Dětské pískoviště

 

Dřevěné dětské pískoviště je mělký, ohraničený prostor, vyplněný pískem, ve kterém si děti mohou hrát. Pískoviště probouzejí v dětech představivost k budování malých měst nebo hradů z písku a malých báboviček, užíváním různých typů hraček – malých náklaďáků, lopatek, kyblíků – k pohybu písku po ploše, k hloubení děr a k zakopávání věcí. Písek poskytuje prostředek k uplatnění dětských pokusů k fingování průzkumu, konstruování a boření světa v celé trojdimnenziální šíři.“

 Stavění z písku

 Hře s pískem se děti  na pískovišti věnují od dob pravěkých a základní principy jsou dodnes stejné – stavění z písku, formování, sypání, kreslení do písku atp. Ve starověku a středověku jsou hry na písku často doplněny různými figurkami zvířat, ale i politickými či náboženskými před-staviteli, což je pro děti tak nízkého věku asi zbytečná komplikace.

 

  Dítě a hračka -  dřevěné kostkydřevěné stavebnice

 Dítěti často stačí k podnícení představivosti a ke hře jen kousek hadru, klacík, kůra nebo střep a hned má panenku, měchačku nebo třeba loď. K nejjednodušším typům vyráběných hraček patří vrbové píšťalky, káči, dřevěné kostky a další. Typickou dívčí hračkou je snad odnepaměti panenka a pro chlapce zase jsou charakteristické různé figurky vojáků, husaři na koni, dřevěná stavebnice, od 20. století také auta, vláčky a podpodobně.

 Snaha o poznání je příčina duševního rozvoje každého z nás, a to jak dětí, tak také dospělých. Hračkou pro dítě může být v podstatě cokoliv v jeho okolí. Je jen na nás, jakými předměty dítě obklopíme.

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.