Prodej nafukovacích člunů GUMOTEX za nejlepší ceny
a vodácká půjčovna lodí Dyje.
Zdravím všechny příznivce vody, hledám vhodnou vzducholoď pro mě a mojí slečnu na cca 3-10 denní cestovaní na převážně našich tocích. Nehledáme žádné extrémy (alespoň ona), ale turistickou loď občasně i do rychlejších vod. Tyto 2 mi zatím přišli nejlepší. Ale nevím jak je to s kvalitou materiálu a která z nich je rychlejší? Nerad bych stál tejden na oleji, navíc s ní plánuju i třeba deltu Dunaje a tam to zrovna moc neteče :-(
Ber Pálavu, má lepší nejen poměr "cena-výkon", ale i rychlost a poměr "poskytovaný prostor-velikost sbalené lodě". Navíc nebude problém se sušením, většina nabízených Sevylorů je systém "duše - plášť" a to se suší hodně blbě.
Jinak doporučuju k Pálavě pořídit třídílný skládací pádla.
Teoreticky máš ale na výběr třetí možnost (ale na delší lokte) - nechat si vyrobit něco na míru u Kutlíků.
NO cenově by bezesporu vyhrálo Colorado 8000Kč ku 14300Kč za Pálavu. To by ten výkon musel bejt někde hodně jinde. Váha 16,5 ku 21 je taky rozdíl vědom menšího prostoru jsi sem, ale myslím že by to nemělo bejt až tak tragické. Počítám že se tam musí vejít jen jeden větší batoh, který pobere přítelkyně, já ponesu loď a nějaké ty těžší menší věci.
Pro Colorado hraje hlavně váha, samovylévací rukávky a prý lepší tuhost. Pro Palavu, pádla a pumpička zdarma a větší prostor. Ale je pálava opravdu rychlejší?
Pálava určitě není rychlejší než Sev.Col.Pálava je trochu malý raft a na tomhle Sevyloru můžeš v pohodě použít kajakářská pádla.Že schne délé to je pravda.
Sevylory mají ještě jednu specifiku - tři druhy ventilků na jedný lodi a s tím spojenou nutnost speciálního nástavce na pumpu. Co se týká rychlosti, ani s kajakovým pádlem to není žádná sláva - zkoušel jsem to. Jedinou předností je samovylejvání. Materiál, ze kterýho jsou duše není nic moc a sype se rychleji, než cokoliv od Gumotexu. Hmotnost a velikost balíku od výrobce taky není směrodatná - srolovanej mokrej Sevylor je stejná nebo větší hrouda, než Pálava a díky vodě v různejch zákoutích se výhoda lehčí konstrukce taky ztratí. Je též nutno vzít v úvahu, že v Pálavě na bagáži si může háček hodit šlofíka, což je u Sevyloru proveditelné jen velmi obtížně....
Zdravím, jezdím na vodu na BARACE/GUMOTEX nebo v RIU/SEVYLOR ( Jednomístné provedení COLORADA ). co se týče sevyloru :
1) Je pravda, že má tři druhy ventilků na jedné lodi, ale tyto redukce máš standartně ke každé pumpě.Čili žádná komplikace.
2) Oproti PALAVĚ je rychlejší a lépe se řídí ( při použití kajak pádla ).
3) Samovylévání je výhoda.
4) Velký rozdíl je v sezení! SEVYLOR má neskutečně pohodlnou sedačku s bederní opěrkou !
5) Kvalita materiálu válců je rozhodně lepší u GUMOTEXU, ale u SEVYLORU je kompenzována odolným pláštěm.Co se týče životnosti nemohu zatím posoudit, po roce nemám zatím sebemenší problém.
5) COLORADO může posloužit i jako singl kajak/kanoe !
Osobně bych se rozhodoval podle toho, jak často a na jakou vodu jezdíš a jestli chceš jezdit i bez háčka. Pokud bude převažovat klidnější pomalejší voda, volil bych SEVYLOR. Pokud voda divočejší a na vice dní ve dvou volil bych PÁLAVU.
Sorry, ale poslední verze mají největší ventil na speciální nástavec se záchytem a ten rozhodně běžná pumpa nemá. Navíc sedačky umožňují pohodlné pádlování jen kajakovým pádlem, což může být problém.
Je tu ale ještě jedna možnost - nechat si udělat odlehčenou variaci na Rio od Kutlíků, nebo je ukecat k odprodeji nějakého zajímavého prototypu.
Neznám nejnovější provedení SEVYLORU, nejsem prodejce, pouze popisuji své zkušenosti, ale Pokud je potřeba tento "speciální nástavec se záchytem" tak není nic jednoduššího než si potřebné redukce objednat spolu s lodí,ale to není podstatné.Souhlasím s Petrem, že je to spíše o volbě mezi "kajakem" nebo kanaoí.
Měl jsem možnost prubnout pár kousků od Sevyloru na letošním mořskokajakovým sympoziu na Lipně a z úvah o nákupu mě to dokonale vyléčilo. Mnohem zajimavější se mi jevil prototyp od Kutlíků, který mi laskavě zapůjčili loni na Vavřinečáku. Samovylejvací (s chobotem), rozměrově odpovídající zhruba Pálavě (boky nižší), váha cca 17 kg i s pytlem, primární určení jako singl, ale s průběžnýma úchytama po celý dýlce a možností instalace dvou sedaček. Díky speciálnímu materiálu to byla po sbalení "roura" odpovídající rozměrově Safari od GTX.
Nějak z té debaty vypadlo, že colorado je kajak (deblkajak), pálava kanoe. Takže si hlavně musíš rozhodnout na čem chceš jezdit - pádlovat v kajakovém sedu s céčkovým pádlem považuji za onanii :-)). Jinak jízdní vlastnosti pálavy osobně považuji za násobně lepší a starší pálavu seženeš ještě levněji než coloradu - nic proti němu, ale materiál schne hodně pomalu a na voleji je o dost pomalejší než pálava - posuzování při použití céčkového pádla.
Děkuji všem za cenné informace, jen dodám, že o Coloradu uvažuji jen jako o kanoi. Jak se na ni sedi s klasickým pádlem (ne z pulkou od kajakového)? A jak je to pak s tou rychlostí?
Sevylory jsou opravdu na kajakový pádlo. Klasickým kanoistickým nemáš šanci pořádně zabrat, protože jsi moc nízko a přes bok na vodu pořádně nedosáhneš. A nemůžeš si kleknout, abys pořádně zabral, na to to prostě není dělaný.
Pokud chceš kanoi, kup pálavu. Sevylor na kanoi předělat nejde, na rozdíl třeba od K1 a K2 z Gumotexu. Pokud na ní budš pádlovat céčkovým pádlem v kajakovým sedu, budeš ji za chvíli úprodávat. Je to fakt onanie. Jinak se mrkni ještě na Filetu od Hraba, má vylejvání (rukáv), ale je to loď kratší, než pálava - takže míň místa na bagáž. Jinak příjemná, pohyblivá na tekoucí vodě.
Díky všem, nakonec jsem přecejenom šel do Pálavy sic za 15k je o dost dražší, ale měl jsem ted možnost si prohlédnout ty sedačky na Coloradu :-)
Sic nemá samovylévání, ale v ČR je hodně málo míst kde by mě to mrzelo...
Pokud chceš vylejvat "za pochodu" a pokaždý kvůli tomu nezastavovat, doporučuju pořídit pumpu na čerpání vody z mořskýho kajaku.
Pokud pojedete v klecích (nemyslím klece ale kleky) a budete mít dobře uvázaný materiál, můžete si vylévat o jinou loď. Stačí vám 50m klidné vody a ta jiná loď vedle. Prostě na ni oba nalehnete a nohama překlopíte svou loď co nejvíc. Dá se tak vylévat stejně dokonale jako na břehu a nikoho nebrzdíte. Osádka vedlejší lodi nemusí dělat vůbec nic, takže si chytnete jakoukoliv (je ale dobré jim předem říct co chcete dělat. jinak se leknou). O pevnou loď jsem to pravda ještě nezkoušel.
Tak jsem po první zkušenosti s pálavou a ač jsme pezproblemově projížděli všemi jezy tak se do lodi dostalo poměrně dost vody s bočních vln. To vylevaní o jinou lod si nedokážu dost dobře představit, protože dostat vodu ven je potíž i na souši. Navíc máme v lodi dost neukotvených věci...
Co mě ale na pálavě štve je vak na lod s nizko šitými popruhy. 10km bych se s tim vlačet nechtěl, budu muset pořídit na lod něco jiného, přitom by stačilo tak málo. Stejně je to s dvojicí ventilů pro nafouknutí paluby, kdo to k četru vymyslel to nechápu. K vetilům se totiž nedá pusou vubec dostat a na pumpičku dělané nejsou..
Jinak loď skvěle sedí a zas tak pomalá není
Nafukování palub se dá zmáknout "rukohubně" před nafouknutím zbytku lodě, pokud je ale u pumpy i nástavec na nafukovací madrace a delší hadice, neměl by to bejt problém. Bágly se mění podle výrobních sérií, některý měly popruhy umístěné dobře (ale zas byly místy průhledné). K vylejvání - někde vejš jsem dopručoval pumpu na vyhánění vody z mořáku, na Pálavy se ale dala sehnat i šprycdeka.
j pumpa asi nebude od věci, ale asi se nevejde do bagáže. Jezdim s moji slečnou takže veškeré potřebné věci nese ona a já zas nesu loď bez pádel (ty není kam přidělat). K lodi se mi vešel pouze stan a velice s těží :-(
Asi si pořídím větší houbičku a z petky udělám kelímek na vylevání.
Jinak ten ventil je u nových lodí právě jiný než na nafukovačky s tim bych problem neměl, ale tenhle je zahnut tak debilně že je pootočen na stranu a je schován cca 100cm od kraje paluby (sespoda)
Nějak ti nerozumím - "pumpa asi nebude od věci". Snad tím nechceš říci, že pálavou foukáš pusou :-)). To mne tedy pozvi podívat.
myslim tim pumpu na vodu :-) Pusou foukam jen palubu díky tomu šílenýmu vetilu co je na novejch pálavach. Starý pokud vim maj klasickej gumovej ventil jako je třeba na nafukovaci madraci. On by se dal i tenhle ventil navouknout pusou, ale nesměl by bejt tak blbě dostupnej...
Časem pořiď trojdílný skládací pádla, vejdou se do báglu k lodi. Léta jezdim se vzducholoděma na sólovku, takže na ně mam vozejček z modifikovaný tašky na kolečkách - loď taham za sebou a bágl s věcma na zádech. Transportní bazmek se dá v pohodě uchytit na zadní palubu. K vozejku může bejt náklad přikurtovanej popruhama, v nouzi můžeš na kostru přicvaknout záda ze zrušenýho batohu a tahat to jako krosnu....
NJN ale z vozejkem se nedostanu nikam dál v terénu, rád bych měl pálavu i jako expediční loď kde musim počítat že ji ponesu nějakou dobu na zádech. Mě jen mrzí že to v gumotexu takhle nedomysleli. Je to naprosto zbytečná chyba.. Kdybych to věděl tak jdu asi radši do starší a koupim pořádnej vak.
Pádlo mam kombinaci od pandy po kanoe/kajak kde jedno pádlo má 165 a druhy 150. Bohužel se nerozkládá v půlce, ale lepši než nic. Na batoh se připnout dá jen do dveří se člověk musí hodně skrčit :-)
První Pálavy se objevily na trhu někdy v roce 1988-1989 - tehdy jsem je obdivoval v Kotvě a stály závratných 3500,- Kčs. Toho času v expedičních intencích asi nikdo moc neuvažoval. Co se týká vozejku - průchodnost v terénu je limitovaná jeho šířkou a velikostí koleček. Jiná varianta je pak vhodná krosna, nebo si ušít transportní popruh, který umožní tahat loď přes rameno, potažmo v ruce jako kufr. Občas takhle vláčím svý odlehčený Rio nebo Sunny - na zádech bágl a na pupku přes krk a rameno loď A pádla? Osvědčily se mi trojdílný skládací od TNP. Taky jsem začínal s pevným dřívím, ale to se se vzducholodí zrovna moc nemiluje, o přepravitelnosti nemluvě...
Proc ne Baraka? Letos prvne na Salze, predtim vzdy Palava, a jiz vime: nikdy bez "rukavu" !!!!
souhlas Baraka je dost dobrá
Byla by ještě lepší, kdyby místo rozpěrnýho buřtu byla uprostřed sedačka, aby to šlo rozumně singlit....
Ad balení pálavy ,máme s manželkou osobní trekingovou zkušenost 10 tis km stopem : Polsko,Litva (1 řeka-ústící do moře-nevzpomínám si název),Lotyško,Estonsko,trajekt do Helsinek,v kraji Kuusamo řeky Oulankajiki a Kitkajoki,polární kruh (Rovaniemi),kolem Botnického zálivu přes Švédsko do středního Norska-řeka Sjoa (ztráta 1 pádla v kaňonu),přes Dánsko a Německo domů na Moravu.Celkem 6 týdnů,cca 10 tis km,2 x baťoh Gema.Loď pálava lux -váží jen 14 kg (dělala se tuším do r. 1996)= dosud ji máme= měl jsem ji sbalenou v prostředním dílu baťohu gemma spolu s lavičkami,oblečením a nějakým jíldem.Nahoře stan,dole spacák,po stranách skládací 2 dílná pádla+ zhora stočené vesty.Místo helem klobouky,neopreny jsme tam kvůli váze netáhli-ačkoli na Sjoi by se hodily.Váha celkem kolem 30 kg= pro fyzicky zdatného jedince s bederními a hrudními poruhy no problem.Manželčin baťoh se spacákem oblečením a jídlem vážil cca 15 kg,akorát nám nikdo na stopa nechtěl věřit,že v těch báglech máme loď s kompletním vybavením na dlouhý trek...
Střelče, a co ti brání si tam nalepit normální úchyty na přidrátování sedačky a tu si zbastlit z překližky :-)). Tozpor lodi ti to taky udrží jako na pálavě. Jinak ten rozpěrný buřt pro obtížnější vody v deblu je samozřejmě dobrý, zlepšuje vlastnosti lodi poměrně výrazně. Na lehkou vodu si tak místo toho můžeš klidně vrazit loďáka :-)).