Prosím, zda má někdo zkušenost s nafukovacím kajakem K1 od Gumotexu? Rád bych věděl, zda se investice cca 20 000,-Kč vyplatí.Moc děkuji. Honza V.
Ahoj, záleží na tom, co od lodi čekáš. Já jsem jezdil na singlu, ale kolena už odcházej tak jsem si koupil K1 a mám ji jako singla (přidaná sedačka) i kajak - podle nálady. Ideálně pohodová a stabilní loď i na ww3-4. Čím víc voda teče, tím ovladatelnější. Mimořádně rychlé vylévání. Na voleji samozřejmě těžší, ale s kajakovým pádlem pohoda. Bagáž na delší poyty na vodě bez problému. Je to velmi univerzální loď, asi nejuniverzálnější ze všech nafukovaček, které znám - a je jich celkem dost. Materiál kvalitní, po třech letech intenzivního celoročního ježdění bez problému. Zbytek je o vyzkoušení a osobním pocitu, každý jsme jiný i v očekávání toho, co od lodi chceme. Já například nerad, když mám z lodi pádlem daleko do vody, a i z tohoto hlediska mi K1 vyhovuje - samozřejmě s ohledem na to, že je to nafukovačka :-)). Jinak mám i K2 (cca 40 cm delší, jinak stejné), ale pro jednoho je K1 přece jen podstatně lepší, ten rozdíl v ovladatelnosti je cítit.
Priznam se, ze si moc nedokazu predstavit, ze na tomhle bude nekdo jezdit ww4 pohodove. Da se to vubec zvednout?
Samozřejmě nedá, ale Baraku taky nezvedneš. Je to prostě guma, a taky to jezdí jak guma. Oproti kajaku podstatně stabilnější, ale taky snášivější. A když narazíš bokem na strom tak z toho na ten strom možeš vylézt (ale nespoléhal bych na to).
Zvednout se to dá - ale blbě a neviděl jsem nikoho, kdo by to předvedl jinde než na klidné vodě - což neznamená, že to někdo neumí :-)). Jinak jak už je tady napsáno, je to holt něco jinýho než kyblík - což má své plusy i minusy. Stabilita patří k výhodám, takže toho plavání moc není ani když to teče :-)). Ale záleží taky na typu řeky.
Měl jsem to prvně půjčený na 25 kub. Čeňkárně (díky Ludvíku:-)), používal jako C1 a stabilita a samovylévání vynikající. Ale na jen o trochu klidnější vodě pomalý a nepříjemně točivý (připomínám jako C1).
To je dost o zvyku - ta točivost, to přejde. Líný to bude vždycky, já na voleji raději používám kajakový pádlo - klidně přitom i klečím. Potom se s tím dá jezdit i s plastovejma deblovkama a neděláš jim zadní světýlko :-)). Abys netahal dvě pádla, myslím TNP dělat ty hybridy - "silglodeblový" pádlo.