokud myslíš těmi "kanálky" otvory kolem celého dna tak bych vážně rád viděl jak bys je zavíral - navíc bys tím zničil jednu z hlavním předností lodi, což je mimořádně rychlé vylejvání, proto rukávům násobně rychlejší.
Většina distributorů od Gumotexu mají Scouta jak v eco verzi tak standard verzi ve své půjčovně. Seznam najdeš na stránkách www.nafukovacilode.cz
tak teďka už jsem snad 100% rozhodnutý, že to bude nějaká z lodí gumotex, poptal jsem se a prej má několikanásobně kvalitnější materiál než kutlíci a ostatní firmy.Takže orinoco jsem vypustil, protože je pro nás moc nízké.Takže, buď Scout nebo Baraka, která loďka je lepší na klidnou vodu a několikadenní cesty pouze pro 2 ? to je pro mě teď rozhodující.
Dobré rozhodnutí. Jasně, že je kvalitnější, dyť Kutlíci dělají lodě z PVC, kdežtok Gumotex z nitrilonu. Scout - vhodný na divokou vodu, má novodobou konstrukci a hoďně místa pro posádku i bagáž. Baraka - též je vhodná na divokou vodu, dobře ovladatelná a má taky dostatek místa pro bagáž. Ale na klidnější vodu z těchto dvou lodí - Baraka. Ve třech barevnostních provedeních, můžeš si vybrat.....
Dobře díky, takže v půlce června ji objednám, kdyby mi chtěl někdo něco důležitého ještě napsat, tak může, budu rád.
Zkus se na nás obrátit a zkusit můžeš jak Rio, Baraku, Scouta i Yukona na kanále v Troji. Všechny tyhle lodě máme v našem Testcentru a když budeš rychlej, tak za hodinu máš vybráno. Ahoj Vojta
hahahahahahah
Skra to jsem myslel k tomu názoru že Baraka je lepší na klidnou než Scout, to mě pobavilo
Tak já nevím lidi, piště semka jen ti, kteří na té lodi fakt jeli :)Podle recenzí je na klidnou vodu lepší scout.
Jinak kolem půlky června si ty loďky půjdu vyzkoušet do té půjčovny, jak máte scouta i baraku a následně koupím, ale nevím právě, jestli jedno svezení je dostačující k rozhodnutí, co je lepší..ještě pro nezkušeného vodáka.
nekecej a pádluj (zkoušej) vole
Fakt dobrej fór. Baraka na klidnou vodu.
takže baraka je spíš jen na WW jo?
Hele jezdil jsem na všem střídavě průběžně abych si to vyzkoušel. Obecně na klidnou vodu jsou lepší nafukovací kajaky. Tady mluvíme o kanoích- tedy rodzíl v sezení(klečení) a samozřejmě ovládání. Můj názor-na klidné vodě nejvíc hrne vodu Orinoko a Yukon, nejrychlejší (ale ty rozdíly jsou relativně malé-prostě na klidné vodě je každá nafukovací kanoe pomalá oproti pevné lodi)je na klidné vodě Rio a Skaut. Nafukovací kanoe obecně asi nejsou určeny k sjíždění extrémních vod, k tomu jsou převážně singlové lodě, takže nafukovačky převážně na WW II, max, pro opravdové experty na WW III (podle současné obecně chápané stupnice obtížnosti) takže třeba Čertovy proudy jsou již trochu za hranicí. Z hlediska materiálu - Gumotex (tedy Baraka a Scout) použíévá vlastní materiál Nitrilon, který je pružnější než PVC materiály používané na Riu a Yukonu. Tzn. lodě Gumotex se ti mohou zdát malinko měkčí při plném a dobrém nafouknutí (ale jízdě to nevadí) než lodě z Valmexu a podobných materiálů na bázi PES s nánosem PVC. Zase ta trochu "měkčí" konstrukce spíš uhne kameni, takže se malinko méně odírá. Ale pokud na té lodi nejezdíš obden, tak tohle vlastně vůbec nepocítíš. Takže malinko shrnuto - Yukon a Orinoko na velké průtoky i s bagáží, Rio je nejpohyblivější, nejméně do něj naložíš. Baraka je sportovnější než Scout, který je dost rodinná kanoe, ale kupodivu i na tekoucí vodě se chová velmi dobře a je rychlý a pohyblivý. Takže se rozhoduj v nějakém čsovém horizontu coí hodláš s lodí provozovat - pokus seženeš parťáka nebo budeš jezdit sám a spíš tekoucí vody a spíš bez bagáže tak Baraka, jinak Scout - pokud se rozhoduješ mezi těmito dvěma loděmi. Ahoj Vojta
Jak obyčejně u Vojty, přesné a vyčerpávající. Z hodnocení vypadla gumotexácká K2 a Fileta od Hraba, ale chápu proč, neodpovídají tomu, co tazatel hledá, i když jinak jsou to zajímavé nafukovačky - každá jinak :-)). Ke Scoutu bych ještě dodal, že je výrazně náchylnější reagovat na boční vítr, ale to je prostě tvar pseudoindiánky. Jinak vzhledem k tomu, že Rio a Yukon jsou stejně nerealizované prototypy od Rybnikáře z Gumotexu, které potom odkoupili nově vznikající výrobci a rozvíjely a dotáhly do výroby, mají všechny tyto lodi i něco společného :-)). Osobně bych si stejně vybral baraku, ale to už je fakt výhradně individuální hledisko, jinak stoprocentně podepisuji to, co napsal Vojta, i když přednosti Nitrilonu vůči materiálům na bázi PVC u kutlíků a pod. bych podle osobních zkušeností hodnotil poněkud výrazněji než Vojta.
Tak dneska jsem se ptal svýho kamaráda, co jezdí na kajaku/kanoi a ten mi řekl, že pokuď chcu loďku na expedice a stojatou vodu, bude prý nejlepší seaker, to je prý hodně dobrý expediční kajak, kam se vleže hodně bagáže, pro můj případ seaker 2 prej, tak teď už mě zmátl úplně :D
jinak díkec borci, já prostě vyzkouším scouta a baraku a uvidí se, ale ten seaker mi teďka motá hlavu..
Seaker je mořská potvora, na řeku nevhodná a těžká na nošení. Sice jsou ve výprodeji ale je to furt drahý...Vojta
potvora jo mořská už míň, spíš taková pomsta z Břeclavi:o)
Přidám taky něco se svých zkušeností.V oddíle máme již pátým rokem RIO od Kutlíků a jsme s ní spokojeni velice!Jezdí se na ní často,má sjeté řeky od Čech po Norsko a nejsou problémy,navíc je firma ochotná.RIO je z materiálu Valmex-ten je kvalitní,používá se i na mořské čluny.Doporučuji RIO!
takže seaker určitě nebrat? že to má nějaký kila navíc by mi zas tak nevadilo, spíš rychlost a jak drží směr :)
O riu jsem vážně přemýšlel, ale nedá se srovnat s materiálem od gumotexu myslím .
Seaker je kajak, takže rychlost a držení směru je samozřejmě malinko lepší než u kanoí. Ale už na mírně peřejnaté vodě kolem WW I s ním budeš mít problémy s rychlejší změnou směru, která prostě na tekoucí vodě je třeba. Na dlouhé plavby podél pobřeží bude zase lepší. Ono se totiž tohle moc nedá srovnat do jednoho typu lodě. Rozhodni se asi prvotně zda kanoe nebo kajak - z hlediska sezení a "pohonu" - co ti víc vyhovuje a podle toho pak vol další. Rozdíly v materiálech zas tak velké nejsou. V.
Seaker je těžší, než rozměrově odpovídající plasťák a po srolování ukrutnej balík. Tenhle víkend (3.-5.6.) je na Rozkoši Seakajakový sympozium, přijeď omrknout nabídku.
Až si Kosatku vezme čert, posadí ho v pekle do Seakera a pošle ho proti proudu a větru do očistce (zatímco nás ostatní čeká "jenom" věčnej volej).
Tak tento víkend tam asi přijedu mrknout, nic jiného mi nezbejvá, ikdyž bych spíš kanoi :)
A našel jsem jednu půjčovna, kde mají udělanej kajak k2 se sedačkama z orinoca( tudíž je to jakoby kanoe)..co říkáte na to?
Že mám takto upravenou K2 dost let, že je výborná na wwx vodu, ale že pro tebe se vzhledem k tomu, co říkáš, že chceš jezdit, nehodí.
No, dá se říct, že máš pravdu, opravdu jsem na začátku nečekal tak těžké rozhodnutí.
teď jsem koukal, nebyl by pro mě lepší nějaký 3místný raft ( bylo by tam asi víc místa pro bagáž, kdyby se jezdilo ve dvou, na expedice jsou rafty taky určené a když to chci jen na klidnou a mírně tekoucí vodu, tak to by šlo? )
jo a omlouvám se, že odbočuju od hlavního tématu, ale prostě sem něco hledal a našel tohle
No třímístný raft v podstatě neexistuje. Nejblíže tomu je asi Orinoko anebo Revo (www.kulta.cz), ale bude to docela pomalý. Vojta
Navíc na spoustě řek (třeba v Rakousku) narazíš buď na úplný zákaz raftů nebo na zákaz soukromých raftů (že tam můžou pouze ty s místní licencí a průvodcem). Do toho bych nešel. Jezdili jsme roky týdenní vody ve dvou s věcma na Pálavě a vešli jsme se. Já bych šel do Baraky nebo do Ria, 2 lidi s výbavou tam s místem nemůžou mít problém. Když vás náhodou pojede víc tak holt vezmete 2 lodi, aspoň si užijete soulodění. Dvě kánoe se dají spojit, ale jeden raft se nedá rozdělit.
No, Orinoco jsem vyložil díky tomu, že je moc nízké oproti barace nebo riu například a je prý hodně pomalé na klidných vodách, jinak ten kulta to jak čtu je člun s vlastností kanoe, je to vůbec možné nebo jen obchodní trik? Máte s ním někdo zkušenost? :)
díky
Vojto třímístný existuje, dělá ho robert ( http://www.robfin.cz/raftMini_info.html )
to je zajímavé , buď toto , nebo něco obdobného jem viděl o víkendu na Salze . Vypadalo to v zadu na guida a 2 turisty vepředu . Zajímalo by mě jak by to v tom Rakousku opravdu hodnotili . Vypadá opravdu moc jako raft , ale já jel třeba v sobotu místy na barace s dětmi ve čtyřech , tak jestli se bere údaj na štítku pro obsazenost či počítá posádka . Jednou jsem si půjčil Bajkala na Pikovický peřeje ve čtyřech a bavilo mě to na něm víc jak na Barace , páč se to pěkně ovládalo a chytali vracáky když zbytek posádky byla jen slunící se manželka a 2 malé děti .
raft v Rakousku = plavidlo konstrukčně určeno pro 4 a více osob. Není důležité, kolik v lodi momentálně jede lidí.
To by se řešilo v případě nějaké nehody nebo možná při opakovaném využívání 3 místného plavidla a tím obcházení předpisů
zajímaly by mě spíš zkušenosti s tím revem( s člunem chovajícím se jak kanoe)
pominuli rozdíly v tvarech dna a pod. Tak základní formule je čím širší loď , tím stabilnější , ším kratší tím obratnější , ale i pomalejší .
Jasné, ale že uvádí, že je to člun s vlastnostmi kanoe, to nechápu.Když je to mnohem menší a širší než kanoe, tak to nemůže být podobně rychle a mít to stejné vlastnosti
samozřejmě správný postřeh , jen je díky délce obratnější a řídí de to jako kanoe páč se tam sedí zasebou
do tohooooooo chlapi do tohoooo, kurde, toto je pokec, 90 príspevkov a 24 dní žijúca téma. perfektné.
Ale čo Dávid, už si si vybral? Bol si už vyskúšať? Ja som ti už písal, baraka je super keď to pod ňou tečie. Kúp si scouta!!! Neoľutuješ.
Pravda tazatel je neúnavný puntičkář
omlouvám sem, asi sem se zapomněl zmínit, ale přišel sem na zajímavou věc, otec dostal v práci nafukovací prý "kajak" sem zjistil a zájezd do norska kvůli odpracovaným 30letům a následovnému povýšení a zjistil sem teda, že už rok doma máme ten "kajak" baraku :D. O víkendu jsem byl na rybníku na Suchým ( je to doslova rybník) a baraka mně přijde dost pomalá a snad 3x sem se převrátil, jel sem s kámošem, který má kajak solar taky tuším od gumotexu a říkal že prej se mu na něm jezdí mnohem líp a je rychlejší, obratnější tak trochu nevím, jestli pro mě není spíš kajak než "kajak" ( kanoe)
a samozřejmě, když chci koupit věc za 20-30 000, tak se radši zeptám na všechno a ještě vyzkouším než koupím, mohl bych toho pak hodně litovat, což se mi už nesčetňekrát stalo
Když máš Baracu, tak jezdi na ní, až ti přestane vyhovovat, tak ji prodej a pořiď si něco, o čem si budeš myslet, že je lepší. Furt říkám, že je nejlepší pramice. A když vesluješ, tak sedíš proti směru jízdy a nevidíš, do jaký hrůzy se řítíš. :-D
a já už psal, že vím, že pramice je lepší, ale to mám nosit na zádech nebo jak? :D
A baraka není moje, je otce, kterej ji nejspíš prodá po té, co sem mu řekl, že stojí přes 20 000, já si koupím nejspíš toho scouta po vyzkoušení a možná zkusím ještě ten člun s vlastnostmi kanoe
kristpane to je vůůůůl
nobody, bojím se že máš pravdu :O/
to ještě nechápete , že si z vás dělá hroznou prču ?
ajo, by mě zajímalo čím třeba, že se hodně ptám než se rozhodnu, to je snad u drahé věci normální, ne?
Jak si to dokázl prásknout se na rybníku????my máme v cestovce baraky i ria obě dobrý ,jezděj na tom lidi co taky neuměj a když zaklekneš tak ustojej neuvěřitelný věci,jen jim trochu poradíš co maj dělat a oni fungujou:)))když si koupiš cokoliv tak to chce jezdit a na lod si zvykneš:)))a vzducholodě sou pomalé ale je to něco za něco pokud chce jezdit rychle musíš do pevný lodě je rychlejší ale bude se ti zalejvat nezbalíš ji do baglu zato je vzducholoď stabilní a samovylejvací,tak šup do lodě a pádlovat:))Had
Berou údaj na štítku,při víc jak 4 lidech to podléhá hromadné přepravě,ale raft pro 3 by se tam i neměl objevit (tedy bez příslušné koncese). "Volně" jen lodě typu kajak a kanu s příslušným omezením míst. Raft pro 3 je pokus o obejití,tak jako jezdit třeba na tomto bez licence - http://www.grabner-sports.at/General-info.1776.0.html?&L=2
už skoro měsíc se vyptáváš místo testování lodí na vodě.
Jak se ti jezdilo na Barace už ale víš, určitě sis vyzkoušel i ten kámošův kajak. Nebo jste si o něm taky jen povídali?
Ahoj podívej se na filetu je to bobrá loď já sní jezdím jak na otavu tak na salzu.
Posílám odkaz.http://lodefileta.webnode.cz/
jojo, koukám jak je to u ní s rychlostí a stabilitou oproti barace?
https://www.shopviewit.com/Merchant2/graphics/SantaCollection/CanoeOrnament.jpg
kup si toto ! možno sa s tým bude dať otvoriť i pivo. rýchlejšia než Baraka. stabilita dobra, pružnosť - pevnosť dobra, horšie sa to eskymuje ale veľmi ľahká preprava. možeš to prepravovať aj na krku.
:-) /pre šťastie/ vskutku čertovsky dobrá loď.
velmi vtipné
Na Barace se na rybníku prostě NEDÁ převrátit! Vozím úplné začátečníky a často motoricky velmi nezručné, ale s tou Barakou splouvají třeba na Týnci-Pikovicích všechno - jezy, peřeje - pozadu, bokem, našikmo, se spící posádkou.... :-) - aniž by je to jakkoliv ohrozilo. Jak jsi to, chlape, dokázal? Výběrový test na Trójským kanále asi bude mít opravdu rychlej průběh. Tipuju podstatně kratší čas, než hodinu, co prorokoval Vojta :-) (ale spíš se také přikláním k názoru, že si tady nějaký nudící se vodácký pard děla prču)
například,když sem se vyklopil poprvé, tak pak hned při pokusu vlézt zpět se loď zase převrátila.
to je normálne, ked ešte nevieš ako nato. ja ked som sa učil ako dieta korculovať a spadol som, tiež som pri pokusoch vstať o5 spadol.
kup si baraku. ma vylievaci rukav, je to dobra lod. alebo pripadne Yukon X3 budeš mať viac miesta pre deti a batožinu. taky univerzal kde pospajaš všetky poznatky , ktore ti tu dali, nenajdeš.
investícia za 20 - 30 tisíc ?
ak budeš trpezlivy, možno sa Ti po sezone podarí kupit dvojročnu nelepenu Baraku s padlom, pumpou, 10L lodakom, origo vakom na transport, sadou krytiek ventilov za 500 Eur.
Pokuď bych se rozhodl pro baraku, tak bych si ji nejspíš koupil od otce, by mi ji dal tak za 10 000 snad :)
Paneboze, kup si baraku od otce a uz dej pokoj :-D resis tu mesic lod a jeste zadnou nemas, timhle tempem na vodu se svoji lodi pojedes az za par let...
No jo. taky jsem původně myslel, že se ptá vážně a povídal jsem si s ním. Už mně to přešlo :-))
Vydržať! Ještě pár posledních dotazů a už v tom bude mít David konečně jasno!
Zjistí, že voda ho vlastně nebere a zkusí to na cyklo-, horo- a bůhvíjakýchještě webech :-)))
No jo, ale co je teprve různých typů kol? To vůbec neni sranda... :-)
Kdyby sis koupil pramici, tak bych od tvýho otce tu baraku za desítku vzal.
Nedráždi ho. Ještě začne diskutovat otec, dědeček, babička, děti ... a zblázníme se z toho všichni a spadne web :-))
trochu trapnej web, nechápu proč se tu nemůže vést diskuze klidně dlouhá půl roku jako na jiných webech a forách.Končím tady.
Víš, my radši pádlujeme, ty si rád povídáš, ale většinou je to o ho..ě. Přeji hezké zážitky na jiných stránkách.
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaaaa
Díky :-))
Zdravím.Máte ještě zájem o seakajak nebo jste již koupily? Vyrábíme kajaky většinou na smlouvu do Norska a Dánska.Jsou to kompositové turistické seakajaky s jednou vodotěsnou komorou.Nejrodávanější kajak v Norsku.V případě zájmu se ozvěte. David Bureš