Sleva na kanoe Palava 380 GUMOTEX, cena 11 990 Kč. Internetový prodej člunů a půjčovna lodí na Dyji.
dnes, v neděli, jsem si sjel Moravici. Bylo krásně, voda tekla, ale jinak než sliboval pořadatel. To se může stát. Jen mi vrtá hlavou jak může monitorovací stanice LG Podhradí hlásit průtok 14,5 kubíků/sec a LG Branka dnešní maximum něco přes 11kubíků. Že by se tolik vody cestou vypařilo ??? :-)
centrum.cz |
odpovědět |
IMHO na Povodí ještě jedou podle starého přepočtu cm->m3, porovnej s údaji na ČHMÚ
http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_prfdyn.php?seq=307318#
Kružberk pustili nejdýl v 8 ráno na 3 hodiny.
seynam.cy |
odpovědět |
vycházím z údajů na této stránce http://www.pod.cz/portal/sap/cz/
je tam jasně uveden průtok - m3/sec,vodočet-cm a příslušný čas + graf. To co píšeš ( přepočetcm-m3)je tudíž trochu zmatené. Neřeším v kolik a na jak dlouho, ale to, že jedna monitorovací stanice uvádí "něco" a o 15km-20km níže uvádí další monitorovací stanice jako maximum o pár kubíků méně. A to je přitom po proudu i pár ( sice bezvýznamných a malých) přítoků. To je to co mi vrtá hlavou :-)) Třeba se k tomu vyjádří i někdo od pořadatelů
centrum.cz |
odpovědět |
zmatené to není, jen "vyšší dívčí".
Limnigraf obecně měří jen vodní stav (cm), údaje v kubíkách (m3) se získají přepočtem z tohoto vodního stavu pomocí konsumpční křivky (viz Gůůůgl), která je sestrojena na základě reálných měření průtoků (vrtulí, elektromagneticky,...) v profilu vodočtu jednou za X let.
A když se podíváš na oba odkazy (Povodí Odry i ČHMÚ), tak vodní stavy jsou stejné, nikoliv však průtoky. Podle mého, ČMHÚ v nedávné době provedl aktualizaci té k. křivky na základě jeho měření, ale POD pořád jede podle staré, proto shoda v cm, nikoliv však v m3 (11 proti 13,5k).
Nižší průtok níže po proudu může být dále způsoben postupným "roztahováním" vlny z Kružberka - vlna se sníží(průtok) na výšku a protáhne (časově), případně tam může být cestou nějaký větší odběr vody, i manipulace na jezech může snížit špičku, možností je vel'a. A když je sucho ( a ono teď je), přítoky dávaj nulanulanic a část vody se může i vsakovat resp. zůstane zadržena a odtéká výrazně pomaleji.
To vše ale pořadatel neovlivní, slíbil 13k z Kružberka + 2,5k z Podhradí a to přibližně teklo.
seynam.cy |
odpovědět |
Už chápu. Jen mi nešlo do hlavy, že LG Podhradí udávalo větší průtok než LG Branka. Je fakt, že vlna asi postupně opadla a snížený průtok se jen časově protáhl. Vím, že pořadatel s tím nic nenadělá. Jak to pustí v ten den hrázný, tak to prostě teče :-)Díky za vysvětlení.
centrum.cz |
odpovědět |