Nově na DVD

S kajakem po světových mořích
aneb Proč mě nikde nechtěli zaměstnat

Záznam přednášky cestovatele a kajakáře Standy Chládka
ze 14. října 09 v Praze

Cena: 120 Kč,
sleva 25% pro HYDROpředplatitele

Čtěte více...

HYDROtip

Inzerce Nafukovací Čluny.cz

Prodáváme nafukovací čluny GUMOTEX a vodácké potřeby.
Nejlepší ceny na internetu!

Facebook - HYDRO má svojí stránku na Facebooku.
Přidejte se k HYDROfanouškům!

Starý HYDROweb
HYDRO - RSS kanál a ATOM
Přehled vodáckého vybavení

Vodní stavy
, hladina Vltavy
Aktuální stavy a průtoky v ČR
30.11.2009 | Martinpádlo na kajak

Ahoj vodáci! ak máte trochu času, chuti a skúseností poradte mi prosím aké pádlo na kajak si zakúpiť. začal som jazdiť len nedávno na Pyranha G:3. Chystám sa jazdiť turistcky dvojkovú, trojkovú vodu. Dostal som také staršie, dobré, ale 90 stupňové. Vyskúšal som 60-tku a do ... je to rozdiel. navyše chcem teraz cez zimu eskimovať a asi nie je dobré chytať návyky s týmto keď to chcem časom vymeniť. prosím poradte dĺžku, ja mám 180, tvar listu, symetrický, asimetrický? matroš, poprípade konkrétneho výrobcu alebo pádlo. Ešte drobná poznámočka, rodinný rozpočet mi upravil hranicu na 100 eur. Dík

cochtanzavgmail.com | odpovědět |  
30.11.2009 | Jirka ZajicRE:pádlo na kajak

Zkoušej, lepší radu se dát nedá, je to individuální - já ideální pádlo našel až na 3. pokus. Změny úhlu se neboj, člověk si převykne rychleji než by se mohlo zdát. Stejně tak pravo-levost, nebo délka, každému vyhovuje něco jinýho. Jinak obecně po čem koukat než zjistíš co přesně chceš od pádla:

G3 je dlouhá loď -> delší pádlo
turistika -> delší pádlo
180cm -> středně dlouhý pádlo

takže typuju pádlo tak okolo 210cm, úhel 45°-60° (do budoucna spíš doporučuju 45) cenově odpovídá Galasport, list Exas - hliníková hrana se pomaleji odrbává, ale jednou za čas je potřeba přebrousit hranu aby se list nerozštípl, jinak doporučuju počkat na jarní bazary a koupit nějaký lehce jetý - to co tu popisuju je pádlo který se objevuje v bazarech celkem často.

jslapakzavseznam.cz | odpovědět |  
2.12.2009 | MartinRE:RE:pádlo na kajak

Dík, zas som o kus múdrejší, aj keď v dnešnej dobe plastov mám k tým skleným listom trochu rešpekt. pozeral som to, vyzerá to fajn, možno prečkám zimu na požičaných a pri tom mi niečo padne do ruky snáď:-)

1.12.2009 | klasikRE:pádlo na kajak

90° je dnes už opravdu dost. Jestli chceš jezdit a ne jen dělat kraviny, tak ta 60° není špatná volba. Rodeisti tě budou přemlouvat na vařečku skoro s nulovým úhlem, ale pádlovat se s tím moc nedá.
Dost podstatná je taky otázky délky. Zase na pádlování raději mírně delší 190-205cm, na kraviny krátká vařečka.
Ohledně materiálu. Levnější a odolnější jsou plastová pádla (listy + dural žerď), které jsou ale těžší. Profiplast je OK třeba delta.
Dražší, lehčí a kvalitnější jsou kompozitové pádla (galasport atd.), ale nevydrží tolik co plast.
Tak jak jsi to popsal bych si koupil třeba deltu nebo kosatku (velikost listů a délku dle tvého vzrůstu, váhy a síly) od profiplastu v
60°.

klasikzavmachr.cz | odpovědět |  
2.12.2009 | MartinRE:RE:pádlo na kajak

No zásah do čierneho. po tom škúlim najviac, ale veľmi rád si nechám poradiť. A čo poviete na TNP? tie používam na turistických C2, nemám ich dlho, zatiaľ spokojnosť, ale počul som že tie listy strácajú tvar a nesprávajú sa dobre. Čo vy na to?

4.12.2009 | KlasikRE:RE:RE:pádlo na kajak

ty TNP ... no ty klasické jsou takové měkké až nestabilní. Pokroucené listy. Ty novější ... snad. Osobně ho moc nemusím.

2.12.2009 | Jirka ZajícRE:RE:pádlo na kajak

heh, né že bych někoho přemlouval a hádat se taky nechci, ale já nejradši používám 0 úhel a kratší pádlo i na dovokou - mám s ním prostě rychlejší reakce a lepší kontakt, pevny držení v obou rukách má taky svý výhody, ale já jsem uz takovej egzot. (mimochodem třeba Down River Crew používá tuším - pokud se pletu a je tu nekdo z nich, tak mě opraví - na divokou vodu v brutální převaze pravý pádlo 15° )

Jinak ještě jeden opomenutej fakt - plastový listy zpravidla trochu hůř držijou tvar pri silných záběrech, což se projevuje nižši stabilitou záběru, ale naopak zase tlumí nárazy a tím šetří zápěstí (tento efekt je ještě umocněn při rozhodování mezi kompozitovou a duralovou žerdí)

2.12.2009 | MartinRE:RE:RE:pádlo na kajak

Hm, začínam byť z toho trochu jeleň:-) Ale pravdu povediac 0 uhol si neviem predstaviť. Každopádne vzhľadom k cene mi vychádza dural žrď a plast list-asymetrický. A listy od termoplastu sú asi v kombinácii so sklom ak sa nemýlim. K tomu dĺžka okolo 200 a ten uhol... už 60 je menej ako 90:-)Ale v tej rýchlosti niečo bude. Inak môže byť?

2.12.2009 | Jirka ZajícRE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

ou, to co jsem tedka napsal nebylo ani tolik pro tebe a uz vubec ne doporuceni ve stylu "ja jezdim s timhle a je to super, tak to delej taky tak" :) to co jsem psal o DRC ze jezdijou s 15° melo spis znamenat informaci o tom, ze zalezi taky na komunite se kterou jezdis, to se projevuje hlavne v znacce lodi, ale v padlech taky - u nas je treba jako standart levy padlo 90° a to znamena ze kdyz se stane, ze zlikviduju padlo na nejake akci a z nejakyho duvodu nebudu mit nahradni, tak budu muset dokazat padlovat s timhle bez ohledu na to jestli mi to vyhovuje

2.12.2009 | JKBRE:RE:RE:pádlo na kajak

Na reku a creekovou lod budes chtit spis delsi padlo, ne kratsi. Lip s nim dosahnes kolem velky lodi do vody a na WW se hodi dokazat hrabnout vic do hloubky, kde uz neni jen pena, ale i voda, o kterou muzes zabrat. Nevim, jak jsi vysokej, ale pokud mas tak 180, dal bych ti padlo tak 194-194. Plastovy listy dyl vydrzi, a pokud jsi limitovanej cenou 3k EUR, tak bych zvolil asi Profiplast Ninja. To je podle me povedeny padlo a je diky konstrukci vyrazne stabilnejsi nez zminovanej list Kosatka nebo Delta. A k uhlu - obecne jezdi lidi s uhlem mezi 60 a 15, slalomari vetsinou s tem 60, freestyleri spis az k 0. Doporucuju vyzkouset, co Ti sedi, mensi uhel setri zapesti, ale blizko nule je to prece jen trochu jiny. Zkus. Ze s necim jezdi hromada lidi jeste neznamena, ze to bude sedet Tobe.
Ja merim 179, jezdim s pravym padlem 200cm a uhlem 10, protoze se mi s tim padluje dobre.

jauzdotohodlouho.zavdelam.ne | odpovědět |  
3.12.2009 | žralokRE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

Ohledně pádla na slalom , já nechal dělat klukovi nové ale o menším úhlu jak 90 nechtěl Galuška ani slyšet .

zralokzavemail.cz | odpovědět |  
3.12.2009 | nobodyRE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

kecáš i Galuška už s 90°nejezdí, slalomáři jezděj tak cca 80°max.

nobodyzavhotmail.com | odpovědět |  
4.12.2009 | klasikRE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

K tomu úhlu ... s pádlem 10° se nedá pořádně pádlovat, ale na triky je to zase asi nezastupitelné. Ti co říkají, že jim pádlo 0-10° vyhovuje na vše zpravidla nikdy pořádně napádlovali (rodeo nemá s pádlováním moc společného). Ta potřeba většího úhlu vychází z fyziologie pro potřeby pořádného pohybu zády a dobrá je i když fouká vítr. Pokud budeš chtít jezdit víc a ne jen "lochtat" vodu tak těch 45-60°je OK. Těch 90° je dnes už opravdu trochu out a na sjezd mi Galuška rozmluvil a udělal 85° i když jsem skoro 30 let jezdil s 90°. Na plast mám 60° a přecházení není žádný problém. Přecházení z pravého na levé (nebo naopak) je trochu jiné kafe, při tom musím dost přemýšlet a tak to raději nedělám. Podle té bandy kolem tebe bych si vybral pravé nebo levé, ale dál bych se řídil dle vlastních pocitů. PS: Zkušenost mám, že víc lidí jezdí pravé, takže se lépe půjčuje.

4.12.2009 | klasikRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

Nenapsal jsem to nejdůležitější. Pádlovat se dá téměř se vším a mimo extrémů (pro mě 0-30°) si zvykneš na cokoliv. Musíš se rozhodnout, co chceš na té vodě dělat a potom si na to vhodné pádlo zvyknout. Dělat z toho vědu a zkoušet jestli ti lépe vyhovuje 45 nebo 51 je hloupost. Je to zvyk. Ten tvar listu, váha a stabilita jsou mnohem podstatnější, ale je to o penězích.

4.12.2009 | nobodyRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

máš recht třeba Ken Whiting žádnou těžkou vodu nejezdí....hahahah

nemelte hovadiny a děte dělat něco pořádnýho

na pádle se dá úhel nakonec i upravit a zvykneš si víc jak 60° je blbost

nobodyzavhotmail.com | odpovědět |  
4.12.2009 | KlasikRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

:))))))))))))

Nikde neříkám, že se nedá sjet těžká voda s vařečkou, ale není to pádlování. Odpádlovat s vařečkou 40 km na normální vodě v tempu je větší dřina a s 10° pádlem to musí být o zápěsí. Každý dle svého.

4.12.2009 | Jirka ZajícRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

1) nějak nechápu co má úhel (tzn. potřeba otáčet zapěstím) společnýho s pořádným záběrem kterej vychází z pohybu trupu... připomíná mi to situaci kdy se člověk vymlouvá že dneska nemůže běhat protože má zlomenou ruku...
2) o zápěstí to neni, právě menší úhel to zápěstí šetří, idealní pro "úsporu" zápěstí je údajně 15° (údajně - nemůzu to nijak dokázat ani vyvrátit a ani se o to nebudu pokoušet)
3) vliv úhlu na sílu zaberu je temeř nulovej (mimo případy kdy fouká silnej protivítr), práve naopak bych řekl že když u 90° pádla mám nahoře ruku kterou držím pevně (tzn. zápěstí vyvrácený o 90°) a dole ruku kterou protáčím, tak mám vcelku znatelně menší sílu, než když je to naopak (když je ruka ve které držím pádlo pevně dole, tak ani jedno zápěstí není otočený), což zpúsobuje nevyrovnanost v pádlování. (ale opět tenhle efekt se dá odstranit zvykem)
4) naopak velký vliv v síle záběru dělá délka pádla - krátký pádlo je mrštný, ale není s ním možný vyvinout takovou sílu a aby člověk stíhal, tak musí udržovat daleko větší frekvenci pádlováni, což je samozřejmě neuvěřitelně unavující.

samozřejmě velký úhel má opodstatnění u sjezdu, slalomu atp. , malej úhel má opodstatnění v rodeu, a hrani s vodou, ale tady jde o pádlo pro turistiku, takže bavit o čemkoli mimo rozmezí 30-60° nemá smysl

4.12.2009 | KlasikRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

Tohle se špatně vysvětluje bez ukázky. Zkusím popsat ukázku. Vem si do ruky cokoliv jako pádlo a dotáhni záběr jak má být, tj. horní ruka cca ve výšce ramene a v ose lodě tak, že nesmíš přetáhnout, rotace těla-ramen kolem svislé osy cca o 45° od kolmice na podélnou osu lodě, dolní ruka pokrčená pro využití svalů paže. Pokud to uděláš a držíš přirozeně pádlo bez vytočení zápěstí, tak vidíš, že uhel rukou na pádle se nějak blíží k cca 90°. Pokud je to jinak, tak nějak kroutíš zápěstí a nebo si "cpeš loket do břicha". Tento záběr by měl být energeticky optimální pro pohyb dopředu, což se hodí při turistice, štrekách, sjezdu ... Samozřejmě tento záběr téměř nepoužiješ při rodeu a méně použiješ, pokud pádlem hlavně udržuješ směr či stabilitu jako na divočejší vodě, ale i tam občas potřebuješ, aby se ta loď rozjela dopředu.

S větou o rozsahu 30-60° na turistiku naprostou souhlasím.

7.12.2009 | Jirka ZajícRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

Držím v ruce "něco jako pádlo" - na privátě mám momentálně akorát svoji "vařečku" 0° a asi vím o co ti jde a teď dokonce ten úhel vidím, takže si měl pravdu, dalším faktem je, že abych s tak krátkým pádlem dosáhl v téhle pozici na vodu, tak bych tam spadnul(já mám 187cm, pádlo má 184cm). Jen tak mimochodem konkrétně můj příklad? Já mám ovalitu na obou stranách, takže když fakt potřebuju tak protočím horní ruku a dolní držím pevně (což aplikuju na obě strany) ... Je fakt že se v tom co dělám casto nestava (použil jsem to zatím jen párkrát, ale pokaždé uvědoměle) ... Sakra... Teď si připadám jako prznitel ... Zajímalo by mě co by mi na tohle řekl Galuška... :-/

4.3.2010 | petribRE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

vzal jsem si svojí "vařečkou 0° " s ovalitou na obou hmatnících a teprve pak jsem si uvědomil, že to taky řeším volnějším držením horní ruky - automaticky a neuvědoměle, abych si nevylomil zápěstí ;) Spodní záběrovou držím pevně list, proto mohu optimálně zabrat na obě strany, a horní podle okolností a terénu uvolňuji nebo svírám. Proto jsem volil nulu - ne vždycky je čas na protáčení a pádlo vyražené kamenem z protáčející se ruky je taky naprd.
U turistiky úhel není kritický a viděl bych za problematičtější odpor pádla s nízkým úhlem při pádlování proti větru - s nulou jsou woleje proti větru dost opruz.

petribzavpost.cz | odpovědět |  
4.12.2009 | žralokRE:RE:RE:RE:RE:RE:pádlo na kajak

Jak jsem nakoupil tak prodávám , chtěl jsem malej úhel , ale bylo mi zděleno Galuškou , že pro slalomáře je to špatně a že tomu rozumí on tak jsem to nechal na něm a máme 85 st přesně což pravda není 90 st ale pouhým okem není rozdíl vidět

zralokzavemail.cz | odpovědět |  
4.3.2010 | petribRE:RE:pádlo na kajak

sorry a na co je potřeba na pádle úhel? Za jednu zimu jsem se přeučil na nulu a od té doby nemám problém v průserových místech s protáčením úchopu - párkrát mi kámen vyrazil pádlo z protáčivé ruky. Teď chytnu a jedu. I na klidné vodě.

petribzavpost.cz | odpovědět |  
2.12.2009 | tomasRE:pádlo na kajak

pozri si mail

bob_dylan_1zavyahoo.com | odpovědět |  
5.12.2009 | KajmanRE:pádlo na kajak

Ahoj, byt tebou to zas tak moc technicky neresim. Ja na Tvem miste bych vzal 195-200cm, pravy padlo s co se uhlu tyce tak 45 stupnu neni zas tak moc a nauci te to padlovat. Padla pod 30 stupnu te nenuti nijak natacet telo a udelat poradny zaber. Me osobne z nich boli zapesti. List fakt zalezi s cim se ti jezdi lepe a zerd se podle meho vyplati karbon- ja duralovou vzdy ohnul. Podle meho nazoru Ninja od Profiplastu je docela dobra volba. (ja mam asi 183cm a jezdim se 197cm, pravym, asi 35 stupnu padlem).

ridethewavezavseznam.cz | odpovědět |  
5.12.2009 | PatrikRE:RE:pádlo na kajak

a co třeba pádlovat

kosatka.orcazavseznam.cz | odpovědět |  
6.12.2009 | Martin VostrýRE:pádlo na kajak

Jak jednoduché,jdi přes zimu někdy eskimovat,uvidíš s čím se jezdí,můžeš někomu říct at´ti pádlo půjčí-odskoušíš a uvidíš.M

vostry.martinzavseznam.cz | odpovědět |  
9.12.2009 | MartinRE:RE:pádlo na kajak

Tak ok Chalani. všetkým veľmi pekne ďakujem, 10.1. nastupujem na plaváreň a budem skúšať. Ale ešte predsa. Ak sa vám teda ešte chce. Viete mi vysvetliť tak laicky aký rozdiel pocítim medzi listom symetrickým(s tým som doteraz jazdil turistiku - C2)a asimetrickým keby som ho zvolil? Čo to vlastne robí vo vode a s vodou? Ešte raz dík

9.12.2009 | Jirka ZajícRE:RE:RE:pádlo na kajak

Symetrický list je stará škola, kdo je na něj zvyklej, tak mu vyhovuje, ale asymetriský list se zacal vyrábět protože...

Příklad:
Představ si, že pádluješ v mělké vodě se symetrickým pádlem na kajaku, list pádla nemúžeš ponořit celej a pádlo svírá s vodou úhel řekněmě 45°, což způsobuje že ponořená plocha listu pod žerdí je menší, než nad žerdí -> jakási rotační sýla na pádle, kde žerď je její osa, proti které musíš působit.

A tohle právě by mělo odstraňovat asymetrické pádlo = úspora rukou. Problém je, že v ne až tak dávné době to byla velká móda, tak výrobci vyráběli designove asi dobré, ale z praktického hlediska už horší pádla, kde ta asymetrie byla až přehnaná. A tudíž rotační síla tam byla, akorát s opačným směrem.

Pak je kategorie rodeových pádel, kde je ta asymetrie úmyslně trochu přehnaná tak, aby paddler měl "blýž k vodě" a rychleji pádlo nasazoval tam kam potřebuje. Takový příklad rozdílu klasické asymetrie a ródeové asymetrie je tady:
http://wernerpaddles.com/paddles/whitewater/premium/
horní 3 pádla jsou asymetridká pádla na klasický pádlování a spodní 3 pádla jsou ty rodeový.

23.12.2009 | JoeRE:pádlo na kajak

Čím dýl pádluju, tím víc zjišťuju, že je to jedno. Na dnešní ježdění doporučuju asymetrické listy, na uvedenou loď a výšku pak normální délku cca 200cm a úhel je dnes normální tak 45-60°. Cenově i uvedenému použití odpovídá např. Galasport Exas: http://www.galasport.cz/catalogue/index.php?realm=product_detail&product_id=38, dural žerď, sklo listy, doporučuju CK konce. Na prvních 20 let ježdění v bohatě stačí;-)

joezavseynam.cy | odpovědět |  

Nově v HYDROfóru

před 2:16 hod. - Remix vs MadBoy
Ahoj, jsem singlíř, bejvalej slalomář. Od tý doby ...
před 10:10 hod. - Jakou záchranou vestu na ...
Už mám jasněji. Ještě, že jsem nekoupil tu z ...
před 12:06 hod. - ceny kempu
Ahoj, kolem pěti éček osoba/noc
včera - Jakou záchranou vestu na ...
Co se barev tyka s tebou plne souhlasim, ale co ...
včera - ceny kempu
Ahoj, chystáne se příští týden do rakouska, a ...
včera - Jakou záchranou vestu na ...
Střih vesty se musí řídit tím, na co ji budeš ...
včera - Sjezd Moravy od Hanušovic
Ahoj, co se tyka prvni casti, tak tam je par ...
před 2 dny - Sjezd Moravy od Hanušovic
Ahoj, zítra pojedu první sjezd větší řeky. Pojedu ...
před 2 dny - hydro 3/2010
počátkem července
před 2 dny - Někdo na vodu - DUNAJEC
Ahoj všichni, chystáme se 3-6.7. sjíždět Dunajec ...
před 3 dny - hydro 3/2010
ahoj nevíte kdy vychází hydro 3/2010, už jsem ...
před 3 dny - Pouštění vody Verdun
Ahoj, byli jsme u Grand kaňonu začátkem května, ...

Bazar

před 12:56 hod. - Riot Magnum 72
Creekovová loď v provozu od léta 2008.(tzn. ...
před 2 dny - Bliss-Stick RAD 175
Predam kajak rok stary, malo jazdeny a vo ...
před 2 dny - spricka
koupím starsi spricku
před 4 dny - RIWA RAFT RIVER OTTER 6
Prodám raft RIVER OTTER 6. Prakticky nový, pouze ...
před 4 dny - Bliss-stick Mystic
Prodám kajak Bliss-stick Mystic , dobrá ...
před 8 dny - Struer boats ...
Prodám zánovní kompozitový seakajak Struer Malik ...
před 9 dny - Perception AMP
Prodám playboat Perception AMP.Délka 243 cm, ...
před 10 dny - Prijon Kajak Prijon
Starsi ale plne funkcni kajak. Vcetne spricky. ...
před 10 dny - Fluid kayaks Fluid Solo L
Fluid Solo L. Oranž barva. Dobrý stav. 2 roky ...
před 10 dny - Galasport Pádlo Talon Alpha
* Špičkové kajakářské pádlo z těch nejlepších ...
před 11 dny - Robson Blowfish kajak i ...
Prodám rodeovku - nyní kajak, dřív singl C1 - ...
před 11 dny - Dagger Redline C1
Prodám singlovku Redline, kryty obou špiček, ...

Nejdiskutovanější články

Toplist
www.h2omaniaks.com