Ahoj, máte někdo zkušenost s touhle lodí?
Snížák ji testoval a v příštím HYDRU (H2/09) bude HYDROreview. Ahoj Ondra
Ahoj,
tento kajak jsem si pořídil před pár dny a zatím jsem měl možnost ho vyzkoušet pouze na bazéně. Na řeku teprve dojde.
Z prvního potěžkání v ruce mám pocit, že materiálem nešetřili.
Sezení je v pohodě, se svou větší postavou a hmotností se do něj pohodlně vlezu. Když jsem se do něj poprvé soukal, velice mě překvapilo, že je nastaven přesně na mě, sezení a dorazy jsem nemusel nastavovat, tudíž nemohu zatím hodnotit, jak snadno se sezením manipuluje. Jsem prostě v tomto případě klikař.
Zádová opěrka je dobře umístěná a zajištěná, při nasedání nemá tendenci zasouvat se mi pod zadek, drží tam kde má. Jediné co mi zatím na sezení vadí, jsou trochu ráčny. Sice se velmi snadno nasazují a dotahují, ale horší je to s jejich uvolňováním. Předpokládám, že postupem času se to zlepší, až se trochu vychodí.
Při zkoušení eskymáků jsem byl velice mile překvapen, co vše tento kajak dokáže ustát. Boční stabilita byla super, trvá to dost dlouho, než se loďka převrhne. Eskymování je naopak velmi snadné, stačí škubnout kyčlemi a loď je na hladině.
Kajak se velmi snadno rozjíždí, ochotně zrychluje. Rovněž se mi zdá, že Demon je hodně obratný, prudké změny směru v pomalé i velké rychlosti mi nečinili žádné potíže. Zde ale připomínám, že vše zatím bylo prováděno na bazénové klidné vodě. Uvidíme, co na to budu říkat po příštím víkendu, kdy Démona pravděpodobně vezmu na řeku.
K tomuto kajaku mám zatím pouze jen jednu větší výtku, která se týká jeho konstrukce. Úchyty vepředu před jezdcem jsou zatraceně malé, pouze tak na 2-3 prsty. Když jsem se snažil kamaráda převrhnout a využít úchyty jako oporu, hezky jsem se za ně zachytil a měl problém je vysoukat. Nedokážu si tedy moc představit, že v nouzi bych měl za ně někoho chytat, případně na ně připínal házečku.
Vzhledem k objemu kajaku je do zadu nezbytné pořídit nafukovací vaky. Záď je dost prostorná, bagáž na celodenní výlet v ní lze snadno uschovat a převážet a nafukovací vak ji může vhodně zajistit. Rovněž v případě krysy pak nešťastný kajakář ocení, menší objem vody, která mu do lodi nateče. Při bazénovém používání, jsem zjistil, že vylévání vody je problematičtější, ne vše se podaří vylít přes límec, v kajaku zůstane dost vody, kterou je pak nutné vypustit špuntem. Tomu kdo ale umí jezdit/eskymovat, to ovšem nevadí. Špunt doporučuji uchytit k lodi trochu lépe, než to provedl výrobce. Při vylévání vody na bazéně mě špuntík opustil kajak a odkutálel se do bazénu, kde jsem ho musel lovit.
Po zkušenosti z minulého víkendu se můžu částečně vyjádřit k trvanlivosti plastu. Byl jsem nešetrně hozen do bazénu a zadek lodi narazil do zvýšeného okraje vany a urazil dlaždici, jež se rozpadla na několik kousků. Kajaku se kromě drobného škrábance u špuntu nic nestalo. Menší radost měl ovšem správce bazénu.
Mikeš
Díky za info, ještě se zeptám zda je záď nějak vyztužená, nebo je prostor zádě za sedačkou prázdnej?
Ahoj,
omlouvám se za pozdější odpověď, ale nějak nebyl čas.
Výztuha vzadu:
Jedná se o plastovou výztuhu, která dělí prostor zádě na dvě části. Délka výztuhy je od sedačky do půl zádě. Výztuha se zatím tváří bytelně. Když jsem si se svými 95kg cvičně na záď sedl, nijak se nepropadla. Prodloužení výztuhy pěnou až úplně dozadu zatím neplánuji. Jinak do zádi se do jedné komory vleze nafukovací vak o velikosti M2 (vodák-sport).
Já osobně vzadu vozím v jedné komoře nafukovací vak a v druhé pak loďák s věcmi.
Výztuha vepředu:
Tato výztuha je rovněž z plastu. Začíná u dorazu sedačky a je také dlouhá pouze do poloviny. Já osobně to považuji za výhodu, protože se mi dopředu lépe vlezou chodidla, hlavně je kam dát paty s možností protažení nohou při delší jízdě. Doraz vepředu je řešen pomocí stavitelného plastového zrcadla.
Pozn:
Dneska už mám potvrzeno, že loď o víkendu půjde na vodu. Jakmile bude čas, tak doplním první dojmy z řeky.
Mikeš
Jsem na tuhle lodičku taky moc zvědavá. Na první pohled vypadá moc poveděně za tu cenu. Docela ráda bych jí vyzkoušela na kanále.
Žádnej problém, rád ti ji půjčím.